הקצעת שורשים
דר' ראווי אסעד
דר' ראווי אסעד
מומחה לרפואת חניכיים


אחת הפרוצדורות היעילות ביותר ברפואת השיניים היא הקצעת שורשים – טיפול עמוק ויסודי בדלקות ומחלות חניכיים. ההליך דומה לניקוי שיניים אך עמוק ויסודי יותר. המטרה היא להגיע לעומק החניכיים, ממש עד לשורשי השיניים כדי לסלק את הדלקת שנוצרה. הקצעת שורשים נעשית בדרך כלל על ידי רופא שיניים ולא שיננית (אם כי יש יוצאי דופן). הטיפול יכול להיות ההבדל בין המשך התפתחותה של דלקת חניכיים עד לכדי פריודונטיטיס – דלקת חניכיים כרונית הגורמת למגוון תופעות לוואי כגון ריח רע מהפה, נסיגת חניכיים, תזוזת שיניים ואובדן שיניים, ריקבון בחלל הפה וסיכון מוגבר למורסות ונגעים. הקצעת שורשים נחשבת לטיפול שאינו פולשני, יעיל מאוד וחיוני להצלת החניכיים והשיניים במקרה של דלקת מתקדמת.

מה היא דלקת חניכיים?

חלל הפה שלנו, כמו יתר גוף האדם, מכיל חיידקים רבים – חלקם "ידידותיים" וחלקם פחות. כאשר החיידקים ה"רעים" מתרבים ללא בקרה הם גורמים לעששת ולדלקות חניכיים. ההערכה היא שכ-80 אחוז מהאנשים יסבלו מדלקת חניכיים ברמה כזו או אחרת במהלך חייהם. החדשות הטובות הן שניתן לטפל בדלת חניכיים התחלתית על ידי ניקוי שיניים יסודי אצל השיננית ושמירה על שגרת היגיינה דנטלית מוקפדת. הבעיה מתחילה כאשר הדלקת הראשונית אינה מטופלת והופכת למחלת חניכיים ולדלקת כרונית. הדלקת היא למעשה תגובה טבעית של הגוף להצטברות של החיידקים הללו בין השן לבין החניכיים. התסמינים כוללים כאב, דימום, רגישות לחום או קור והיווצרות כיסי חניכיים (פרטים בהמשך). במקרים חמורים, ללא טיפול, הדלקת יכולה להגיע עד לעצם הלסת ולגרום לזיהום, להיחלשות האחיזה של השן בלסת (בשל היווצרות הכיסים), נסיגת חניכיים ואפילו אובדן שיניים.

מהם כיסי חניכיים ואיך הם נוצרים?

השם "כיסי חניכיים" מטעה מעט מכיוון שלמעשה הכיס שנוצר הוא בעצמות הלסת. דלקת חניכיים שמגיעה עד עצמות הלסת גורמת להרס של העצם באזור שבין החניכיים לשן. התוצאה היא מעיין רווח העלול לפגוע בשורשי השיניים ולגרום בסופו של דבר לאיבוד האחיזה של השן.

מה הם גורמי הסיכון לדלקות חניכיים?

דלקות חניכיים אמנם נפוצות מאוד אך בהחלט ישנם כמה גורמי סיכון שעלולים להשפיע לרעה על בריאות החניכיים שלנו, למשל:

  • חוסר היגיינה – הגורם מספר 1 לבעיות בחלל הפה הוא חוסר הקפדה על ניקוי שיניים יסודי לפחות פעמיים ביום, אי שימוש בחוט דנטלי ואי הקפדה על ביקורים סדירים אצל השיננית.
  • עישון – שימוש במוצרי טבק מכל סוג מעלה באופן משמעותי ביותר את הסיכון לחלות בדלקת חניכיים, עששת ונגעים בחלל הפה. העישון משבש את קצב ההחלמה הטבעי של הגוף, גורם להרס כלי דם קטנים המובילים נוטריינטים לחניכיים ולשיניים וגורם להרס שלהם.
  • אכילת מזונות עתירים בסוכר – אכילת מזונות מתוקים, במיוחד כאלו העתירים בסוכר ודלים בסיבים, פחמימות ריקות ומזונות מעובדים (בהם "מתחבא" סוכר) מעודדים ריבוי חיידקים מזיקים והיווצרות דלקות.

מעבר לגורמי הסיכון הנ"ל, נראה שלגנטיקה השפעה ניכרת על בריאות חניכיים שלנו. ישנם אנשים שלהם נטייה לפיתוח עששת ודלקות חניכיים. עבור מי שרגיש במיוחד ישנה חשיבות גבוהה מאוד במעקב אצל רופא שיניים וביקורים סדירים לניקוי שיניים אצל השיננית.

האם דלקת חניכיים תמיד כואבת? איך אדע אם אני סובל מדלקת?

דלקת חניכיים ראשונית אינה כואבת ואינה כוללת כל תסמין. בדרך כלל אפשר לעצור את ההתפשטות שלה על ידי ביקור או שניים אצל השיננית והקפדה על צחצוח שיניים ושימוש בחוט דנטלי פעמיים ביום. דלקת חניכיים כרונית, דלקות חמורות וקשות בדרך כלל כן מורגשות, ואפילו מאוד. כאבים באזור החניכיים, דימום, רגישות בלעיסה, רגישות לחום או קור ותזוזת שיניים הם תסמינים נפוצים. אך חשוב לזכור שלא כל מטופל יחווה את כל התסמינים הללו, ולא כל אחד חווה אותם באותה עוצמה. ישנם מקרים בהם הדלקת הגיעה עד לעצם הלסת ואי הנוחות שהמטופל מרגיש מינימלית. לפעמים, האבחון נעשה בזמן בדיקה שגרתית או במהלך טיפולי שיניים אחרים.

איך מתבצעת הקצעת שורשים?

הקצעת שורשים נעשית לרוב בשלבים, בין 2 ל-4 פגישות כאשר בכל פגישה הרופא מתמקד בחלק אחר של הפה. אורכה של כל פגישה הוא כשעה. הטיפול מתחיל בזריקת הרדמה מקומית. לאחר שההרדמה החלה להשפיע, הרופא יבצע את הניקוי בעזרת כלים ייעודיים הנקראים "מגרדות". המגרדות מאפשרות לרופא להגיע לעומק החניכיים ולנקות היטב את הכיסים מלאי הדלקת. הרופא יבצע גירוד והחלקה של השיניים להסרת פלאק, לכלוך, אבנית ולניקוי שורשי השיניים באופן יסודי במיוחד. במידת הצורך ועל פי שיקול דעתו המקצועי של הרופא הוא עשוי להמליץ על שימוש בתרופות לטיפול בדלקת למשל:

  • אבקה אנטיביוטית – משמשת לטיפול בדלקת החניכיים באופן הדרגתי. האבקה משחררת אנטיביוטיקה במשך כשלושה שבועות ומסייעת לריפוי דלקות באזור.
  • חלבון גדילה – מסייע בשיקום רקמת החניכיים שניזוקה על ידי החיידקים. הטיפול נחשב ליקר יחסית אך במקרים מסוימים מומלץ מאוד בשל התוצאות החיוביות שהוא מספק.
  • שבב – שבב המוחדר לאזור המודלק משחרר חומר חיטוי בשחרור איטי.

מה ארגיש אחרי הטיפול? האם יש הנחיות כלשהן?

הקצעת שורשים נחשבת לטיפול קל יחסית, לא פולשני ועם מעט מאוד תופעות לוואי. עם זאת, מומלץ לא לחזור לביתכם בכוחות עצמכם ולא לנסוע בתחבורה ציבורית מחשש לנפילת מתח. וודאו שיש מי שיחזיר אתכם הביתה בתום הטיפול.

בשעות הראשונות – מכיוון שהקצעת שורשים מבוצעת בהרדמה מקומית אזור הפה יהיה רדום מספר שעות לאחר ההליך. מומלץ לא לנסות לאכול או לשתות עד להתפוגגות חומרי ההרדמה. אפדר לנסות לשתות מים בזהירות. יש להימנע ממשקאות חמים.

בימים הראשונים – לאחר התפוגגות חומרי ההרדמה ייתכן ותרגישו אי נוחות ואפילו כאב מסוים. ישנם מטופלים שלא מרגישים דבר אחרי הקצעת שורשים וישנם כאלו הנעזרים במשככי כאבים למספר ימים לאחר ההליך. תופעות לוואי טבעיות כמו אי נחות ורגישות לחום וקור צפויות לחלוף מעצמן לאחר כמה ימים.

בין טיפול לטיפול – בפרק הזמן בין טיפול לטיפול יש להפקיד על הנחיות הרופא למשל לצחצח את השיניים עם מברשת רכה המתאימה לחניכיים מודלקות, לשטוף את הפה במי פה ייעודיים ולהקפיד על הימנעות מעישון סיגריות, אכילת מזונות עתירים בסוכר והנחיות נוספות שהרופא יספק.

האם יש תופעות לוואי או סיכונים להקצעת שורשים?

הליך הקצעת שורשים אינו כולל כל תופעת לוואי קבועה, הוא בטוח לחלוטין ומבוצע בהצלחה עשרות פעמים כמעט בכל מרפאת שיניים מידי שנה. תופעות הלוואי היחידות שיכולות להתרחש הן רגישות זמנית למזונות קרים או חמים, דימום קל מהחניכיים, קושי בייצור רוק, תזוזת שיניים קלה ותחושת אי נוחות עד כאב קל. כל אלו יעברו ללא כל התערבות לאחר מספר שעות עד מספר ימים. במקרים נדירים, הרגישות תישאר בשל חשיפת שורש, מדובר בתופעה מאוד נדירה שניתן לטפל בה במידת הצורך.

האם ישנם טיפולי המשך? איך מונעים חזרה של הדלקת?

הקצעת שורשים הוא טיפול מאוד יעיל נגד דלקת חניכיים חמורה אך הצלחתו תלויה במידה רבה בשיתוך פעולה מצדו של המטופל ושמירה קפדנית על הוראות הרופא. ראשית, יש לצחצח את השיניים בערת האמצעים שהרופא המליץ עליהם בדרך בה הוא הדגים לאחר הטיפול. שנית, יש לשטוף את הפה בעזרת נוזל ניקוי לחלל הפה ולהקפיד מאוד על היגיינה דנטלית כללית. כמובן שאם הרופא קבע טיפולי המשך (לעששת, החלפת כתר, טיפולי ניקוי יסודי ועוד) יש להגיע לכל טיפול ללא יוצא מן הכלל, לכל פגישת מעקב ולביצוע טיפולי שיננית באופן סדיר מידי כמה חודשים. שמירה על הוראות הרופא, היגיינה ברמה גבוהה וניקוי שיניים נכון ויסודי יעזרו למנוע את חזרתה של הדלקת וישאירו את חלל הפה והשיניים נקיים, בריאים ואסתטיים.

תשובות לשאלות נפוצות:

הקצעת שורשים אצל רופא שיניים או שיננית, מה עדיף?

השיננית אמנם יכולה לבצע הקצעת שורשים, אך מרביתן אינן עושות זאת שכן ההליך דורש ניסיון רב ויכולות טכניות השמורות בדרך כלל לרופאי השיניים. כמו כן, מכיוון שמדובר בהליך הדורש שימוש בכלים מדויקים מאוד, הרדמה, שימוש בתרופות שונות ויכולת אבחון מתקדמת ההמלצה היא לעבור הקצעת שורשים אצל רופא שיניים ולא שיננית.

האם חייבים המלצה מפריודונט כדי לעבור הקצעת שורשים?

לא, אין כל חובה כזו. רופא שיניים כללי ואפילו שיננית מנוסה יכולים לתת את המלצתם לביצוע הקצעת שורשים. למעשה, פעמים רבות, השיננית היא זו שמתריעה על דלקת החניכיים בזמן בדיקה וניקוי שגרתיים ומפנה להמשך אבחון אצל רופא השיניים. ביצוע הקצעת שורשים אצל רופא שיניים מנוסה אינה נופלת מטיפול אצל פריודונט מומחה.

מה ההבדל בין ניקוי שיניים להקצעת שורשים?

ניקוי שיניים הוא הליך שגרתי המבוצע על ידי השיננית. השיננית משתמשת בציוד דנטלי סטנדרטי וחומרים עדינים מאוד לניקוי השיניים באופן יסודי. ההליך מומלץ לכל אחד לפחות אחת לחצי שנה. הקצעת שורשים לאומת זאת,  היא פרוצדורה טיפולית לניקוי עמוק של כיסי דלקת המבוצעת כמאמץ למיגור דלקת ומחלת חניכיים ונדרשת רק כשי בה צורך ממשי.

האם הקצעת שורשים כואבת?

הקצעת שורשים מבוצעת בהרדמה מקומית, כמו סוגים אחרים של טיפולי שיניים, ולכן לא מרגישים דבר בזמן הטיפול. לאחר התפוגגות חומרי ההרדמה תיתכן תחושת אי נוחות ואף כאב שניתן לשכך בעזרת משככי כאבים ללא מרשם (יש להתייעץ עם רופא השיניים לגבי סוג ומינון מדויק).

כמה עולה הקצעת שורשים?

המחיר של הקצעת שורשים תלוי במורכבות ההליך ומי מבצע אותו. המחיר ההתחלתי הוא כמה מאות שקלים כאשר מדובר בשיננית ויכול להגיע גם לאלפי שקלים אם מדובר במספר פגישות רב אצל פריודונט.