פלטות ליישור שיניים


השיניים שלנו נועדו לשרת אותנו מרגע בקיעתן ועד 120, אם נשמור על בריאותן הן אכן ישארו חזקות, נקיות ואסתטיות. אך למרבה הצער, לעיתים קשת השיניים לא בנויה בצורה אופטימלית מן ההתחלה והתוצאה היא שיניים עקומות, שיניים במנח לא אסתטי, שיניים עודפות ואפילו מנשך לא תקין. בעיות אלו עשויות לגרום לקושי בלעיסה, לסיכוי מוגבר לדלקות חניכיים ועששת (קשה מאוד לנקות כראוי שיניים שלא "יושבות" ישר) ובאופן כללי לגרום לחוסר נוחות אסתטית. ברוב המקרים ניתן לזהות את הבעיה כבר בגיל הנעורים המוקדם אך גם מבוגרים עשויים לגלות שהשיניים שלהם נמצאות במנח לא תקין בשל צמיחה לא נכונה של שן בינה, תנועה של השיניים בעקבות מחלת חניכיים חמורה וסיבות נוספות. יישור שיניים הוא הפתרון לקשיים אלו – אחוזי ההצלחה ושביעות הרצון גבוהים, התהליך אינו מסב אי נוחות מיוחדת והתוצאות מרשימות.

ד"ר איל כצהנדלר
ד"ר איל כצהנדלר מומחה ליישור שיניים במרפאה

איך עובד יישור שיניים? איך הרופא מיישר את השיניים?

ישנן מספר שיטות ליישור שיניים (פרטים על כל אחת מהן בהמשך) אך בבסיס כולן עומד עיקרון אחד – הזזה איטית של השיניים למיקום חדש על ידי יצירת לחץ מתון. הלחץ נוצר בעזרת מכשור דנטלי (“גשר") המורכב על גבי השיניים. מטבע הדברים, כדי לא לגרום לטראומה לעצם הלסת ואי נוחות למטופל היישור נעשה בהדרגה לאורך חודשים. הגשר נותר על גבי השיניים לאורך כל היממה (למעט בגשר מסוג Invisalign) עם הזמן, השיניים ינועו ויתקבעו במנח חדש, בריא ואסתטי יותר.

מהן השיטות ליישור שיניים?

ישנן מספר שיטות ליישור שיניים, הנפוצות הן:

גשר "קוביות" מסורתי

גשר סמכים או "קוביות" כפי שהוא מכונה לעיתים הוא הגשר המתכתי שכולנו מכירים ורבים נעזרו בו בנעוריהם ליישור שיניים. הגשר מורכב מקוביות מתכת המקובעות לשיניים ומחוברות ביניהן בחוטים וגומיות. הגשר המסורתי היא שיטה וותיקה ליישור שיניים עם אחוזי הצלחה גבוהים מאוד. בשיטה זו ניתן לתקן ליקויים דנטליים בדרגות חומרה קלות עד מורכבות ביותר. היתרון הגדול של הגשר המסורתי הוא בקלות הביצוע – לא נדרשת מומחיות ספציפית לכך ומרבית הרופאים יכולים לעשות את ההליך ללא קושי. כמו כן, עלותו נמוכה יחסית לשיטות אחרות והוא מתאים לשימוש בכל גיל. החיסרון של הגשר המסורתי הוא הנראות שלו. עבור צעירים בגיל הנעורים המוקדם ישנו  חן מסוים בגשר על השיניים (אפשר אפילו להרכיב גומיות צבעוניות לקישוט הגשר) אך ככל שאנו מתבגרים ישנו קושי אסתטי בהרכבת גשר מתכת ולכן פותחו שיטות אחרות, דיסקרטיות יותר.

יתרונות: מתאים למקרים קלים ועד מורכבים, מחיר נוח, אחוזי הצלחה גבוהים, לא נדרשת מיומנות מיוחדת מרופא השיניים.

חסרונות: בולט בזמן אכילה, דיבור וחיוך. ישנו קושי מסוים בשמירה על היגיינה דנטלית.

גשר לבן (חרסינה)

כדי למזער את הנראות של הגשר ניתן להשתמש בסמכים לבנים מחרסינה. גשר מסוג זה מתאים למקרים קלים עד מורכבים אך לאו דווקא ליישור שיניים ארוך (ישנו חשש לשלמותה של החרסינה לאורך זמן רב). גשר חרסינה לבן פחות בולט מהגשר המסורתי אך עדיין ניתן לראות אותו בזמן אכילה ודיבור. ההרכבה שלו נעשיית כמו הגשר המסורתי על ידי הדבקה של הסמכים לשיניים וחיבור שלהם עם חוטים וגומיות.

יתרונות: פחות בולט מהגשר המסורתי.

חסרונות: יקר יותר מגשר סמכים מתכתי, לא מתאים לשימוש ארוך.

גשר לינגואלי (פנימי)

שיטה נוספת ליישור שיניים היא הגשר הלינגואלי. שלא כמו גשר מסורתי המורכב על החלק החיצוני של השיניים, גשר זה מורכב על חלקן הפנימי הפונה לכיוון הלשון. הגשר הלינגואלי מתאים למגוון בעיות בתחום יישור השיניים, הטיפול בו מתאים גם למקרים מורכבים. היתרון הגדול שלו הוא העובדה שהוא בולט פחות מן הגשר הסטנדרטי. הוא אמנם לא בלתי נראה לחלוטין אך בהחלט מהווה שיפור משמעותי מבחינה זו. החיסרון שלו הוא במורכבות האפליקציה של הגשר. נדרשת מיומנות גבוהה מאוד מן הרופא, יכולות טכניות ספציפיות ניסיון רב על מנת להרכיב את הגשר כראוי. מסיבה זו בדיוק רופאי שיניים רבים נמנעים משימוש בגשר לינגואלי מחשש לצורך לעשות התאמות מרובות והרכבה מורכבת.

יתרונות: יישור שיניים שאינו בולט ומתאים גם למבוגרים, ניתן לטפל במגוון גדול של בעיות בתחום יישור השיניים.

חסרונות: נדרשת מיומנות גבוהה מאוד מן הרופא, מחירו גבוה יותר מגשר סטנדרטי, תקופת ההסתגלות ארוכה יותר מגשר סטנדרטי (נוכחות של התקן בפנים הפה עשויה להפריע מעט ללשון).

 

יישור שיניים שקוף – Invisalign

שלא כמו השיטות שהזכרנו קודם, גשר שקוף מסוג Invisalign הוא מהפכה של ממש בתחום יישור השיניים. מדובר בטכנולוגיה שונה לחלוטין מכל השיטות שהגיעו לפניו. כאן אין שימוש בסמכים כלל, אין הדבקה על השיניים ואין עזרים דנטליים המקובעים בחלל הפה.

הגשר השקוף עשוי מקשתיות (דומה לסד להלבנת שיניים) המיוצרות באופן אישי עבור המטופל במעבדת החברה. כל קשתית היא שלב נוסף בתהליך היישור. הקשתיות אינן מקובעות וניתן (ואף רצוי) להוציא אותן בזמן אכילה ושתיה. הגשר אכן שקוף וכמעט בלתי נראה לגמרי – אם לא יודעים לחפש אותו קשה מאוד להבחין בו. Invisalign מתאים למקרים קלים עד בינוניים, בעיקר למבוגרים (נדרשת מידה של אחריות אישית כדי לא לשכוח להחזיר את הקשתית למשל). היתרון הגדול הוא כמובן העובדה שהגשר בלתי נראה בזמן אכילה, דיבור וחיוך אך יש לו גם יתרונות נוספים. מכיוון שקל להוציא את הגשר אין בעיה של שמירה על ניקיון השיניים כלל והטיפול בגשר מסוג Invisalign מהיר יותר בהשוואה לשיטות אחרות.

יתרונות: כמעט בלתי נראה לחלוטין ולא פוגע באסתטיקה הכללית של הפנים, מתאים למבוגרים, תהליך יישור קצר יחסית ונוח, אין קושי בשמירה על היגיינה דנטלית כלל.

חסרונות: מחיר גבוה יותר מן השיטות האחרות, לא מתאים למקרים מורכבים במיוחד, נדרשת מידה של אחריות אישית להצלחת התהליך (לא לדלג על פגישות במרפאה, לא לשכוח להחזיר את הקשתית למקום אחרי אכילה, לא לאבד את הקשתית וכד').

האם יש הכנות כלשהן לפני יישור שיניים?

בהחלט, לפני הרכבת הגשר הרופא יבצע בדיקה וטיפול יסודיים ביותר. כל סימן לעששת יטופל, במידה וקיימת דלקת חניכיים או סימנים למחלת חניכיים יש לטפל גם באלו לפני היישור, חורים יעברו סתימה והשיניים ינוקו באופן יסודי על ידי שיננית. במקרים מסוימים יש צורך בטיפולי עקירה מקדימים להסרת שיניים עודפות ושיניים שנמצאות במנח שלא ניתן לתקן. אם מדובר ביישור שיניים בגיל הנעורים המוקדם חשוב מאוד להכין את הילד/ה לתהליך, להסביר בדיוק מה הולך לקרות, את החשיבות של שיתוף הפעולה ושמירה על העזרים הדנטליים וכמובן – איך תראה התוצאה הסופית כדי לעזור לילד/ה לעבור את תהליך יישור השיניים בקלות.

איך בוחרים את השיטה ליישור השיניים?

כפי שראינו ישנן מספר שיטות ליישור שיניים כשלכל שיטה היתרונות והחסרונות שלה. הבחירה בשיטה הספציפית אישית לכל מטופל ותלויה במידת היישור הנדרשת, הנתונים הבריאותיים והדנטליים שלו, גיל המטופל והתקציב העומד לרשותו. רופא השיניים ייתן את המלצתו לאחר שקילת כל הפרמטרים הרלוונטיים ויחד עם המטופל תיבחר השיטה המתאימה ביותר.

האם הסרת הגשר היא סוף התהליך?

יישור שיניים מסתיים כאשר הרופא קובע כי השיניים אכן נמצאות במיקום המתוכנן וניתן להסיר את הגשר. אך במקרים רבים יש צורך בתמיכה בשיניים כדי לוודא שהן לא זזות חזרה. הסיבה לכך היא שלעצמות הלסת בתוכן השיניים "יושבות" לוקח זמן רב להתרגל לשינויים ולכן נדרשת תמיכה גם לאחר הסרת הגשר. בשל כך, בסיום תהליך היישור רופא השיניים עשוי להמליץ על רטנציה. המטרה של רטנציה היא לשמר את התוצאות של היישור על ידי הרכבת ריטיינר נשלף (“פלטה") או קיבוע השיניים במקומן החדש על ידי ריטיינר קבוע (מעיין חוט מתכת המודבק לשיניים מצדן הפנימי). בהתאם לגילו של המטופל ונוחות השימוש הצפויה הרופא ימליץ על ריטיינר נשלף או קבוע. ישנם מטופלים שירכיבו ריטיינר רק בלילה למספר חודשים ואילו מטופלים אחרים ישתמשו בריטיינר קבוע למשך שנים.

איך שומרים על התוצאות של יישור השיניים

אם הרופא המליץ על ריטיינר נשלף יש להרכיב אותו לפי הוראותיו, מעבר לכך אין הנחיות מיוחדות. כמובן שעל המטופל להיות במעקב כדי לוודא שהשיניים אכן נותרות בפוזיציה החדשה שלהן. ביקורים סדירים במרפאת השיניים לשמירה על בריאות השן, ניקוי שיניים אחת ל-6 חודשים אצל השיננית ושמירה קפדנית על היגיינה דנטלית חשובים מאוד לאורך כל התהליך. אם נשכיל לשמור על בריאות חלל הפה (הימנעות מעישון למשל) וניקיון השיניים נוכל לתמוך בהליך היישור ולוודא שהשיניים נותרות נאות, בריאות ואסתטיות למשך שנים רבות.

תשובות לשאלות נפוצות:

האם יישור שיניים כואב?

תהליך יישור השיניים אינו אמור להסב אי נוחות מתמדת למטופל, לא משנה באיזו שיטה הוא נעשה. בכל אחת מן השיטות ליישור שיניים ישנה תקופת הסתגלות של כמה ימים (כאשר הגשר מורכב לראשונה ובין שלבי הטיפול). אי הנוחות זמנית ונובעת מן הלחץ שהמכשור הדנטלי מפעיל על השיניים (לחץ מתון שמטרתו היא להזיז את השיניים למקומן החדש). כאמור, לאחר כמה ימי הסתגלות המטופל לא אמור להרגיש דבר.

כמה עולה יישור שיניים?

עלותו של יישור שיניים תלויה בשיטה הנבחרת ובמשך הטיפול. השיטה הזולה ביותר היא גשר סמכים מתכתי סטנדרטי. שיטות מתקדמות יותר הדורשות שימוש בחומרים יעודיים, ידע וניסיון רב מרופא השיניים ותהליכי יצור אינדיבידואליים למטופל יעלו יותר מטבע הדברים. המחיר הבסיסי של יישור שיניים הוא כמה אלפי שקלים ללסת אחת ובמקרים מורכבים יכול להגיע גם לעשרות אלפי שקלים לשתי הלסתות. ככל שהטיפול מתחיל בגיל צעיר יותר כך סיכויי הצלחה שלו טובים יותר ונדרשת פחות התערבות להשלמת ההליך. לכן, כדי לחסוך טיפול ארוך ויקר, מומלץ להיוועץ עם רופא שיניים כבר בגיל העשרה המוקדם להערכת הצורך ביישור שיניים.

האם אפשר לעבור יישור שיניים בכל גיל?

באופן עקרוני, החל מגיל 12 ועד 120, כל עוד הבריאות טובה ואין מניעה רפואית לעבור את ההליך ניתן לעשות יישור שיניים. במקרים מסוימים, ניתן ואף רצוי להתחיל את התהליך מוקדם מגיל 12.

כמה זמן צריך להרכיב גשר?

משך הזמן הדרוש ליישור שיניים נקבע על פי פרמטרים רבים כולל גילו של המטופל, חומרת הבעיה והשיטה הנבחרת ליישור השיניים. הרכבה של גשר יכולה להמשך חודשים בודדים ועד כ-24 חודשים. בהתאם לנתוניו של המטופל רופא השיניים יעריך את משך הזמן הדרוש ליישור.