רופא השיניים הוא הכתובת אליה כולנו פונים לטיפול בשיניים שלנו – לתחזוקה שגרתית ולריפוי שן חולה. אך השיניים שלנו לא נמצאות לבדן בחלל הפה, הן "יושבות" בתוך עצמות הלסת ומכובות על ידי החניכיים בחלקן התחתון. לחניכיים תפקיד משמעותי בבריאות השן וחלל הפה באופן כללי. הן חלק ממערכת הלסת-שן ובריאותן חיונית לשמירה על קשת שיניים בריאה, נקיה ואסתטית. אך מה קורה כאשר החניכיים סובלות מדלקת? מהי דלקת חניכיים בדיוק וכיצד מטפלים בה?
מהי דלקת חניכיים? מה גורם לדלקות בחניכיים?
דלקת חניכיים היא התפתחות של זיהום באזור החניכיים, בשן אחת או יותר. מקורו של הזיהום הוא בחיידקים החיים באופן טבעי בחלל הפה. כאשר החיידקים חודרים לעומקם של החניכיים, לאזור בין החניכיים לשורשי השן, מתפתחת דלקת. אם החיידקים נמצאים בחלל הפה באופן טבעי, מה גורם להם לפתע "לתקוף" את החניכיים שלנו? מילת המפתח כאן היא "לפתע" – למעשה מדובר בתהליך הדרגתי המושפע מכמה גורמים שונים (פירוט בהמשך) כאשר העיקריים הם היגיינה דנטלית וזמן. למעשה החיידקים תוקפים הן את השיניים ואת החניכיים שלנו כל הזמן ובמיוחד לאחר אכילה. ללא בקרה, הם יעשו מה שחיידקים עושים תמיד – יתרבו. ריבוי חיידקים מאפשר להם ליצור פלאק, רובד חיידקי שמקשה על ניקוי השיניים ובמיוחד בנקודת המגע של החניכיים עם השן. צחצוח שיניים ושימוש בחוט דנטלי בהחלט עוזרים למזער את כמות החיידקים הפעילים בפה אך לאורך זמן, ללא ניקוי יסודי על ידי שיננית או רופא שיניים החיידקים יצליחו להתרבות ולגרום לדלקת חניכיים ו/או לעששת.
מהם התסמינים של דלקת חניכיים?
לדלקת חניכיים בשלב ההתחלתי לא תמיד יש תסמינים, רבים מאתנו סובלים מדלקת בחניכיים מבלי להרגיש דבר ומגלים אותה רק בבדיקה שגרתית אצל רופא השיניים או בטיפול אצל השיננית. כאשר הדלקת מחריפה התסמינים שלה ברורים יותר וכוללים בין השאר רגישות לחום /או קור (בעיקר משקאות חמים או קרים במיוחד), נפיחות ואדמומיות בחניכיים ואפילו דימום וריח לא נעים מן הפה. ללא טיפול מתאים, דלקת חניכיים פשוטה יכולה להתפתח למחלת חניכיים שתסמיניה חמורים יותר וכוללים בנוסף לסימנים שכבר ציינו גם התפתחות של מורסות, כיסי דלקת בגבול החניכיים-שיניים, נזק לשורשי השיניים וכאבים. במקרים חמורים דלקת חניכיים כרונית יכולה לגרום לנסיגת חניכיים ואפילו לאיבוד אחיזתה של השן בלסת ולאובדן שיניים.
אילו סוגי דלקת חניכיים קיימים?
ישנם מספר סוגים של דלקות/מחלות חניכיים הנבדלות בעיקר בחומרתן:
דלקת חניכיים GINGIVITIS
השלב הראשון של דלקת חניכיים, מרביתנו יזכו ל"ביקור" שלה בשלב כלשהו במהלך החיים, במיוחד ככל שאנו מתבגרים ובריאות חלל הפה הכללית יורדת. החדשות הטובות הן שטיפולים סדירים אצל השיננית יפתרו את הבעיה בדרך כלל ואם נשמור על היגיינה דנטלית נאותה הדלקת לא צפויה לחזור.
מחלת חניכיים כרונית CHRONIC PERIODOTITIS
ללא טיפול, דלקת חניכיים פשוטה תהפוך למחלת חניכיים. ככל שהטיפול בה יוזנח כך תהיה לה נטייה להפוך לבעיה כרונית המלווה בכאב, דימום ונפיחות בחניכיים ועד למצב של אובדן שיניים. רופאי השיניים מאבחנים מחלת חניכיים כרונית כאשר נוצרים כיסי חניכיים בגודל של מעל 5 מ"מ. ישנן שתי דרגות חומרה למחלת חניכיים כרונית: מקומית, בה נפגעו לא יותר משליש מן השיניים בחלל הפה ומפושטת הפוגעת בלמעלה משליש מן השיניים.
מחלת חניכיים אגרסיבית AGGRESSIVE PERIODOTITIS
מצב נדיר יחסית לגק'ינג'וויטס ופריודנטיטיס המתפתח דווקא בגיל צעיר, לרוב בשל מבנה לסת-שן-חניכיים לא תקין ולא מסיבות אחרות.
מחלת חניכיים בעקבות שתלים בשיניים PRI IMPLANT
בדומה לשיניים הטבעיות, גם שיניים מלאכותיות יכולות לסבול מדלקות חניכיים. כאשר השתלים אינם מתוחזקים כראוי (צחצוח, טיפולי שיננית וכד') דלקת עשויה להתפתח בבסיס השתל. התסמינים שלה כוללים נפיחות ודימום בזמן צחצוח שיניים ובמקרים חמורים יותר כאב והתפתחות מורסה באזור השתל.
מורסה בחניכיים PERIODONTAL ABSCESS
מורסה היא כיס מוגלה הנוצר בשל זיהום חיידקי. מורסה עשויה להיווצר בכל אזור בגוף אליו חודרים חיידקים מזיקים. לעיתים עשויה להיווצר מורסה בכיסי החניכיים או בשורשי השן בשל חדירה של חיידקים מזיקים לאזור. ללא טיפול מהיר המורסה תגרום לא רק לנפיחות וכאב אלא עשויה גם להתפשט לאזורים סמוכים ולגרום לזיהום נרחב יותר.
נגע משולב חניכיים ושורש PERIO-ENDO LESION
במקרים בהם דלקת מתפשטת מן החניכיים לשורש השן או משורש השן אל החניכיים רופאי השיניים מתייחסים למצב כאל נגע משולב. נגע משולב דורש התערבות מסיבית יותר מדלקת פשוטה ויש לעשות טיפול הכולל הן מיגור הדלקת משורש השן (טיפול שורש) והן טיפול בחניכיים.
נסיגת חניכיים GINGIVAL RECESSION
מצב בו החניכיים נסוגות כלפי מטה וחושפות את החלק התחתון של השיניים. נסיגה יכולה להתרחש בשן אחת אך יש לה נטייה להתפשט לשיניים סמוכות. הקשר בין נסיגת חניכיים לדלקת חנכיים הוא קצת כמו "הביצה והתרנגולת". במקרים מסוימים דלקת חניכיים היא זו שגורמת לנסיגה ובמקרים אחרים הנסיגה היא זו שגורמת לדלקת. כך או כך, נסיגת חניכיים יכולה לגרום לרגישות מוגברת לחום וקור, דימום, מראה שיניים מוארך ולא אסתטי ותנודה של השיניים עד לנשירה.
איך מטפלים בדלקת חניכיים?
הטיפול בדלקת חניכיים בשלב התחלתי פשוט – ניקוי שיניים יסודי על ידי שיננית ושמירה על היגיינה דנטלית גבוהה. אך במידה ומדובר בדלקת חניכיים חמורה יותר או מחלת חניכיים כרונית נדרשת כבר התערבות של רופא השיניים. אחד הטיפולים הראשונים למיגור דלקות חניכיים קשות הוא הקצעת שורשים (מיד נפרט על ההליך) לרוב, הכיסים בגבול החניכיים-שיניים המאפיינים דלקת חמורה יסגרו לאחר תקופת ההחלמה ולא יהיה צורך בהתערבות נוספת. במידה ומדובר במקרים קשים במיוחד כירורג דנטלי יכול לבצע ניקוז מורסה, ניתוח חניכיים לסילוק הזיהום ובמידת הצורך אפילו השתלת חניכיים.
מהי הקצעת שורשים ואיך היא עוזרת לטיפול בדלקות חניכיים?
כאשר דלקת חניכיים אינה מטופלת בזמן היא עשויה להתפתח לכדי מחלת חניכיים. כאשר כיסי הדלקת (בגבול בין השיניים לשורשי השן) גדולים מ-5 מ"ל נהוג לאבחן מחלת חניכיים. במידה והרופא השיניים רואה לנכון הוא עשוי להמליץ על הקצעת שורשים בשלב זה. מטרתו של ההליך היא לנקות את אותם כיסי דלקת משאריות פלאק, רובד חיידקי ודלקת ולגרום לריפוי של האזור וסגירה של הכיסים. הקצעת שורשים נעשית בהרדמה מקומית במספר פגישות כאשר בכל פגישה הרופא מתמקד בחלק אחר של קשת השיניים. הרופא משתמש בציוד דנטלי ייעודי הנקרא "מגרדת" כדי להגיע לעומק הכיסים ולנקות אותה ביעילות. לעיתים, הרופא ישתמש בתרופות שונות כדי למגר את הזיהום החיידקי כמו אבקה אנטיביוטית, שבב לשחרור איטי של חומר חיטוי או חלבון גדילה העוזר לשקם את החניכיים.
האם ישנם גורמי סיכון לדלקות חניכיים?
בהחלט, כאשר הראשון הוא היגיינה דנטלית לקויה. אי הקפדה על ביקורים סדירים אצל השיננית ובדיקות תקופתיות על ידי רופא השיניים, הזנחה כללית של שגרת צחצוח השיניים ואי טיפול בדלת חניכיים פשוטה בשלב ההתחלתי. בנוסף, ישנם מצבים רפואיים שתורמים לרגישות לדלקות חניכיים למשל סוכרת, בעיות בכלי דם ועוד. גורמי סיכון נוספים כוללים עישון מוצרי טבק, שימוש בשיניים תותבות, תסמונת הפה היבש, ברוקסיזם (חריקת שיניים) ושימוש בתרופות מסוימות. הגורם האחרון הוא תורשה, ישנם אנשים להם נטייה מוגברת לדלקות חניכיים ועששת ללא סיבה נוספת.
האם נשים בהריון חשופות יותר לדלקות חניכיים?
בתקופת ההריון, המערכת החיסונית נחלשת ונשים הרות חשופות יותר לזיהומים באופן כללי כולל דלקות חניכיים. אחת הסיבות לאיבוד שיניים בהריון הן אכן דלקות חניכיים שמחמירות בתקופה זו. בעוד בעבר, נשים הרות נמנעו לחלוטין מהגעה למרפאת השיניים היום אנחנו יודעים שישנה חשיבות גבוהה מאוד לשמירה על בריאות חלל הפה בזמן ההריון. נכון אמנם שטיפולי שיניים שאין חובה לעשות אותם עדיף לדחות לאחר ההריון (בדיוק כמו כל פרוצדורה רפואית אחרת) אבל טיפולים משמרים כמו ניקוי שיניים אצל השיננית וטיפולי המשך לדלקות חניכיים בהחלט חשוב לעשות. האם כל רופא שיניים כל שיננית יוכלו לטפל באישה בהריון בהצלחה? לאו דווקא. נדרשת מידה רבה של ניסיון וידע מקצועי כדי לעשות טיפול מינימלי בזמן קצר אך אפקטיבי לא פחות מטיפול בכל אדם אחר. אם הנך בהריון ומחפשת מרפאת שיניים חשוב מאוד לוודא שגם השיננית וגם הרופא אכן מחזיקים בשנים רבות של ניסיון ויש להכם ניסיון בטיפול גם בנשים בהריון.
האם ילדים נמצאים בסיכון לדלקות חניכיים?
דלקות חניכיים מאפיינות גילאים מתקדמים יותר מגילאי הילדות, לרוב ילדים צעירים לא יסבלו מדלקת חניכיים. למרות זאת, כמובן שישנם יוצאי דופן ואי שמירה על היגיינה דנטלית עשויה לגרום לעששת גם בגיל צעיר ובעקבותיה גם דלקת חניכיים. כמו כן, ככל שנשכיל לשמור על בריאות חלל הפה בגיל צעיר כך ירד הסיכוי שנפתח דלקת חניכיים בבגרותנו. עבור ילדים צעירים יש להימנע ככל הניתן מצריכת מוצרים עתירי סוכר וחומצה (למשל שתיה ממותקת), עד גיל 7 מומלץ לצחצח את השיניים של הילד ולא לסמוך על היכולת שלו לעשות זאת בעצמו, להקפיד על ביקורים סדירים אצל רופא השיניים ושימוש בחוט או קיסם דנטלי לילדים.
מה אפשר לעשות כדי למנוע התפתחות של דלקת בחניכיים?
מניעה מוחלטת של דלקת חניכיים כמעט בלתי אפשרית, רוב האנשים ילקו בדלקת חניכיים קלה בשלב כלשהו בחייהם. אך בהחלט ניתן למזער את ההשפעה שלה על השיניים שלנו וכמובן – למנוע התפתחות של דלקת פשוטה לכדי מחלת חניכיים מורכבת:
- שמירה על בריאות השיניים והחניכיים – צחצוח שיניים לפחות פעמיים ביום במשפחת שיניים המכילה פלואוריד ושימוש בחוט דנטלי.
- הימנעות מצריכה מוגזמת של מזונות עתירי סוכרים ופחמימות ושתיה ממותקת.
- הימנעות מעישון מוצרי טבק על כל סוגיהם כולל טבק בחימום. מעשנים חשופים פי כמה וכמה לבעיות בחלל הפה כולל התפתחות של דלקת חניכיים חמורה, נסיגת חניכיים, הצהבה של השיניים, עששת ועוד.
החשוב מכל הוא כמובן בדיקות סדירות במרפאת השיניים וטיפולי שיננית. ניקוי שיניים יסודי אחת לחצי שנה יספיק עבור רוב המטופלים לשמירה על בריאות החניכיים. במידה ויש לכם היסטוריה של דלקות חניכיים חוזרות ייתכן שהרופא ימליץ על טיפולי שיננית לעיתים קרובות יותר. מעקב ושמירה על בריאות השיניים והחניכיים יעזרו למנוע הופעה של דלקת והחמרה לכדי מחלת חניכיים אם דלקת כבר קיימת. ככל שהטיפול נעשה בשלב מוקדם יותר כך עולה הסיכוי למגרת את הדלקת ולהחזיר לחניכיים את בריאותן, למנוע אי נוחות וריח רע מהפה, רגישות בשיניים נזקים עתידיים. שמירה על בריאות החניכיים תעזור לשמור על שיניים נקיות יותר, בריאות חזקות ואסתטיות.