השתלת שיניים ממוחשבת

רפואת השיניים המודרנית עושה שימוש בטכנולוגיות מתקדמות כדי לבצע טיפולים שיניים מהירים, יעילים ובאחוזי הצלחה גבוהים מאי פעם. דוגמא מצוינת לטכנולוגיה בשירות רפואת השיניים היא השתלת שיניים ממוחשבת. מהי השתלת שיניים ממוחשבת? מתי משתמשים בה ומה היתרונות והחסרונות שלה? תשובות לשאלות אלו ונוספות במאמר שלפניכם.

מהי השתלת שיניים ממוחשבת?

השתלת שיניים ממוחשת היא שיטת השתלה בה משולב תכנון על ידי תוכנת מחשב ייעודית. הרופא נעזר בתוכנה כדי לתכנן באופן מדויק מאוד את ההשתלה כולל זוויות החדרת השתל, עומק, גודל השתל וסוג השתל. הרופא יכול להיעזר בהדמיה בלבד או להשתמש בנוסף בסד השתלה.

סד ההשתלה הוא מבנה העשוי מחומר פלסטי ש"מתלבש" על השיניים באזור ההשתלה. לסד נקודות הנחיה והכוונה שבעזרתן הרופא מחדיר את השתל במיקום שתוכנן מראש. השיטה מאפשרת לרופא לבצע השתלה מאוד מדויקת, באופן המותאם אישית לכל מטופל על ידי תוכנת המחשב. למעשה, השימוש בסד ממזער את הסיכוי לטעות אנוש, לסטייה כלשהי מביצוע השתלה כמעט מושלמת תוך מינימום התערבות כירורגית. את הסד מייצרים במעבדת שיניים לאחר סריקת השיניים בטומוגרפיה (בדיקת הדמיה), כך הוא מותאם באופן אינדיבידואלי ומדויק ביותר לנתוניו האישיים של כל מטופל ומטופל.

באילו סוגי השתלות נעזרים בשיטה?

באופן עקרוני, רופא השיניים יכול להיעזר בהשתלה ממוחשבת בכל שיטת השתלה אך לא תמיד יש בכך צורך. כאשר מדובר על השיטה הקלאסית להשתלת שיניים, לרוב הרופא יבצע את ההשתלה לפי הפרוטוקול המקובל ללא תמיכת תוכנת ההדמיה. ניסיונו של הרופא, מומחיותו והביטחון בשיטה שקיימת עשרות שנים לא מצריך עזרה טכנולוגית. מנגד, כאשר מדובר על שיטת ההעמסה המידית,,All-on-4/6  , השתלת שתלים זיגומטיים, שתלים קצרים או שתלים בהטיה והשתלות מורכבות במיוחד רופאי השיניים בהחלט נעזרים בהשתלה ממוחשבת.  השתלה הממוחשבת היא בסופו של דבר כלי בידיו של הרופא, הוא יכול לבחור להשתמש בו או לא בכל שיטת השתלה.

האם השתלת שיניים ממוחשבת יכולה לעזור למסורבי טיפול?

המונח "מסורבי טיפול" בהקשר של השתלות שיניים מתייחס למי שרפואת השיניים הסטנדרטית אינה יכולה לעזור – מחוסרי עצם, בעלי בעיות סיסטמתיות המקשות על קליטת השתל, מטופלים בגילאי הזהב המתקדמים, מי שמבנה הלסת שלו מקשה על השתלה ועוד. בעבר, מטופלים אלו נאלצו להסתפק בגשר או שיניים תותבות בשל היעדר היכולת של רופאי השיניים להבטיח להם השתלה מוצלחת. כיום, בעזרתה של השתלת שיניים ממוחשבת ניתן לעזור למספר רב של מטופלים אשר נחשבו למסורבי טיפול. היכולת לתכנן את הטיפול באופן מדויק מאוד ושימוש בסד השתלה מאפשרים לבצע השתלות גם במי שבעבר נדחה על ידי רופאי השיניים.

מה היתרונות של השתלת שיניים ממוחשבת?

היתרון הגדול בשימוש בטכנולוגיית ההדמיה המתקדמת עוזרת לרופא לא רק לתכנן את ההשתלה באופן מדויק יותר מאי פעם אלא גם לבצע אותה עם מינימום סיכוי לטעות או סטייה מהתכנית. מעבר לכך, לשיטה עוד יתרונות בולטים:

  • התכנון המוקדם והביצוע המדויק ממזערים את ההתערבות הכירורגית. בפשטות, הרופא עושה פחות חתכים ולכן ההחלמה קצרה וקלה יותר.
  • מטופלים מדווחים על כאב מופחת יחסית להשתלת שיניים סטנדרטית.
  • יש פחות סיכוי לסיבוכים כמו פגיעה עצבית בשל התכנון המוקדם על ידי תוכנת המחשב.
  • באופן כללי, הסיכוי לטעות אנוש קטן יותר.
  • השיטה פותחת אופציות טיפוליות רחבות יותר, במיוחד עבור מטופלים שבעבר נדחו מחשש לכישלון ההשתלה.

האם יש חסרונות לשיטה?

לתכנון על ידי תוכנת המחשב אין חיסרון לכשעצמו. מדובר בכלי עבודה שהרופא משתמש בו כאשר הוא רואה בכך צורך. כשמדובר בהשתלה ממוחשבת המונחית על ידי סד השתלה ניתן להצביע בכל זאת על חיסרון אחד והוא שהרופא למעשה לא רואה את אזור ההשתלה מראש. בשיטה הקלאסית הרופא חושף את עצם הלסת לפני ההשתלה. צעד זה מאפשר לו לבחון את האזור ולטפל בבעיות שעשויות להתגלות בו במקום. שימוש בסד השתלה נעשה ללא הצעד המקדים הזה ויש הטוענים שבשל כך לרופא יש פחות שליטה על הנעשה באזור ההשתלה. כמובן שהמצדדים בשיטה טוענים שפחות שליטה מונעת טעויות אנוש כך שקשה לומר שמדובר בחיסרון מובהק. ניתן להצביע על חיסרון נוסף כאשר מדברים על השתלת שיניים ממוחשבת מחיר ועלויות השיטה גבוהות יותר מהשתלת שיניים רגילה.

באילו שתלים משתמשים בהשתלה ממוחשבת?

אין מגבלה על סוג השתל שניתן לשלב בתכנון השתלה באמצעות תוכנת המחשב. נהפוכו, העובדה שאפשר ליצור מודל ממוחשב של אזור ההשתלה שלוקח בחשבון גם עומסי לעיסה, גם צפיפות העצם, השיניים הסמוכות ולמעשה כל הנתונים הדנטליים של המטופל מאפשרת לרופא לבחון אפשרויות שבעבר לא התאפשרו. לפני האפשרות לתכן את ההשתלה באופן וירטואלי, הרופא נאלץ לסמוך רק על ניסיונו ויכולת הקריאה שלו את בדיקות ההדמיה. בהשתלה ממוחשבת הרופא יכול לבדוק אופציות מגוונות של שתלים בצורות וגדלים שונים, שתלים ממגוון רחב יותר של יצרנים ובזוויות שונות עד למציאת הפתרון האופטימלי עבור המטופל.

האם יש הבדל בתופעות הלוואי וההחלמה בין השתלה רגילה לממוחשבת?

מטופלים שעברו השתלות שיניים בשיטה הרגילה ובשיטה הממוחשבת (במיוחד עם סד השתלה) מדווחים על הבדלים הן ברמת הכאב לאחר ההשתלה והן בזמן ההחלמה. נראה שעצם העובדה שההשתלה מהירה יותר, כוללת פחות חיתוך של רקמות עדינות ונעשית בצורה מדויקת יותר היא הסיבה.

איך בוחרים מרפאת שיניים לביצוע השתלה ממוחשבת?

ראשית, לא כל מרפאת שיניים ולא כל רופא שיניים עובד בשיטת ההשתלה הממוחשבת. בבואנו לבחור מרפאת שיניים לביצוע השתלה, כדאי קודם כל לוודא שהמרפאה מחזיקה בציוד הדרוש וכמובן שהרופאים בה אכן מנוסים בשיטה. שנית, חשוב לוודא שהרופא המטפל בנו עובד באופן קבוע בשיטה זו. השתלת שיניים על ידי רופא מנוסה עם ניסיון ספציפי בשימוש בהדמיית מחשב וסד השתלה בהחלט תוריד את הסיכוי לתופעות לוואי ממושכות וסיבוכים ותעלה את אחוזי ההצלחה של הטיפול.