הרמת סינוס לאוכלוסיות מיוחדות


תפקידה של רפואת השיניים הוא לשמור על השיניים שלנו בריאות ואם נדרש לטפל בשן חולה. אך לפעמים, לא תהיה ברירה ורופא השיניים לא יוכל להציל שן אחת או יותר ויאלץ לעקור אותה. כמובן שלא נוכל להישאר עם שיניים חסרות. הפתרון של רפואת השיניים המודרנית הוא השתלת שיניים על גבי שתלים דנטליים. במרבית המקרים, לא ידרשו הליכים מקדימים ואפשר פשוט להחליף את השן החולה בשן מלאכותית אך לעיתים הרופא ימליץ על פרוצדורה כמו הרמת סינוס טרם ביצוע השתלת השיניים. מהי הרמת סינוס? מתי היא נדרשת ובאילו שיטות היא נעשית? האם יש תופעות לוואי ומה חשוב לדעת לפני שמבצעים אותה?

ד"ר אלי רוזנפלד מרפאת ד"ר בביוב
ד"ר אלי רוזנפלד מומחה לכירורגיית פה ולסתות

מהו הסינוס המקסילארי? מה תפקידו?

הסינוס המקסילארי הוא אחד מחללי הגולגולת יחד עם הסינוסים הפרונטליים, הספנואידאלים והאתמואידאלים. הסינוסים ממוקמים ישירות מעל הלסת האחורית העליונה, אחד בכל צד של הגולגולת, ליד מערות האף ומתחת לארובת העין. הסינוסים הם חלק ממערכת דרכי הנשימה. כל חלל הסינוס מכוסה ציפוי עדין המכונה "ממברנה”. משערים כי לסינוסים מספר תפקידים בין השאר בוויסות טמפרטורת האוויר הנכנס והשתתפות בפונטיקה.

למה עושים הרמת סינוס?

הסינוסים ממוקמים בדיוק מעל השיניים העליונות האחוריות, שכבת עצם מפרידה בין חלל הסינוס לשיניים. במקרים מסוימים, עובי העצם אינו מספיק כדי לתמוך בשתל דנטלי וישנו חשש שהשתל ינקב את רצפת הסינוס. כדי לעשות השתלת שיניים באזור יש צורך בעיבוי העצם. על ידי הרמה של רצפת הסינוס והחדרת תחליף עצם "על חשבון" חלל הסינוס ניתן לעבות את העצם ולהכין את עצם הלסת להשתלת שיניים. האם כל מי שצריך לעבור השתלת שן אחורית עליונה זקוק להרמת סינוס? לא בהכרח, רק במקרים בהם עצם הלסת לא עבה מספיק, רופא השיניים ימליץ על הרמת סינוס.

הרמת סינוס פתוחה מול הרמת סינוס סגורה

ישנן שתי שיטות להרמת סינוס – הרמה פתוחה והרמה סגורה. המטרה בשתי השיטות זהה, ליצור מקום להחדרת תחליף העצם לעיבוי הלסת. ההבדל ביניהן הוא בשיטה בה המנתח מקבל גישה אל הסינוסים. בהרמת סינוס סגורה הקדח הניתוחי נעשה באותו מקום בו עתיד להיות מורכב השתל החדש. בהרמת סינוס פתוחה הקדח נעשה דרך הצד החיצוני של עצם הלסת. לכל שיטה היתרונות והחסרונות שלה ומידת התאמתה למצבו הספציפי של כל מטופל.

הרמת סינוס סגורה

מתאימה למי שזקוק לעיבוי עצם של לא יותר מ-2 מ"מ, כלומר למקרים קלים של עצם שאינה דורשת עיבוי רב. בשיטה זו הרופא במצע קדח קטן (עד 5 מ"מ סך הכל) באותו מקום ממנו נעקרה השן שאותה עתידים לשחזר. לאחר יצירת הקדח הקטנטן, הרופא ירים את רצפת הסינוסים בעזרת בלון או מכשור המיועד לכך. לאחר ההרמה הוא יחדיר את תחילף העצם ל"כיס" שנוצר ויסגור את האזור. רופאים רבים ממליצים להתקין את השתל מיד לאחר ביצוע הרמת הסינוס ולא להמתין לקליטה של העצם. כל ההליך נעשה בהרדמה מקומית ואורך לא יותר מחצי שעה.

יתרונות: ניתוח פשוט יחסית להרמה פתוחה, כמעט ואין סיכונים ותופעות הלוואי מינימאליות. האפשרות לבצע את השתלת השיניים באותה הזמנות היא יתרון גדול.

חסרונות: הרמה סגורה מתאימה רק למקרים קלים. בנוסף, הרופא למעשה לא רואה את החלל הניתוחי, מדובר על פעולה הנעשית יותר על ידי תחושה וניסיון ולכן יש סיכוי רב יותר לטעויות במיוחד אם הרופא לא מחזיק בדי ניסיון בביצוע הרמות סגורות.

הרמת סינוס פתוחה

מי שזקוק לעיבוי עצם של מעל 2 ס"מ יעבור הרמת סינוס פתוחה. שלא כמו בהרמה סגורה, כאן הרופא פותח "חלון" קטן בצידה החיצוני של הלסת. דרך הפתח שנוצר הוא יחדיר את תחליף העצם. לאחר סיום ההליך הרופא יסגור את האזור. מכאן מתחילה המתנה של כ-6 עד 9 חודשים עד שעצם טבעית תחליף את חומר המילוי וניתן יהיה להשתיל את השתל הדנטלי. כמו הרמת סינוס סגורה, גם הרמה פתוחה נעשית בהרדמה מקומית ונמשכת כחצי שעה.

יתרונות: מתאימה לקשת רחבה של מטופלים, מאפשרת למנתח לראות בבירור את אזור ההשתלה.

חסרונות: ישנו סיכוי גבוהה יותר לתופעות לוואי וסיבוכים, במרבית המקרים לא ניתן להחדיר שתל דנטלי מיד לאחר ההרמה ויש להמתין חודשים ארוכים, לעיתים הפרוצדורה משמעותית יותר מהשתלת השיניים עצמה.

איך בוחרים בין הרמה סגורה לפתוחה?

הבחירה בשיטת הרמת הסינוס תלויה קודם כל בכמות העצם שעל הרופא להשתיל. למי שיש צורך בעיבוי של מעל 2 מ"מ באזור ההשתלה לא יוכל לעבור הרמת סינוס סגורה והאופציה היחידה היא הרמה פתוחה. מעבר לכך, הרופא יבחן את מצבו הרפואי הכללי של המטופל, את צפיפות עצם הלסת באזור ויבחר את השיטה המתאימה ביותר לאור נתונים אלו וסוג השתלת השיניים שהוא עתיד לבצע.

איך להתכונן להרמת סינוס?

לפני ביצוע ההליך, הרופא יבקש מספר בדיקות הדמיה שיעזרו לו לתכנן את מהלך הניתוח ובדיקות נוספות:

  • צילום פנורמי
  • צילום של הלסת העליונה CBCT
  • סיכום מידע רפואי כולל כל התרופות שהמטופל מקבל
  • במידה והנכם סובלים מבעיות בריאות כרוניות או נוטלים תרופות באופן קבוע ייתכן שהרופא יבקש בדיקות נוספות

כשלושה שבועות לפני הרמת הסינוס יש לעבור ניקוי אבנית יסודי אצל השיננית. המטרה של הניקוי היא להפחית את הסיכון לזיהום אחרי הניתוח. מעשנים יתבקשו להפסיק לפחות שבועיים (ועדיף חודש) לפני ביצוע הרמת סינוס ולא לחזור לעשן לפחות 48 אחרי. ביום הניתוח אין צורך להיות בצום (אלא אם כן נאמר לכם מפורשות על ידי הרופא לעשות זאת).הגיעו למרפאה רעננים אחרי שנת לילה טובה, כדאי לאכול ארוחה קלה כשעתיים לפני.

מהלך הניתוח

כאמור, המטרה של הרמת הסינוס היא ליצור "כיס" מתחת לסינוסים ומעל הלסת אליו יושתל חומר עיבוי. בשתי השיטות המטופל נמצא על כיסא הטיפולים בשכיבה, כנהוג בהליכים דנטליים. זה הוא הליך כירורגי לכל דבר ועניין ומבוצע בתנאים סטריליים ובהרדמה, בשתי השיטות. ניתן לעבור אותו בהרדמה מקומית בלבד, בשילוב גז צחוק או עבור מי שמתקשה במיוחד עם הליכים דנטליים ארוכים ישנה אפשרות של סדציה בנוכחות מרדים (הרדמה מלאה נדירה מאוד ושמורה רק למי שסובל מחרדה דנטלית קשה או מי שלא משתף פעולה). לאורך ההליך יש להישאר שכובים. זמן הניתוח תלוי בשיטה שנבחרה ויכול להיות קצר, כחצי שעה, או ארוך יותר כשעה וחצי.

הרמת סינוס סגורה – מהלך הניתוח

שיטה זו לעיבוי עצם הלסת מתחת לאזור הסינוס המקסילרי מתאימה במיוחד למי שזקוק לעיבוי "קטן" עבור שתל בודד. בשיטה זו הרופא מקבל גישה אל אזור הסינוסים דרך המקום בו נעקרה השן שיש לשחזר. הרופא משתמש במכשור ייעודי שמטרתו לקדוח חור קטן דרך עצם הלסת ולאפשר כניסה של מכשור דנטלי והחומר המשמש לעיבוי. לאחר הרדמת האזור, הרופא יבצע את הקידוח (כמה דקות), ירים את רצפת הסינוס ויצור חלל קטן אליו מחודר חומר ההשתלה. יש לציין שבשיטה זו הרופא למעשה לא רואה את מהלך ההשתלה אלא היא נעשית לאחר תכנון קפדני של כל צעד ועל ידי תחושה וניסיונו של הרופא. כל ההליך אורך כחצי שעה ונחשב לקל יחסית לאלטרנטיבה (הרמה סגורה). כיום ישנן כמה גישות להרמת סינוס סגורה, חלקן מאפשרות להשתיל שתל מיד לאחר ההרמה, וחלקן אפילו מאפשרות לרופא לקבל גישה אל הסינוסים דרך השתל (סוג ספציפי של שתלים).

הרמת סינוס פתוחה – מהלך הניתוח

לאומת הרמת סינוס סגורה, הרמה פתוחה היא הליך מורכב יותר. בשיטה זו פותחים פתח אל חלל הסינוסים דרך הצד החיצוני של הלסת. על הרופא להסית תחילה את רקמת החניכיים המסתירה את הלסת ורק לאחר קבלת גישה לאזור הרופא יפריד את רירית הסינוס ויצור חלל אליו משתילים עצם לעיבוי. הניתוח אורך כשעה עד שעה וחצי בדרך כלל. שיטה זו מתאימה לעיבוי עצם משמעותי יותר מן השיטה הסגורה והיא גם מאפשרת לרופא לראות טוב יותר את החלל הניתוחי ולקבל גישה רחבה יותר. שלא כמו הרמה סגורה, לא ניתן לרוב להשתיל שתל מיד לאחר ביצוע ההליך.

איך ארגיש אחרי הניתוח וכמה זמן אורכת ההחלמה?

מרבית הרמות הסינוס מבוצעות בהרדמה מקומית כך שבזמן הפרוצדורה ועד להתפוגגות חומר ההרדמה לא תרגישו דבר. לאחר שההרדמה תפוג, ייתכן ותרגישו אי נוחות ואפילו כאב בדומה לעקירת שן. ניתן לשכך כאבים באמצעות משככי כאבים ללא מרשם או לבקש מרופא השיניים מרשם לתרופות חזקות יותר במידת הצורך. מומלץ לא לנהוג בכוחות עצמכם הביתה או לנסוע בתחבורה ציבורית, וודאו שיש מישהו שילווה אתכם חזרה לביתכם וישהה אתכם בשעות הראשונות לפחות.

זמן ההחלמה מהרמת סינוס הוא אינדיבידואלי אך ככלל ימשך בין שבוע ל-10 ימים. בזמן זה מומלץ לא לבצע פעילות גופנית כלל (כולל קלה כמו הרמת מצרכים או ילד קטן למשל), לקחת חופש מהעבודה וממטלות הבית ובאופן כללי להשתדל לנוח כמה שיותר ולתת לגוף זמן להחלים בניחותא.

מה ההנחיות לאחר הרמת סינוס?

בין אם עברתם הרמת סינוס פתוחה או סגורה חשוב מאוד לשמור על הנחיות הרופא לאחר ההליך כדי לוודא שהאזור יחלים כשורה.

ב-24 השעות הראשונות – חל איסור לשתות משקאות חמים, לאכול מזונות קשים ולצחצח שיניים. אין להתעטש בפה סגור וודאי שאין לצבוט את האף בזמן התעטשות. בנוסף, כשאי להימנע ככל האפשר משיעול.

ב-48 השעות הראשונות – אין לצרוך אלכוהול או לעשן מוצרי טבק כלל. עישון סיגריות משפיע על תהליך ההחלמה של הגוף באופן כללי וספציפית על הליכים הנעשים בחלל הפה והאזורים הסמוכים לו. מעשנים יתבקשו לא לחזור לעשן לפחות שבועיים אחרי הרמת סינוס (כמובן שעדיף לא לחזור לעשן כלל למען בריאותכם).

שבועיים ועד חודש לאחר הניתוח – המנעו מפעילות גופנית וכיפוף הראש קדימה. כמו כן, אין לטוס, לשתות מקשית, לצלול, לשהות במקומות נמוכים או גבוהים במיוחד (כמו ים המלח למשל), להשתמש בכלי נשיפה או לנפח בלונים. כל הפעולות הנ"ל עשויות לגרום ללחץ על מערות האף ושיבוש תהליך ההחלמה.

האם יש תופעות לוואי? סיכונים כלשהם?

תופעות הלוואי של הרמת סינוס כוללים תחושת אי נוחות וכאב בימים הראשונים לאחר ההליך, הופעת שטפי דם באזור האף ולעיתים גם בצקת מקומית כשלושה ימים לאחר הניתוח. כל אלו הן תופעות טבעיות לחלוטין הקשורות לתהליך ההחלמה של הגוף. ניתן לשכח את הכאב בעזרת משכחי כאבים, שטפי הדם יעלמו מעצמם ללא כל התערבות לאחר כשבועיים ואת הנפיחות והבצקת ניתן להוריד בעזרת קומפרסים קרים על פי הוראות הרופא. מעבר לתופעות הלוואי הטבעיות שהזכרנו, סיבוכים נדירים מאוד של הרמת סינוס כוללים נקב בסינוסים, קליטה לא מספקת של חומר המילוי וזיהום בסינוסים. תופעות אלו נדירות מאוד לכשעצמן ונדירות אפילו יותר כאשר המנתח מחזיק בניסיון הדרוש לביצוע הרמת סינוס בהצלחה והמטופל מקפיד למלא את כל ההנחיות של הרופא לאחר הניתוח (במיוחד – לא לעשן).

מה האלטרנטיבות להרמת סינוס?

לא כל מקרה בו העצם באזור המיועד להשתלה דקה מחייב הרמת סינוס, בנוסף, לא כל מטופל מתאים להליך. אחת  החלופות להרמת סינוס היא שימוש בשתלים קצרים (שתלי בייקון), שיטה נוספת המתאימה במיוחד למחוסרי עצם היא השתלת שיניים בזאלית בשתלים חובקים, שתלי זיגומה (המעוגנים לעצם הלחי) ושתלי דיסק. במידה ונאמר לכם בעבר שלא תוכלו לעבור השתלת שיניים ללא הרמת סינוס או שהרמת סינוס אינה מומלצת עבורכם אל תאמרו נואש, התפתחויות חדשות בתחום השתלות השיניים והכירורגיה הדנטלית מופיעות כל הזמן. התייעצו עם רופא השיניים למציאת פתרונות המתאימים עבורכם.

איך לבחור מרפאה לביצוע הרמת סינוס?

הרמת סינוס נחשבת לניתוח שגרתי ברפואת השיניים אם כי כזה הדורש מיומנות גבוהה. ההליך אמנם פשוט בעיקרו אך נדרש ניסיון רב כדי לבצע אותו בהצלחה וללא סיבוכים ותופעות לוואי מיוחדות. לפני שאנו בוחרים מרפאה לביצוע הניתוח חשוב קודם כל לזכור שהרמת סינוס יכולה להתבצע אך ורק על ידי כירורג שכן מדובר בניתוח לכל דבר ועניין. שנית, מומלץ לבחור כירורג בעל ניסיון וידע רב בתחום, כזה שיכול לבצע הרמה הן בשיטה הסגורה והן בפתוחה ומחזיק בדי שנים של מומחיות וכישורים. בידיו של כירורג מקצועי ומנוסה הרמת סינוס היא הליך פשוט יחסית, מהיר ולא מורכב. כמובן שמומלץ מאוד לבצע את כל שיקום השיניים במקום אחד כך שכדאי לבחור מרפאה שמציעה השתלות שיניים במגוון שיטות, טיפולי שיננית וטיפולים משמרים במקום אחד.

תשובות לשאלות נפוצות:

האם כל רופא שיניים יכול לבצע הרמת סינוס?

מכיוון שהרמת סינוס היא ניתוח לכל דבר ועניין היא מתבצעת רק על ידי כירורג. רופא השיניים הרגיל יכול לאבחן את הצורך בהרמת סינוס אך כדי לבצע אותה הוא יפנה אתכם לכירורג.

כמה עולה הרמת סינוס?

המחיר של הרמת סינוס תלוי בעיקר בסוג ההליך, מורכבותו ומומחיות הרופא. טווח המחירים הוא בין כ-4000 ש"ח ועד לכ-15 אלף שקלים. חשוב לזכור שהרמת סינוס היא ניתוח עדין הדורש מיומנות כירורגית ספציפית וניסיון כדי לבצע אותו בהצלחה. מטבע הדברים כירורג המחזיק בכישורים, בידע ובניסיון הנרחב הדרושים לביצוע הרמת סינוס ללא סיבוכים ובהצלחה יבקש תמורה גבוהה יותר עבור שירותיו ממנתח מתחיל.

למי לא מומלץ לעבור הרמת סינוס?

למי שסובל מבעיות בריאות כרוניות המונעות הליכים כירורגיים באופן כללי לא מומלץ לעבור הרמת סינוס. כך למשל מי שסובל מסוכרת לא מאוזנת, מחלה ממארת, בעיות חמורות בקרישת דם וכדומה. בנוסף, לסובלים מסינוסיטיס כרונית ולמעשנים כבדים לא מומלץ לעבור את ההליך.