שיניים כלואות

הגוף שלנו הוא "מכונה" מתוחכמת ויעילה מאין כמוה – שיודעת בדיוק מתי להוציא לפועל תהליכים חיוניים כמו צמיחת השיניים. אולם לעיתים גם במערכת המשומנת הזאת יכולות להיות תקלות – ואם מדברים על צמיחת השיניים – אחת מה"תקלות" המוכרות ביותר היא שיניים כלואות שאינן בוקעות מהחניכיים אל חלל הפה.

התופעה הזאת יכולה להתרחש אצל ילדים בכל שלב של בקיעת השיניים הקבועות – בדרך כלל החל מגיל 6 ועד גיל 14 או 15 לכל המאוחר.

חשוב להבין כי מדובר בתופעה נדירה יחסית – המאובחנת על פי ההערכות ב-2 אחוזים מהילדים. עם זאת, חשוב להכיר אותה ולזהות בהקדם את סימני האזהרה כדי לטפל בה כמו שצריך לפני שהיא תגרום נזק משמעותי יותר לילד.

איך שיניים כלואות משפיעות על הבריאות?

שיניים שאינן בוקעות לא מהוות רק בעיה אסתטית. הן יכולות לגרום במקרים מסוימים לפגיעה בשיניים הסמוכות להן – בייחוד בשורשים שלהן. זה עלול להוביל לאובדן שיניים ולהרס שיכול להצריך גם טיפול שורש לתיקון הבעיה אם לא מזהים אותה בזמן. עם הזמן, השן הכלואה יכולה לגרום גם להתפתחות של ציסטות באזור, כמו גם לעיוותים בפנים ולדלקות חניכיים כרוניות.

אז מה אפשר לעשות?

ככל שנקדים לטפל בשיניים כלואות – כך נפחית את הסיכון שהן יהפכו לבעיה משמעותית יותר שתעמיד בסיכון גם את השיניים האחרות ואת הבריאות הכללית של חלל הפה. כדי לעשות זאת, מומלץ להגיע לאבחון אצל רופא שיניים כדי לוודא שהשיניים אכן צומחות כמו שצריך – גם כאשר לא מרגישים שקיימת בעיה כלשהי בבריאות הפה.

כשתגיעו לאבחון, הרופא יבצע צילום רנטגן או CT של חלל הפה על מנת להעריך את מצב השיניים ואת תקינות הצמיחה שלהן. הצילום יעזור לקבל תמונה מדויקת יותר של בריאות הפה ולהתאים את הטיפול הנכון במקרה שאחת או יותר מהשיניים לא בוקעות כמו שצריך.

איך מטפלים בשיניים כלואות?

הטיפול בשיניים כלואות משתנה מילד לילד ונתפר בהתאם למצבו הייחודי ולמיקום השיניים שלו. בדרך כלל, הטיפול המתאים ביותר יכלול יישור שיניים אורתודונטי שמאפשר להזיז את שורשי השיניים הסמוכות כדי לפנות מקום לשן הכלואה. יישור השיניים בדרך כלל יתבצע באמצעות סמכים ("גשר") או קשתיות ("פלטה").

ההליך כולו צפוי לארוך כשנה וחצי עד שנתיים ובסופו הילד ייהנה משיניים בריאות, מסודרות ואסתטיות יותר – שבריאותן גם תישמר לאורך זמן. ברוב המקרים, הליך יישור השיניים יפתור את הבעיה וימנע נזק מורכב יותר בהמשך חייו של הילד.

זכרו כי מהירות היא מילת המפתח בטיפול בבעיות מהסוג הזה. ככל שנקדים לטפל בבעיה, כך יהיה קל יותר לעשות זאת ונוכל למנוע מהילד הרבה כאבים ועוגמת נפש בהמשך חייו. לכן, חשוב להגיע עם הילד לאבחון במרפאה בכל שנה או שנתיים לכל היותר בשנים שבהן צומחות השיניים הקבועות.