חורים בשיניים הם תופעה לא נעימה בכלל, שכרוכה בכאבים רבים ובנזק למרקם השן. אבל האמת היא שמדובר גם בתופעה די נפוצה ולכן הטיפולים לסתימת השיניים הם בין הטיפולים הנדרשים ביותר בארץ ובעולם.
זו הסיבה שבשנים האחרונות גם התפתחו כל כך הרבה שיטות לביצוע סתימות בשיניים והבחירה ביניהן יכולה להיות משימה מסורבלת למי שלא מכיר את הנושא לעומקו. כדי להבין איזו סתימה מתאימה לכם וכיצד לקבל החלטה מושכלת בנושא הזה, הנה כמה דברים שכדאי שתדעו על כל אחת מהאפשרויות המובילות:
סתימות אמלגם ("סתימות אפורות")
אמלגם הוא חומר שמשלב בתוכו כמה מתכות – כאשר המרכזיות שבהן הן כסף וכספית. רבים נבהלים כשהם מגלים זאת מכיוון שכספית כידוע יכולה להיות רעילה לגוף האדם, אך מחקרים רבים שנערכו על הסתימות האלו הוכיחו כי הן לא רעילות או מסוכנות כאשר משתמשים בהן כנדרש.
אמלגם נחשב חומר עמיד ביותר שנשאר במקומו לאורך שנים רבות. בנוסף, קל יחסית להשתמש בו למילוי חורים בשיניים. השימוש באמלגם נחשב זול יותר מאפשרויות אחרות, אך החיסרון הבולט שלו הוא, ובכן, הבולטות שלו. הגוון של האמלגם הוא דבר שקשה להתעלם ממנו והוא לא משתלב באופן טבעי עם צבע השן.
סתימות קומפוזיט ("סתימות לבנות")
סתימות קומפוזיט עשויות משילוב של זכוכית מעודנת ושרף. זהו החומר הפופולרי ביותר לסתימת חורים בשיניים בזכות יתרון אחד משמעותי שלו – צבעו הלבן מאפשר לו להשתלב בצורה טבעית יותר עם צבע השן ובכך מאפשר תוצאה אסתטית ויפה יותר בתום הטיפול.
עם זאת, בשונה מהאמלגם, את הקומפוזיט מעט קשה יותר לחבר למרקם הטבעי של השן. לכן, לעיתים נדרש הרופא להסיר חלקים בריאים מהשן על מנת לבצע את החיבור. העבודה הנחוצה לביצוע הסתימה מעט מורכבת יותר וכן דורשת זמן ארוך יותר ומיומנות גבוהה של הרופא המטפל. בנוסף, לאחר ביצוע סתימת קומפוזיט תיתכן רגישות מוגברת בשיניים למזונות חמים או קרים.
שחזורי מליאה
כיום ניתן גם לבצע מילוי לחורים בשיניים באמצעות סתימות מיוחדות שמיוצרות מחרסינה או מקומפוזיט במעבדת שיניים. אלו סתימות שמיוצרות במיוחד למטופל בהתאם למבנה חלל הפה שלו. כך אפשר להימנע משיוף של השן כדי להתאים את הסתימה אליה והסתימות בדרך כלל מחזיקות למשך שנים רבות. עם זאת, מחיר הסתימות האלו בדרך כלל יקר יותר והן דורשות לפחות שני ביקורים אצל רופא השיניים.
אז איזו סתימה מתאימה לי?
כדי לקבל את ההחלטה החשובה הזאת חשוב לבחון קודם כל את מיקום החור – אם מדובר בשיניים טוחנות שממוקמות בחלקו האחורי ביותר של הפה, ייתכן כי ניתן יהיה להסתפק בסתימת אמלגם שתחזיק לאורך זמן ותחסוך בעלויות. אם תרצו פיתרון אסתטי יותר שיאפשר להצניע את הסתימה כמה שניתן – ייתכן כי סתימה לבנה מקומפוזיט תתאים לכם יותר.
אם אתם מוכנים להשקיע מעט יותר, תוכלו לבצע שחזור מליאה שמאפשר ליהנות מסתימה לבנה ואסתטית – בלי שהרופא יצטרך להסיר חלקים בריאים מהשן המטופלת.
אילו הכנות מבצעים לפני סתימת חורים בשיניים?
לפני שאתם מגיעים למרפאה כדי למלא את הסתימה בשן, יש לעדכן את הרופא על כל מחלה שאתם סובלים ממנה, תרופות שאתם נוטלים ומצבים רפואיים חריגים – גם כאלו שלא קשורים לבריאות הפה. חשוב לשתף את הצוות בכל שאלה או התלבטות שיש לכם ולוודא שאתם נכנסים לחדר הטיפולים כשאתם שלמים עם הבחירה בחומר המילוי ובשיטת הטיפול.
לפני סתימת החור בשן, הרופא המטפל יידרש לבצע כמה פעולות על מנת לוודא שהטיפול מתבצע על הצד הטוב ביותר. ראשית, הוא ינקה היטב את האזור המטופל כדי למנוע חדירה של חיידקים מזיקים לחלל הפה בעת ביצוע הסתימה. לאחר מכן הוא ילפף גומי סביב השן המטופלת ויסיר את רקמות השן שנפגעו בתוצאה מהחור. אם בשן יש כבר סתימה קיימת, הרופא יסיר אותה תחילה ורק אחר כך יתפנה לבצע סתימה נוספת.
שאלות ותשובות
האם אסבול מכאבים אחרי סתימה עמוקה בשן?
אחרי טיפול לתיקון חורים בשיניים, בייחוד במקרים שבהם נדרש מילוי עמוק ומשמעותי יותר של השן, ייתכן כי יופיעו כאבים מסוימים באזור הטיפול, כמו גם רגישות חריגה בשתייה או באכילה. הרגישות צפויה להתגבר בצריכת מזונות ומשקאות קרים או חמים מאוד. זכרו כי מדובר בתופעה שתחלוף תוך כמה ימים או שבועות בודדים. עם הכאב לא חולף או מתגבר עם הזמן – יש לעדכן בהקדם את הרופא המטפל.
כמה זמן אסור לאכול אחרי טיפול לסתימת חור בשן?
ההרדמה אחרי ביצוע הסתימה לא מתפוגגת מיד ולכן בשעות שאחרי הטיפול ייתכן כי לא תהיה לכם תחושה בחלל הפה. בשלב הזה מומלץ לא לאכול או לשתות מזונות חמים מאוד – מכיוון שהם עלולים לגרום נזק לפה בלי שתהיו מודעים לכם. במידת האפשר, מומלץ להימנע מאכילה או שתייה עד שתחזור התחושה לפה.
אם בחרתם בסתימת קומפוזיט לבנה, תוכלו ולאכול מיד אחרי הטיפול. עם זאת, במקרה של סתימות אפורות, עדיף להימנע מלעיסה של מזונות קשים באזור הסתימה לפחות למשך 24 שעות. בכל מקרה, השתדלו לבחור במזונות רכים ופושרים לאחר הטיפול כדי להימנע מכאבים ומנזק אפשרי לשיניים ולסתימות.
כמה עולה סתימה בשן?
מחירן של סתימות בשיניים תלוי בגורמים רבים ולכן קשה לתת הערכה מדויקת וגורפת של מחיר הטיפול. סתימות אמלגם ("אפורות") הן הסתימות הזולות ביותר, כאשר סתימות קומפוזיט הן יקרות יותר וסתימות מליאה שמותאמות במיוחד למבנה הפה של המטופל הן היקרות ביותר. טווח המחירים של סתימות בשיניים נע בין 350 ל-800 שקלים. זכרו כי הטיפול גם יכול להתייקר, כאשר הצורך מורכב יותר או כאשר יש צורך לשלב את טיפול הסתימה עם טיפולים נוספים לשיקום הפה.
עושים הכל כדי להציל את השיניים שלך
אנחנו במרפאה של ד"ר בביוב מאמינים כי אנחנו מחויבים להשקיע את מרב המאמצים על מנת לעזור לך לשמור על השיניים הטבעיות שלך, לשפר את הבריאות הדנטלית ולבצע פעולות שימנעו ממך לעבור טיפולים מורכבים, כואבים ויקרים יותר בעתיד.
אם השיניים שלך כואבות או רגישות, אנחנו ממליצים לך להגיע בהקדם לביקור אצל אחד מהרופאים המיומנים שלנו, אשר ימצא ביחד איתך את הדרך הנכונה ביותר לטפל בבעיה בהקדם ולהבטיח שהחיוך לא ירד מהפנים שלך גם בעתיד.