ניתוח חניכיים

הקפדה על צחצוח השיניים ושימוש בחוט דנטאלי יכולים לסייע בשמירה על השיניים והחניכיים אך ללא ביקור קבוע במרפאת השיניים, מטופלים חושפים עצמם להתפתחות של זיהומים ומחלות בחניכיים. ביקורת קבועה אצל רופא שיניים מאפשרת איתור מחלות בחניכיים בשלבים המוקדמים וטיפול לפני שהן מחמירות ויוצרות נזק. במקרים שבהם מטופל אינו מקפיד להגיע אל רופא השיניים, קיימת האפשרות של ניתוח חניכיים על מנת לטפל בבעיות של אובדן עצם ונזק לרקמות.

דר' ראווי אסעד
דר' ראווי אסעד
מומחה לרפואת חניכיים

באילו מצבים ניתן לטפל באמצעות ניתוח חניכיים?

ניתוח חניכיים מבוצע במקרים של דלקות ומחלות בחניכיים שמצריכות טיפול כירורגי. דלקת בחניכיים היא שלב מקדים להתפתחות של מחלה בחניכיים שיוצרת נפיחות, דימום ואדמומיות באזור החניכיים. ישנן מספר סיבות שבגללן יכולה להתפתח דלקת בחניכיים אך זה לרוב קורה כאשר אין הקפדה על היגיינת שיניים (צחצוח שיניים, שימוש בחוט דנטאלי ושטיפה עם מי פה) וכתוצאה מכך נוצרת שכבת רובד של חיידקים ואבנית. ניתוח חניכיים יכול לעזור גם במקרים של פריודונטיטיס – מחלת חניכיים מתקדמת וחמורה יותר שהורסת את רקמות החניכיים והעצמות בפה. במצב זה, נוצרת היפרדות בין החניכיים לבין השיניים והחללים שביניהם מתמלאים בחיידקים ובזיהום. אובדן השיניים והנזק שנגרם לעצם יכול להיות מטופל באמצעות ניתוח חניכיים שמצמיח מחדש את העצמות ובונה רקמות חניכיים בריאות. ניתוח החניכיים יכול גם למנוע אובדן של השיניים ומאפשר עיצוב מחדש של הלסת על מנת למנוע התפתחות נוספת של זיהום והצטברות של חיידקים.

ניתוח חניכיים יכול להוות גם פתרון קוסמטי עבור מטופלים עם שכבת רקמת חניכיים עבה שעולה על השיניים ויוצרת מראה לא אסתטי כאשר המטופל מחייך.

מי לא יכול לעבור ניתוח חניכיים?

ישנם מקרים בודדים שבהם מצבים רפואיים יכולים למנוע ממטופל להיות מועמד מתאים לניתוח חניכיים. מקרים אלה כוללים מטופלים אשר סובלים מלחץ דם גבוה, סוכרתיים ומטופלים שסובלים מתעוקת חזה. מצבים רפואיים נוספים שיכולים למנוע ממטופל לעבור ניתוח חניכיים כוללים המופיליה (בעיית בקרישת דם) ומטופלים שעברו התקף לב או שבץ חצי שנה לפני כן. במקרים שמדובר במטופלת בהריון, ההמלצה היא להימנע מניתוח בחניכיים עד כמה שניתן במיוחד בטרימסטר הראשון ובמחצית השנייה של הטרימסטר השלישי.

כיצד להיערך לניתוח חניכיים?

על מנת לקבוע האם מטופל צריך ויכול לעבור ניתוח חניכיים, הרופא המטפל יבצע בדיקה ראשונית שתכלול תשאול ורישום של ההיסטוריה הרפואית של המטופל, בדיקה פיזית של הפה, בדיקה של השיניים והלסת על מנת לאמוד את בריאותן ויציבותן ואיתור זיהומים או נגעים שיכולים להאט את תהליך הריפוי לאחר הניתוח. לאחר הבדיקה, במידה ורופא השיניים מחליט שהמטופל עומד בדרישות ומצבו מצריך ניתוח חניכיים, יינתנו למטופל הנחיות בנוגע להיערכות להליך. הנחיות אלה יכללו הוראה לא ליטול אספירין או משככי כאבים לפני הטיפול וזאת כיוון שבמהלך הניתוח, ניתנת למטופל אנטיביוטיקה וחשוב שלא תהיה השפעה של תרופות נוספות. ההנחיות יכללו גם המלצה לא לעשן או לצרוך אלכוהול לפחות יממה לפני הניתוח (עישון יכול להגביר את הסיכון לסיבוך, ריפוי איטי של פצעים והתפתחות של זיהום) והמלצה ללבוש בגדים נוחים ליום הניתוח – נעליים שטוחות וחולצה עם חצי שרוול במידה ומדובר בהליך שמבוצע תחת הרדמה כללית ואז תידרש מתן תרופות והרדמה ישירות לווריד. ההמלצה תהיה גם להימנע משימוש באיפור או תרסיס גוף וגילוח שיער הפנים לפני הטיפול. בכל מה שקשור לצריכת מזון ושתייה, רופא השיניים ינחה את המטופל גם לאכול ארוחה קלה כשעה לפני הניתוח ולהקפיד לנקות את הפה עם חוט דנטאלי.

סוגי ניתוחי חניכיים

ישנם כמה סוגים של ניתוחי חניכיים והבחירה נעשית תוך התחשבות במספר פרמטרים כמו חומרה או סוג המחלה שהתפתחה בחניכיים. לפני כל ניתוח, רופא השיניים מבצע ניקוי עמוק בחניכיים ומסיר שכבות עמוקות של אבנית וחיידקים שהצטברו בין השיניים לבין החניכיים. הרופא יכול לבצע גם הליך של הקצעת שורשים שבמהלכו משטחים את שורשי השיניים על מנת למנוע הצטברות נוספת של חיידקים ואבנית. הניקוי העמוק והקצעת השורשים הם הליכים שלרוב מתבצעים במקביל על ידי רופא השיניים.

ניתוח השתלת חניכיים

במצבים של נסיגת חניכיים, שורשי השיניים שנחשפים חשופים להצטברות של חיידקים וגורמים למראה לא אסתטי של הפה. באמצעות ניתוח השתלת חניכיים, ניתן לכסות את השורשים ולמנוע אובדן עצם בפה ונסיגה נוספת של החניכיים. במהלך הניתוח, רופא השיניים "משאיל" רקמת חניכיים מאזור החך ומשתמש בה על מנת לכסות את השורשים החשופים. את הניתוח ניתן לבצע בשן אחת או בכמה שיניים והוא מפחית את רמת הרגישות באזור ויוצר חיוך אסתטי.

ניתוח חידוש חניכיים

במקרים שבהם העצם שתומכת בשן נשחקת או נהרסת לחלוטין בעקבות מחלת החניכיים, רופא השיניים יכול להמליץ על ניתוח חידוש חניכיים. באמצעות הליך זה ניתן לתקן חלק מהנזק שנגרם באמצעות חידוש רקמות ועצמות בחניכיים. ניתוח חידוש חניכיים כולל קיפול לאחור של רקמת החניכיים והסרה של חיידקים שגורמים למחלה ולפגיעה בעצמות וברקמות בפה. רופא השיניים יכול להשתמש בחלבון, השתלת עצם או מסננים על מנת לעודד את הגוף לבנות וליצור מחדש את העצם והרקמות.

הארכת כתר שיניים        

כאשר רקמת החניכיים עבה מדי זה עלול ליצור את הרושם שהשיניים קצרות יותר מאורכן האמיתי. מצב זה  בולט במיוחד כאשר מחייכים ועל מנת לבצע תיקון, רופא השיניים יכול לבצע הליך הארכת כתר שיניים. במהלך הניתוח, הרופא מעצב מחדש את רקמת העצם ועודפי החניכיים כך שניתן יהיה לחשוף יותר מהשן הטבעית. את ההליך ניתן לבצע באזור של שן אחת, מספר שיניים ואף לכל אזור הלסת על מנת ליצור חיוך טבעי ורחב. ניתוח זה מבצעים גם במקרים שצריך לשקם את השיניים כיוון שהוא חושף את העצם ורקמת החניכיים ומאפשר לשחזר ולעצב אותם מחדש.

הליך כיס חניכיים

המבנה של העצמות בפה ורקמות החניכיים צריך להיות מותאם היטב למבנה של השיניים אך כאשר מתפתחת מחלה בחניכיים, נזק נגרם לרקמות ולעצמות וכתוצאה מכך עלולים להיווצר מעין כיסים באזורים שמסביב לשיניים. כאשר לא מטפלים במחלת החניכיים, עומק הכיסים גדל ובו מצטברים חיידקים שלאורך זמן מגיעים עד לרקמת החניכיים. הכיסים שנוצרים יכולים גם לגרום לאובדן של הרקמות ואובדן של עצמות החניכיים ובמקרים חמורים, אובדן גדול של עצם עלול להביא לעקירה של שיניים. במהלך ניתוח כיס חניכיים, הרופא מבצע קיפול לאחור של רקמת החניכיים ומסיר את שכבת החיידקים שנוצרה שגרמה למחלה בחניכיים לפני שהוא ממקם בחזרה את רקמת החניכיים במקומה.

ניתוח חניכיים – סיכונים

כל ניתוח שבו מתבצעת הרדמה כללית או מקומית מלווה בסיכונים אך כאשר מדובר בניתוח חניכיים ישנם סיכונים ספציפיים שכוללים שינויים בטעם, תזוזה מוגברת של השיניים, התפתחות של זיהום באזור הניתוח או בתוך הדם, רגישות יתר באזור שורשי השן ונעילה של הלסת. סיכונים נוספים יכולים להופיע והם כוללים נפיחות וכאב באזור הניתוח והפה כולו, עקירה של שתלים, קצב איטי של ריפוי החתכים שבוצעו בזמן הניתוח והתפתחות בשנית של מחלה בחניכיים.

כיצד מתבצע ניתוח חניכיים?

ישנם מגוון סוגים של ניתוחי חניכיים ומרביתם אורכים כשעתיים. בחלק מן המקרים הניתוח יתבצע תחת הרדמה כללית. בשאר המקרים, הניתוח יתבצע תחת הרדמה מקומית באמצעות זריקה על מנת להרדים את האזור בו יתבצע הניתוח. הציוד בו ישתמשו למטרת הניתוח עובר תהליך סטריליזציה על מנת למזער את הסיכון להתפתחות של זיהום בחניכיים. לאחר שהרופא יבצע חתכים לאורך קו החניכיים, הוא ירים אותם הרחק מהשיניים. הסיבה לכך היא שעליו לראות היטב את שורשי השן כדאי שיוכל לבצע ניקוי יסודי ולהסיר רבדים מזוהמים ושאריות של אבנית. לאחר שרופא השיניים יסיים לנקות את אזור הניתוח, יוכל לבצע עיצוב מחדש של החניכיים ואף לבצע טיפול של התחדשות עצם. בתום הניתוח, רופא השיניים יתפור את החניכיים תוך שימוש בחוטים דקים ועדינים – אין צורך לבצע הסרה יזומה של התפרים הנמסים אך במידה ומדובר בתפרים רגילים, המטופל יתבקש להגיע למרפאה כשבוע לאחר הניתוח על מנת להסירם.

תהליך ההחלמה מניתוח חניכיים

לאחר ניתוח חניכיים, רופא השיניים יספק למטופל הנחיות שעליו לעקוב אחריהן על מנת למקסם ולקדם את תהליך ההחלמה. זמן ההחלמה מניתוח חניכיים תלוי בהיקף הניתוח שבוצע וברוב המקרים מתפתחת תחושת כאב אצל המטופל לאחר הניתוח. לאחר התייעצות עם רופא השיניים, ניתן ליטול משככי כאבים על מנת להקל על תחושת האי נוחות. רופא השיניים ימליץ גם לבצע שטיפות באמצעות מי פה אנטיספטיים על מנת למנוע את האפשרות של התפתחות זיהום בפה ובחניכיים. הרופא ימליץ גם להימנע בימים הראשונים מפעילות פיזית מאומצת, להימנע מעישון ואף להקפיד על אכילה של מזון רך בימים הראשונים שלאחר הניתוח. המטופל יתבקש להגיע לפגישת ביקורת במרפאה בין שבוע לשבועיים לאחר הניתוח על מנת שהרופא יוכל לבצע בדיקה של קצב ריפוי החניכיים ויבצע הסרה של התפרים (במידה ולא מדובר בתפרים נמסים). אזור החניכיים ייראה ואף ירגיש שונה עבור המטופל והם ירגישו יותר מוצקים. אצל חלק מהמטופלים מופיעה רגישות בעת חשיפת החניכיים למאכלים או נוזלים קרים וחמים וניתן להקל על תחושה זו באמצעות שימוש במשחת שיניים מיוחדת. רופא השיניים יקבע תוכנית למעקב עבור המטופל על מנת לוודא שתהליך הריפוי מתקדם לפי המצופה.

מעקב וטיפול ארוך טווח

במהלך הביקורת אצל רופא השיניים, תתבצע בדיקה פיזית של החניכיים על מנת למנוע אפשרות של התפתחות סיבוכים. במקרים בהם נעשה שימוש בתפרים נמסים, רופא השיניים יוודא שהם אכן לא קיימים בפה. על מנת למנוע התפתחות נוספת של מחלה או דלקת בחניכיים, יש להקפיד ולשמור על היגיינת השיניים. יש להגיע לביקורת קבועה במרפאת השיניים אחת לחצי שנה ולעבור ניקוי קבוע. מומלץ להפסיק לצרוך מוצרי טבק ולהקפיד לבדוק שלא קיים מחסור ויטמינים בתזונה כמו ברזל, ויטמין C, ויטמין B12, ויטמין D, אבץ או חומצה פולית שעלולים לפגוע בחניכיים. במידה ואכן קיים חוסר, יש לדאוג להשלימו בתוספים. יש להקפיד של צחצוח השיניים פעמיים ביום תוך שימוש במברשת רכה ושימוש בחוט דנטאלי פעם ביום. מעקב אצל רופא השיניים עלול לגלות בעיות נוספות שיצריכו ניתוח חניכיים נוסף כמו התפתחות דלקת בחניכיים או הופעה של זיהום באזור של הניתוח.

אלטרנטיבות לניתוח חניכיים

ישנם מצבים רפואיים שבהם ניתן להימנע מניתוח חניכיים. במקרים של נסיגת חניכיים למשל ניתן ליישם הליך לא כירורגי תוך שימוש במכשור מיוחד שבאמצעותו משחררים את רקמת החניכיים ומזיזים אותה חזרה למיקום המתאים על השיניים. בסיום ההליך מייצבים את החניכיים באמצעות רצועות קולגן כך שרקמת החניכיים מסתגלת למיקום החדש על השיניים. במקרים של היווצרות כיסים בין החניכיים והשיניים שעלולים לגרום להצטברות של חיידקים ומחלות בחניכיים ניתן להשתמש בהליך חיבור באמצעות לייזר. מכשיר הלייזר מחסל את החיידקים שנוצרו בכיסים ומסיר רקמות פגועות ומעודד את סיבי הקולגן להיצמד לשן ויוצר איטום בין השיניים לבין החניכיים.