ציפוי קומפוזיט


ניתן לטפל בשיניים סדוקות או דהויות במספר דרכים. אחת מהאפשרויות היא הליך הדבקת ציפוי קומפוזיט שהופך את השיניים ללבנות ושומר על המבנה שלהן. הדבקת ציפוי קומפוזיט לשיניים הוא הליך שבו רופא השיניים מורח חומר מיוחד בגוון שזהה לצבע הטבעי של השיניים וזאת על מנת לתקן נזקים קיימים. מדובר בפתרון יחסית זול ביחס להליכים אחרים כמו הנחה של כתרים בשיניים.

ד"ר אבי בביוב מייסד ומנהל רפואי
ד"ר אבי בביוב 
מייסד ומנהל רפואי

מה זה ציפוי קומפוזיט?

הדבקת ציפוי קומפוזיט לשיניים הוא הליך שמציע פתרון למטופלים בעלי מרווחים בשיניים או שיניים עם נזק קל. הדבקת הציפוי לרוב משמשת למילוי שברים, מרווחים ואף למטרת תיקון שינוי גוון השיניים. ציפוי הקומפוזיט הוא בעצם שרף מורכב שאותו מחברים לשן ומעצבים אותו על מנת להחזיר לשן את המראה הטבעי השלה. הגוון של השרף מותאם לשאר השיניים כך שלא ניתן להבחין בהבדל שבין שן טבעית לבין שן עם ציפוי קומפוזיט. הליך הדבקת ציפוי היא דרך מודרנית לבצע שיקום של השיניים בין אם מדובר בשיקולים אסתטיים או שחזור של מבנה שיניים שאבד. חומר השרף מודבק בחוזקה אל השן על מנת לוודא שהציפוי יישמר למשך שנים רבות.

למה לעשות ציפוי קומפוזיט?

ציפוי קומפוזיט יכול לתקן פגמים בשן וההליך יכול גם להתאים למטופלים בעלי שיניים רקובות, סדוקות או דהויות. ציפוי קומפוזיט יכול גם להוות פתרון במקרים שבהם קיימת שן שקצרה יותר משאר השיניים ומנסים ליצור סט שיניים ישר וסימטרי. הליך הציפוי אינו נמשך זמן רב, הוא לא דורש הרדמה והמטופל יכול לחזור לשגרת חיים רגילה מיד בתום ההליך.
הדבקת ציפוי קומפוזיט אורכת לרוב בין חצי שעה לשעה כאשר הזמן המדויק נקבע בהתאם להיקף הטיפול הנדרש.

איך מתבצע תהליך ציפוי קומפוזיט?

הליך הדבקת ציפוי קומפוזיט מתחיל ראשית בבחירה של צבע השרף שמתאים ביותר לשיניים של המטופל כך שהשן תיראה טבעית. רופא השיניים יבצע שיוף קל של השן ולאחר מכן יצפה אותה בנוזל מיוחד שיאפשר לשרף להידבק לשן בצורה חלקה וחזקה. בשלב הבא, הרופא יבצע הנחה של השרף על השן תוך עיצוב ראשוני ובסיסי בהתאם לגודל וצורת השן ולבסוף ישתמש באור UV על מנת לעצב וללטש את השרף באופן סופי עד אשר יתאים לשאר השן. במידה והמטופל מעוניין לעבור גם הלבנת שיניים, מומלץ לבצע אותה לפני שמבצעים את ציפוי הקומפוזיט. הסיבה לכך היא שלאחר שמרכיבים את הציפוי לא ניתן לבצע הלבנה ולכן כדאי לעשות הלבנה, להמתין כשבועיים על מנת לתת זמן לשיניים להגיע לגוון הטבעי שלהן ורק לאחר מכן לבצע את הציפוי.

ציפוי קומפוזיט – באיזה מקרים זה מתאים?

הדבקה של ציפוי קומפוזיט יכולה לעזור לשפר את המראה האסתטי של שיניים עקומות. הוספה של שרף במקומות אסטרטגיים יכולה לעזור לטשטש שיניים לא ישרות ולשפר את המראה של החיוך. ציפוי קומפוזיט מתאים בדרך כלל במקרים שבהם קיימת בעיה קלה של מיקום השיניים וכאשר מדובר במקרים יותר מורכבים ההמלצה היא לגשת לטיפול אצל אורתודנט לפני שעוברים את תהליך ההדבקה. ציפוי קומפוזיט לרוב מונח על שיניים עליונות אך הוא יכול להיות יעיל גם במקרים שבהם רוצים לשפר את המראה של השיניים התחתונות. עם זאת, הטיפול יהיה פחות רלוונטי כאשר מדובר במטופל שנוהג לחרוק שיניים או שסובל מברוקסיזם כיוון שהשרף שמדביקים לא יצליח לעמוד בפני כוח הנשיכה של המטופל ועלול להישבר. ציפוי קומפוזיט יכול להתאים גם למטרת סגירת רווחים בין השיניים בין אם מדובר ברווח יחיד בין שתי שיניים או מספר מרווחים קטנים בכל הפה. במקרים אלה, רופא השיניים יניח את השרף במרווחים ויסגור אותם. במקרים של מרווחים גדולים מדי, יש לעבור טיפול אצל אורתודנט לפני שמבצעים את תהליך הדבקת הציפוי על מנת למנוע יצירת מראה לא פרופורציונלי של השיניים.

יתרונות של ציפוי קומפוזיט

להליך הדבקת ציפוי קומפוזיט ישנם יתרונות רבים והם כוללים:

  • את ההליך ניתן לבצע בביקור אחד אצל רופא השיניים. הדבקת ציפוי קומפוזיט היא דרך יעילה ומהירה לתקן בעיות קוסמטיות קלות בפה וכיוון שהשרף מתקשה במהלך הפגישה, המטופל יכול לצאת מהמרפאה ולחזור לשגרת חיים רגילה.
  • שלא כמו הנחת כתרים, ציפוי קומפוזיט הוא אינו הליך פולשני ולא מצריך הסרה של חלק מהשן באופן תמידי. הפעולה היחידה שנעשית היא שיוף מזערי של השן על מנת שיהיה קל יותר להניח ולהדביק את השרף על השן.
  • ההליך גורם לשיפור מידי במראה האסתטי של הפה מבלי לגרום נזק לשאר השיניים
  • ההליך נחשב לזול יותר ביחס לסוגי טיפולים אחרים שבאמצעותם ניתן לשפר את המראה האסתטי של הפה כמו כתרים.
  • הקפדה על צחצוח שיניים פעמיים ביום ושימוש בחוט דנטאלי יכולים לשמור על תוצאות ההליך למשך שנים רבות
  • הליך הדבקת ציפוי קומפוזיט אינו מלווה בכאב
  • הדבקת ציפוי קומפוזיט אינה מצריכה קדיחה בשן והימנעות מצריכה מזונות ושתייה מסוימים אף יאפשרו שמירה על גוון הציפוי של החומר המורכב על השן למשך זמן רב.

חסרונות של ציפוי קומפוזיט

להדבקה של ציפוי קומפוזיט אין הרבה חסרונות אך חשוב לזכור שהשרף שמרכיבים אינו חזק ועמיד כמו השיניים הטבעיות. השרף שמודבר יכול להישבר או להיפרד מהשן הטבעית אך הסבירות שזה יקרה היא יחסית נמוכה במיוחד לסיכוי שבירה של כתר או מילוי לשיניים. ציפוי הקומפוזיט יכול להישבר כאשר המטופח נוהג ללעוס קרח, לכסוס ציפורניים, לצרוך הרבה ממתקים, ללעוס עטים או עפרונות או לצרוך באופן קבוע מזון שדורש לעיסה יותר אגרסיבית. חומר השרף אינו עמיד גם בפני הופעה של כתמים במיוחד כאשר המטופל צורך הרבה קפאין ונוטה לעשן. הסיבה לכך היא שהחומר בו משתמשים הוא מעין פלסטיק שבו יש נקבוביות מאוד זעירות שיכולות לספוג את הכתמים. כאשר משתמשים בציפוי קומפוזיט לעיתים נדרש פעולות שיקום כמו הסרת כתמים או תיקון שברים על מנת להחזיר לשן את הגוון הרצוי. ציפוי הקומפוזיט לרוב יכול להחזיק כשבע שנים וזאת במידה והמטופל מקפיד על טיפוח וצחצוח השיניים וגם ביקורים קבועים אצל השיננית. ציפוי הקומפוזיט יכול להישחק עם הזמן והמהירות שבה זה קורה תלויה במיקום ובגודל של הציפוי ובהרגלים של המטופל.

על מה חשוב להקפיד לאחר תהליך ציפוי קומפוזיט?

יש להימנע מעישון, צריכת קפה ותה או אכילת מזון שיכולים להכתים את הציפוי ביומיים הראשונים שלאחר ביצוע הליך הדבקת ציפוי קומפוזיט. יש להקפיד על צחצוח שיניים פעמיים ביום, שימוש בחוט דנטאלי פעם ביום ויש להגיע אל השיננית אחת לחצי שנה על מנת לבצע ניקוי שיניים. יש להימנע מלעיסה של מכסי עטים או כסיסת ציפורניים על מנת למנוע נזק אפשרי לציפוי – חשוב לזכור שהציפוי אמנם עמיד אך הוא יכול להישבר.

למה להסיר ציפוי קומפוזיט?

ישנן מספר סיבות שמטופל יגיע אל מרפאת השיניים ויבקש לבצע הסרה של ציפוי הקומפוזיט. הסרה של הציפוי יכולה להיעשות על מנת לתקן נזק שנגרם לציפוי שמונח על שן אחת או יותר. במקרים שבהם נוצר סדק באחת מהשיניים עליהן מונח הציפוי, הדרך הטובה ביותר לטפל בבעיה תהיה להסיר באופן מוחלט את הציפוי הקיים ולאחר מכן לבצע הדבקה מחדש של חומר הציפוי. הסרה של ציפוי קומפוזיט יכולה להיעשות גם במקרים שבהם המטופל אינו מרוצה מתוצאות הטיפול. אמנם מדובר במקרים יותר נדירים, אך במידה והמטופל מעוניין בכל זאת לבצע הסרה של הציפוי, מומלץ יהיה לבצע הסרה של חומר ההדבקה ולאחר מכן למצוא רופא שיניים אחר ולדון עימו באפשרות של הדבקה נוספת של ציפוי קומפוזיט או בירור בנוגע לאלטרנטיבות הקיימות כמו ציפוי חרסינה. מטופלים שלהם שיניים טבעיות בריאות ומעוניינים רק לשפר את המראה של הפה, האפשרות של ציפוי קומפוזיט היא הדרך הטובה והמהירה ביותר להשיג את המטרה. זוהי הדרך הכי פחות פולשנית שנחשבת גם לזולה יותר ביחס לטיפולים קוסמטיים אחרים ושהתוצאות שלה הן מיידיות.

כיצד מסירים ציפוי קומפוזיט?

הסרה של ציפוי הקומפוזיט היא אפשרית כאשר החומר מורכב אל השיניים ולא לשכבת הרכה שנמצאת מתחת לשן. הסרה של ציפוי הקומפוזיט נעשית בשלוש דרכים שונות:

  • דיסק נייר זכוכית – דיסקים גמישים שניתן לסובב ולהתאים לצורה של השן וקל מאוד להשתמש בהם. לרוב משתמשים בהם כאשר רוצים לבצע ליטוש של ציפוי הקומפוזיט ולוקח זמן רב יותר להסיר באמצעותם את כל הציפוי כאשר מגיעים לשכבת האמייל
  • מקדחה – דרך מהירה יותר להסרה של ציפוי הקומפוזיט ביחס לדיסק נייר הזכוכית. באמצעות הפעלת לחץ קל על המקדחה ניתן לבצע הסרה יחסית מהירה של הציפוי אך במרבית מן המקרים נשארים על השן פסים של חומר השרף. לאחר שימוש במקדחה, רופא השיניים ישתמש בדיסק נייר הזכוכית על מנת לשייף את השן ויוודא שלא נותר עוד חומר שרף על השן.
  • מיקרו-חרט – הליך שפחות משתמשים בו למטרת הסרת ציפוי קומפוזיט כיוון שהוא מאוד איטי.

בתום הליך הסרת ציפוי הקומפוזיט, השיניים לא ייראו מאוד מבריקות או בהירות ולכן רופא השיניים יקפיד להסיר בזהירות את כל החומר שנותר מאחור ויבצע שיוף קל של השיניים על מנת להעניק להן מראה יותר אסתטי. בזמן השיוף, חלק ממבנה השיניים המקורי יכול להיות משויף ולכן את הפעולה חייב לבצע רופא שיניים מיומן ובעל ניסיון שיוודא ששכבת האמייל נשארת שלמה ולא נפגעת בתהליך הסרת הציפוי.

האם ישנן אלטרנטיבות?

הליך הדבקת ציפוי קומפוזיט על השיניים הוא אחד מסוגי הטיפולים שמאפשרים למטופל ליהנות ממראה שיניים טבעי ואסתטי אך ישנן אלטרנטיבות שאפשר לבדוק לפני שמחליטים על הטיפול המתאים ביותר. אחת מהאפשרויות היא ציפוי חרסינה. מדובר בתבנית דקה שמותאמת באופן אישי לכל מטופל ואותה מצמידים למשטח הקידמי של השן. הציפוי יכול לפתור גם מקרים של מרווחים בין השיניים. הנחת כתרים היא אפשרות נוספות. הכתרים הם מעין כובעים בצורת שן שמונחים על השן בחלק הגלוי שלה. הכתרים מתפקדים כמו שיניים טבעיות וכאשר בוחרים באפשרות של כתר מחרסינה כמעט שלא ניתן להבחין בין השיניים הטבעיות לבין השיניים שעליהן מונח כתר. אנשים בוחרים באפשרויות הללו כיוון שמרביתם אינם מודעים לפגיעה שנוצרת בשן הטבעית במהלך הטיפול. אין ספק שמדובר בפתרון שמחזיק למשך שנים רבות אך על מנת להניח למשל ציפוי מחרסינה, רופא השיניים צריך לבצע חיתוך של השן על מנת להתאים אותה לציפוי ועל ידי כך גורם לנזק קבוע בשן. גם כאשר בוחרים באפשרות של כתר מחרסינה, רופא השיניים צריך לבצע הסרה של חלק בריא מהשן. לעומת שני הטיפולים הללו, הדבקה של ציפוי קומפוזיט הוא הליך מהיר ולא פולשני, יותר זול, ניתן לעשות בו תיקונים בקלות במידה של נזק והוא אינו מצריך פגיעה בשן הטבעית.