הליך שיוף שיניים הוא ביצוע הקטנה של גודל השן כחלק מתהליך כולל של יישור שיניים. מדובר בטכניקה נפוצה שמיועדת בעיקר למטופלים שמבנה השיניים שלהם צפוף. ההליך מקטין את רוחב השיניים במילימטרים מזעריים כאשר הצמצום בא לידי ביטוי בדפנות השיניים כך שניתן יהיה להתאים אותם למרווח הנדרש על מנת למקם מחדש את השיניים כך שייראו ישרות ואסתטיות. הליך שיוף שיניים אינו מיועד עבור מקרים חמורים של צפיפות שן אך הוא טיפול שכיח במרפאות השיניים.
מתי מבצעים שיוף שיניים?
שיוף שיניים מתבצע בשיניים מסוימות בפה על מנת לקבל מראה אסתטי יותר של הפה. מדובר בשיטה לא פולשנית שנעימה יותר למטופל והיא מותאמת למצבו הספציפי של המטופל ולאופי השיניים שלו. מדובר בהליך פשוט ופרקטי שפותר את בעיית המרווח בזמן ביצוע טיפול יישור שיניים. ההליך מבוצע כאמור כאשר קיים חוסר איזון בין השיניים בלסת העליונה והתחתונה, במקרים של עיוות במבנה השלד בפה וכאשר מעוניינים ליצור מראה של שחיקה פיזית טבעית של השיניים.
אילו מקרים רופא השיניים יבצע שיוף?
הגדלת קשת השיניים
הסיבה העיקרית שבגללה מבצעים שיוף שיניים היא על מנת להעניק מקום על קשת השיניים בפה במקרים שבהם מעוניינים לבצע יישור שיניים. על מנת לבצע את היישור, נדרשים מרווחים מינימליים כדי שיהיה ניתן למקם מחדש שיניים שבולטות ואינן נמצאות בקו ישר עם שאר השיניים בלסת. צפיפות שיניים בינונית היא מצב שבו ניתן ליישם הליך שיוף שיניים ולמנוע טיפולי עקירת שן. שיוף שיניים מיועד גם לצמצום מרווחים שנוצרים לאחר טיפול אורתודנטי וזאת באמצעות ביטול מבנה המשולש שנוצר בין שתי שיניים על ידי הקטנת הרוחב בהתאם למידות הנדרשות. פעולה זו מאפשרת לחניכיים מרווח להתאושש ולהחלים מהטיפול ולכסות את המרווח שנוצר.
חוסר איזון בין השיניים החותכות
הליך שיוף שיניים משמש במקרים שבהם רוצים להפחית מהבליטה של השיניים החותכות. במצב זה, כאשר הלסת סגורה, אין התאמה בין השיניים החותכות בלסת העליונה לבין השיניים החותכות בלסת התחתונה. הליך שיוף שיניים יכלול הקטנת גודל השיניים החותכות בלסת העליונה על מנת ליצור פרופורציה בין הלסתות.
מניעת עקירת שיניים
הדרך ליצור מרווח נוסף בלסתות הוא באמצעות שיוף שיניים או עקירת השן שיוצרת את הצפיפות. על מנת למנוע את הליך העקירה הכואב ואובדן מיותר של שיניים מבצעים שיוף שיניים שמאפשר לרופא להקטין את גודל השן ברבע מילימטר לפחות מגודלה הקודם. כך ניתן ליצור את המרווח הנדרש על מנת למקם מחדש את השן ולמנוע הליכים מורכבים שיגרמו סבל, אובדן שן ויצריכו תהליך החלמה ארוך.
למי לא מתאים לעבור שיוף שיניים?
הטיפול מבוצע רק במקרים שבהם הצפיפות בפה של המטופל היא במצב בינוני וניתן באופן יחסי וקל ליצור עוד מקום ומרווח במבנה של הפה בטכניקה זו. הליך שיוף שיניים הוא שכיח בקרב מטופלים מבוגרים שעוברים יישור שיניים כיוון שהוא מבטל את המגבלות של מרווח ומאפשר לרופא השיניים לבצע טיפול יישור שיניים בקלות ולקבל תוצאות אסתטיות. הפרוצדורה לא מתאימה לרוב במקרים אחרים.
כיצד נעשה שיוף שיניים?
הליך שיוף שיניים יכול להתבצע באופן ידני או באמצעות שימוש בכלי שיוף מיוחדים. מידת השיוף והאופן בו ההליך מתבצע הם בהתאם לצורך הקיים ובאופי הטיפול המועדף על רופא השיניים המטפל. בשיטה הידנית, רופא השיניים משתמש ברצועות ליטוש אשר מצופים ביהלום – בתנועות ניסור עדינות מצד אחד לשני, הרופא מסיר כמות קטנה של אמייל מהשן. שילוב של שימוש ברצועת הליטוש עם טכניקות אחרות מאפשר ליצור מרווח רב יותר.
שיטה נוספת היא באמצעות דסקיות מיוחדות – הליך מכני שמאפשר יצירת מרווחים גדולים יותר. הרופא מבצע את השיוף באמצעות המכשור תוך שהוא מזיז אותו בזווית נגדית לשיוף. השימוש במכשירים אלה חייב להתבצע על ידי רופא מומחה ובעל ניסיון על מנת לוודא שלא מסירים שכבה גדולה של אמייל – פעולה שיכולה לפגוע בשן ולהעלות את הסיכוי לשבר. את המרווחים שנוצרים קשה מאוד לראות כיוון שהם מאוד זעירים אך החללים הללו נסגרים לאחר טיפול יישור השיניים.
לפני ואחרי הטיפול
לפני שמבצעים שיוף שיניים, הרופא צריך לבצע מספר בדיקות על מנת שיהיה ניתן להעריך במדויק על מצבה של כל שן בפה. לכל שן יש כמות שכבת אמייל שונה וההסרה של אותה שכבה צריכה להיעשות בכמות שלא עולה על כרבע מילימטר. לאחר הטיפול, הרופא יבצע ליטוש של אזורים מסוימים על מנת להימנע מאפשרות של היווצרות חורים. ההליך יכול לגרום לרגישות חום וקור בשיניים ולכן ההמלצה היא להימנע מצריכת משקאות קרים לאחר הטיפול ושימוש במשחות שיניים מיוחדות.
האם שיוף שיניים כואב?
שכבת האמייל אשר מגנה על השיניים איננה מכילה קצוות עצבים ולכן אין סיבה שהמטופל יחוש כאב בזמן שיוף שיניים. הטיפול כן יכול לגרום לתחושת אי נוחות כיוון שהרופא מפעיל מעט כוח בזמן השיוף. אך כאשר שיוף שיניים מבוצע על רופא מומחה ובעל ניסיון, המטופל אינו אמור לחוש תחושת כאב בזמן הטיפול או לחוות תופעות לוואי לאחר מכן.