מחלות חניכיים


מחלות חניכיים פוגעות ברקמה הרכה שבפה וללא טיפול יכול להיווצר הרס של העצם אשר תומכת בשיניים. המחלה עלולה לגרום גם להתרופפות וכתוצאה מכך אובדן של השיניים. מדובר במצב מאוד שכיח שנובע מהיגיינת פה לקויה וניתן להימנע מכך בקלות על ידי צחצוח נכון של השיניים, שימוש בחוט דנטאלי וביקורת קבועה במרפאת השיניים.

דר' ראווי אסעד
דר' ראווי אסעד
מומחה לרפואת חניכיים

מהם התסמינים של מחלה בחניכיים?

קיים קושי באבחון מחלה בחניכיים בשלבים המוקדמים כיוון שמרבית מן המקרים הסימפטומים מופיעים רק בשלבים המתקדמים של המחלה. עם זאת, יש סימני אזהרה שניתן להבחין בהם שכוללים אודם, נפיחות או כאב באזור הפה, דימום שנוצר זמן צחצוח השיניים, שימוש בחוט דנטאלי או לעיסה של מזון קשה, נסיגה של השיניים מאזור החניכיים (מה שגורם לשיניים להראות ארוכות יותר), התרופפות של השיניים, יצירה של מרווחים גדולים יותר בין השיניים, מוגלה שמופיעה בין החניכיים והשיניים, הופעה של פצעים בפה, ריח רע מהפה, שינוי במבנה הנעילה של הפה ואף שינוי בהתאמה של שיניים תותבות, כל אלה מחייבים בדיקה ובמידת הצורך גם טיפול בחניכיים.

מהם הסוגים השונים של מחלות חניכיים?

ג'ינג'יביטיס  – דלקת בחניכיים

אצל מטופלים רבים שמגיעים למרפאת השיניים כתוצאה מהופעה של כאב באזור הפה מאבחנים דלקת בחניכיים. התסמינים של דלקת בחניכיים יכולים להיות אדמימות בפה, נפיחות ואף דימום קל. מטופל שצריך לעבור טיפולי שיניים ומאובחן עם דלקת בחניכיים יידרש ראשית לטפל ולהבריא מהדלקת על מנת להתקדם בטיפול. מדובר במקרה הקל ביותר של מחלה בחניכיים שבו ניתן לטפל באמצעות שטיפות פה ואנטיביוטיקה.

פריודונטיטיס

כאשר דלקת בחניכיים לא מטופלת כראוי, הרובד יכול להתפשט ולצמוח מתחת לקו החניכיים. מצב זה נקרא פריודונטיטיס והוא מאופיין בגירוי של החניכיים על ידי רעלים שהחיידקים בפלאק מייצרים והתעוררות של תגובה דלקתית כרונית שבה הרקמות והעצם שתומכים בשיניים מתפרקים ונהרסים. החניכיים נפרדים מהשיניים ונוצרים כיסים שבהם עלול להופיע זיהום. ככל שהמחלה יותר מתקדמת, עומק הכיסים גדל וכמות גדולה יותר של רקמת חניכיים ועצם נהרסת. התרופפות ונפילה של השיניים היא השלב הבא במחלה ולעיתים יש צורך לבצע הסרה יזומה של השיניים שנפגעו. אבחון מחלה בחניכיים בדרך כלל נעשית על פי שלבים ודרגת חומרה המחלה. לאחר ביצוע הערכה יסודית של מצב החניכיים, רופא השיניים יגדיר את השלב שבנע בין מצב ראשוני לבין מצב מחלה חמור ובהתאם לכך גם יתאים את אופי הטיפול הנדרש.

מחלת חניכיים – Peri-Implant

הנחה של שתלים דנטאליים יכולה לגרום להתפתחות של מצבים דלקתיים אשר משפיעים על רקמות החניכיים הרכות והקשות. חיידקים יכולים להצטבר על בסיס השתל  ומתחת לקו החניכיים בדומה לאופן שבו זה מתרחש בשן טבעית. לאורך זמן, אותם חיידקים יוצרים גירוי ברקמת החניכיים וגורמים לה נזק שללא אבחון מוקדם של הבעיה יגרום לבסוף להתדרדרות מבנה העצם שקיים מתחת לשתל. peri-implant mucositis היא מחלת חניכיים שבשלבים המוקדמים שלה נוצרת רק ברקמות הרכות שסביב השתל ולא פוגעת בעצם. כאשר המחלה נמצאת סביב הרקמה הרכה וכבר גורמת להתדרדרות בעצם אשר תומכת בשתל לרוב יידרש הליך כירורגי לטיפול בבעיה. התסמינים של מחלה זו כוללים אדמימות בחניכיים, רכות מסביב לשתלים ודימום בעת צחצוח השיניים. בדומה לשיניים הטבעיות, שתלים מצריכים צחצוח שיניים קבוע, שימוש בחוט דנטאלי וביקורים קבועים אצל רופא השיניים. ישנם גורמים מקדימים כמו עישון וסכרת שעלולים לעלות את הסיכוי להתפתחות המחלה בחניכיים.

מורסה בחניכיים

היווצרות של כיס מוגלה שנקרא גם מורסה יכול להתפתח בחלקים שונים וכך גם באזור הפה. מורסה יכולה להתפתח באזור שמקיף את השן אך לעיתים גם על החניכיים. כאשר זה קורה, המטופל סובל מכאבים וזה עלול להוביל לסיבוכים. חשוב מאוד לזהות את הסימנים המקדימים להתפתחות של מורסה ולקבל טיפול רפואי מתאים. ישנם מצבים שבהם בעיות באזור הפה והחניכיים יכולים להיפתר מעצמם אך זה לא המקרה כאשר מדובר במורסה בחניכיים. כאשר מתפתחת מורסה, המחלה בחניכיים עלולה לגרום לכאב מתמשך ברמה מאוד גבוהה, רגישות לקור וחום באזור הפה, כאבים בזמן הלעיסה, רפיון של השיניים, טעם רע בפה כתוצאה מהפרשת המוגלה ואף עלייה בחום הגוף.

איך מטפלים במחלות חניכיים?

הטיפול במחלות חניכיים תלוי במידה רבה בדרגת החומרה של המחלה. במקרים קלים, די בטיפולי שיננית סדירים אך במידה והמטופל סובל מדלקת חניכיים חמורה או כרונית טיפול זה לא יספיק ויש להיעזר בשיטות אחרות.

טיפול שיננית

הטיפול הראשוני בדלקת חניכיים, במיוחד בדרגת חומרה נמוכה הוא ניקוי שיניים יסודי על ידי השיננית. טיפול שיננית יכול לעצור את התפתחותה של מחלת חניכיים ולעזור לשמור על תוצאות טיפולים מורכבים יותר. למי שסובל ממחלות חניכיים מומלץ להגיע לטיפול שיננית אחת לשלושה חודשים או יותר לפי המלצת הרופא. הטיפול עורך כשעה בלבד ונעשה ללא הרדמה מקומית, ניתן להיעזר במשחה מאלחשת למי שרגיש במיוחד. השיננית תנקה את השיניים ואת החניכיים ותדריך את המטופל כיצד לצחצח שיניים נכון, להשתמש בחוט דנטלי ולשמור על היגיינה אורלית נבונה.

הקצעת שורשים

עבור מי שסובל מדלקת חניכיים מתקדמת, הקצעת שורשים היא טיפול שאינו פולשני ויכול למגר את הדלקת. ההליך נחשב לשמרני שכן הוא לא כולל חיתוך ברקמת החניכיים, לא מדובר על ניתוח. במסגרת הטיפול הרופא עושה ניקוי יסודי של כיסי החניכיים בכל קשת השיניים בשתי הלסתות תוך שימוש בציוד ייעודי. ההליך נעשה במספר פגישות כשבכל פגישה מתמקדים בחלק אחר של קשת השיניים. כל פגישה אורכת כשעה, נהוג לעשות את הטיפול תחת הרדמה מקומית.

החלפת כתרים ואמצעים שיקומיים אחרים

במקרים רבים, דלקת חניכיים מתפתחת בבסיסם של כתרים או שתלים, גשרים ואמצעים שחזוריים אחרים. כאשר לא מתחזקים אותם נכון ובזמן (למשל "דילוג" על טיפולי שיננית) חיידקים מזיקים עלולים לקבל אחיזה באזור החניכיים הצמוד לבסיס השחזור. במקרים אלו הרופא יעשה כל שביכולתו להציל את השחזור על ידי ניקוי האזור ולעיתים שילוב של טיפול תרופתי. אם אין מנוס יהיה צורך להחליף את אמצעי השחזור בחדש לצד טיפול בדלקת החניכיים. חשוב לציין שמי שיש לו כתרים או גשרים ישנים (מעל 7 שנים) שסובלים מדלקות, סביר להניח שאכן יצטרך להחליפם בחדשים.

טיפולים כירורגיים

במקרים בהם כל הניסיונות למגר את הדלקת לא צלחו הרופא עשוי להמליץ על פתרון כירורגי. מדובר על מטופלים להם פגיעה חמורה ברקמת החניכיים ו/או פגיעה בעצם הלסת. האפשרויות כוללות ניתוח חניכיים להפרדת הרקמה וחשיפת השורשים, השתלת חניכיים, שחזור עצם ועוד. כולם נעשים ע"י כירורג דנטלי בלבד. יש לזכור כי מדובר על מוצא אחרון ויש לא מעט שלבים בדרך לפני ההמלצה לעבור הליך מסוג זה.

כיצד למנוע התפתחות של מחלת חניכיים?

ניתן למנוע התפתחות של מחלה בחניכיים באמצעות הקפדה על הפעולות הבאות:

  • שטיפה עם מי פה – שטיפה יומית עם מי פה יכולה לסייע בהפחתה של הפלאק והסרה של חלקיקי מזון שנותרו במרווחים הקטנים שבין השיניים.
  • צחצוח שיניים – הקפדה על הצחצוח תסייע בהסרה של שאריות מזון שנשארו בין השיניים והחניכיים ומומלץ גם לנקות את הלשון על מנת להיפטר משאריות של חיידקים
  • שימוש בחוט דנטאלי – אחת ליום יש לנקות את השיניים עם חוט דנטאלי על מנת להסיר שאריות מזון לא היה ניתן להסיר עם מברשת השיניים
  • הימנעות מעישון, הקפדה על תזונה בריאה שלא מכילה כמות גבוהה של סוכר שפוגע בשיניים ואף בדיקה של הגנטיקה המשפחתית על מנת להבין את מידת החשיפה והסיכויים להתפתחות של מחלות בחניכיים
  • ביקורת קבועה אצל רופא השיניים לבדיקה וזיהוי של תסמינים מוקדמים להתפתחות של מחלה בחניכיים

מה מעלה את הסיכוי להתפתחות של מחלה בחניכיים?

ישנם לא מעט פרמטרים שיכולים לעלות את הסיכוי להופעה של מחלה בחניכיים וחשוב גם להבין האם המטופל הוא בעל סיכוי פוטנציאלי גבוה להתפתחות של המחלה על מנת לשמור על בריאות הפה. אנשים מבוגרים הם בעלי הפוטנציאל הגבוה ביותר להתפתחות של מחלה בחניכיים. עישון יכול לגרום להופעה של מחלות רבות כמו סרטן או מחלות ריאה והוא מהווה פרמטר נוסף שמעלה את הסיכוי להתפתחות מחלה בחניכיים גם כן. עישון מהווה את אחד מגורמי הסיכון המהותיים ביותר שיכולים לתרום להתפתחות ולהתקדמות של מחלות בחניכיים. גנטיקה של המטופל והיסטוריה רפואית גם הם יכולים מגבירים את הסיכוי לבעיות בחניכיים.

בנוסף, גם כאשר מדובר במטופל שמקפיד על הרגלי טיפוח השיניים בבית, קיים סיכוי גבוה יותר להתפתחות מחלה במידה ובגנטיקה של המשפחה קיימת היסטוריה ארוכה רגישות ומחלות בחניכיים. מטופלים אשר סובלים ממחלות אחרות בגוף אשר משבשות את התפקוד של המערכת החיסונית  עלולים לסבול ממחלות בחניכיים (קיים קשר ישיר בין מחלות לב וכלי דם, דלקת מפרקים וסכרת לבין התפתחות של מחלות בחניכיים).  אי הקפדה של תזונה נכונה והשמנת יתר גם הם משפיעים על המערכת החיסונית של הגוף ולכן פוגעים ביכולת שלו להתמודד עם זיהומים שונים כמו מחלות בחניכיים. נטילת תרופות באופן קבוע דרך הפה יכולים להשפיע על מצב החניכיים ובריאות הפה. במידה ומטופל נוטל באופן קובע תרופות עליו לדווח על כך לרופא השיניים או למומחה השיניים המטפל על מנת שיהיה ניתן להתאים את אופי הטיפול למקרה הספציפי.

מטופלים שנוטים לחרוק שיניים גם כן סובלים יותר מבעיות בחניכיים. פעולת החריקה יוצרת עומס על הרקמות שתומכות בשיניים, מגדיל את הפגיעה בחניכיים ותורם באופן משמועתי להרס שלהם. לחץ נפשי גם הוא פרמטר שעלול לעלות את הסיכוי להתפתחות של מחלה בחניכיים. מטופלים שסובלים מלחץ נפשי כתוצאה מבעיה רפואית קיימת, שגרת חיים לחוצה או כל סיבה אחרת הם בעלי סיכוי גבוה יותר לפתח מחלה בחניכיים. ישנם לא מעט מחקרים שנעשו בתחום מחלות החניכיים והתוצאות שלהם מראים כי הגוף מתקשה להתמודד עם הזיהום שנוצר בחניכיים כאשר קיים מתח רב אצל המטופל.

מחלות חניכיים אצל נשים

במהלך גיל ההתבגרות, השינויים ההורמונליים גורמים לזרימה מוגברת של דם אל החניכיים וזה עלול לגרום לרגישות ולתגובה קיצונית יותר למזון ונפיחות בחניכיים. נשים רבות חוות רגישות באזור החניכיים גם כאשר הן מקבלות ווסת והדבר עלול גם לגרום לדימום, נפיחות ואף הופעה של פצעים בחלקים הפנימיים של הלחי. תופעות אלה מתרחשות לרוב ממש לפני קבלת המחזור וחולפות לאחר שהוא מסתיים. בזמן ההיריון, ישנם גם שינויים הורמונליים שגורמים לזרימה מוגברת של הדם ולהופעה של מחלות בחניכיים. בעת גיל המעבר, נשים יכולות לחוות גם כן שינויים בפה שיבואו לידע ביטוי ביובש, שינוי בטעמים ואף תחושת צריכה בחניכיים.

מחלות חניכיים אצל גברים

קיימת סבירות גבוהה יותר להופעה של מחלה בחניכיים אצל גברים ביחס לנשים. אצל גברים אשר סובלים מדלקות חוזרות בערמונית ואף התפתחות של מחלת הסרטן, קיימת סבירות גבוהה יותר להופעה של מחלה בחניכיים. קיים גם קשר בין מחלות בחניכיים לבין מחלות לב וכלי דם אצל גברים. כיוון שאצל גברים יש נטייה יותר לפתח מחלות לב, עליהם להקפיד יותר על שגרת היגיינת טיפוח שיניים תקינה על מנת להפחית את הסיכון להתפתחות מחלה. גברים אשר סובלים ממחלות בחניכיים באופן כרוני הם גם בעלי סיכון מוגבר לפתח אימפוטנציה במיוחד אם הם מתחת לגיל שלושים או מעל גיל שבעים. הסיבה לכך היא שמחלה כרונית בחניכיים עלולה לפגוע בכלי הדם בכל הגוף ובעקבות כך לגרום לאימפוטנציה. קיים גם סיכוי גבוה יותר שאצל גברים אשר סובלים ממחלות חניכיים כרוניות יתפתח סרטן מסוגים שונים.

תשובות לשאלות נפוצות:

האם מחלה בחניכיים יכולה להופיע אצל ילדים?

מחלות חניכיים לרוב לא מופיעות אצל ילדים והם מתחילות להתפתחות בגיל ההתבגרות. עם זאת, מומלץ להעביר לילד את חשיבות השמירה על בריאות השינים על מנת למנוע התפתחות של  מחלות חניכיים בעתיד. ילדים צריכים לדעת שעליהם לצחצח את השיניים פעמיים ביום ועליהם ללמוד כיצד לנקות את השיניים באמצעות חוט דנטאלי. הפעולות הללו יסייעו בהגנה על השיניים והחניכיים שלהם. הורים חייבים להיות מודעים לסימנים המקדימים של התפתחות מחלה בחניכיים ובמידת הצורך להביא את הילד למרפאת השיניים לבדיקה.

מי מטפל במחלות בחניכיים?

על מנת לאבחן מחלה בחניכיים, ניתן לגשת אל כל רופא שיניים. עם זאת, במידה ומדובר במצב מורכב, קיימת האפשרות של אבחון וטיפול במחלת החניכיים על ידי מומחה. במידה ואתם מטופלים אצל רופא שיניים שאתם כבר מכירים וסומכים עליו, תוכלו לשלב אבחון וטיפול על ידי שני הגורמים המטפלים. טיפול משולב על ידי רופא השיניים שלכם שמכיר את ההיסטוריה הרפואית ומומחה החניכיים בעל הניסיון והידע לבצע את הטיפול הנדרש יאפשרו לכם להיות בטוחים שאתם מקבלים את הטיפול הטוב והמתאים ביותר.

האם מחלה בחניכיים מדבקת?

כיוון שמחלת החניכיים נוצרת בעקבות תגובה דלקתית של חיידקים שהצטברות מתחת לחניכיים, כנראה שלא מדובר במחלה שמדבקת. עם זאת, חשוב לזכור שאותם חיידקים יכולים להתפשט דרך הרוק ולכן כאשר מישהו מבני המשפחה סובל ממחלה בחניכיים, מומלץ להימנע ממגע עם הרוק על ידי הימנעות משימוש בלי אוכל משותפים. במידה ושמים לב לריח רע שיוצא מהפה של אחד מבני המשפחה או נפיחות באזור החניכיים, מומלץ להציע להם לפנות אל רופא השיניים על מנת להגן על בריאות הפה והחניכיים שלו ושל שאר בני המשפחה.