דלקת בלסת

ללסתות שלנו תפקיד מכריע בלעיסה ודיבור אך גם במראה הפנים ובאסתטיקה של חלל הפה. פגיעה בלסתות עצמן או במפרקי הלסת יכולה להשפיע על יכולת הדיבור והלעיסה, לגרום לשינויים במראה הפנים ולהיות מטרד של ממש עד להפרעה לאיכות החיים של המטופל. החדשות הטובות הן שלא מדובר על מצב שכיח וכאשר הוא מופיע יש לו פתרונות וטיפולים מצוינים ואפקטיביים.

מהם התסמינים של דלקת בלסת?

לדלקת בלסת מגוון רחב של תסמינים שלא תמיד מקושרים מידית לבעיה באזור זה, אלו כוללים למשל:

  • כאבים בלסתות
  • קושי בלעיסה
  • הופעתו של צליל חריקה המגיע מהלסתות או "קליק"
  • כאבי בשרירי הפנים
  • כאבי ראש
  • קשיי שינה, קשיי ריכוז, דלקות אוזניים חוזרות, כאבי אוזניים, כאבי צוואר, סחרחורות ועוד.

כאשר מדובר על דלקת שמקורה בשחיקה של הסחוס שמחבר בין הלסתות כל התסמינים שהזכרנו יכולים להופיע בנוסף לעיוות של הפנים, שינויים גדולים במנח הלסתות יחסית אחת לשנייה, חוסר נוחות מתמדת וכאב. מדובר על מצב שיכול לגרום לפגיעה באיכות החיים של המטופל ולכן חשוב מאוד לאבחן אותו ולטפל בו ללא דיחוי.

מהם הגורמים לדלקת בלסת?

פעמים רבות קשה להצביע בדיוק על גורם אחד וספציפי להתפתחותן של דלקות, כך גם כאשר מדובר על דלקת בעצם הלסת או במפרקי הלסת בדרך כלל ישנו שילוב של נטייה גנטית לפיתוח דלקות, לעיתים מבנה לסתות בלתי תקין וכדומה לבין גורמים סביבתיים, אלו כוללים למשל:

  • גיל מתקדם – שחיקה טבעית של מפרקי הלסת עם השנים מעלה את הסיכון לפתוח בעיות שונות כולל דלקת עיקשת.
  • חבלה או פציעה כמו למשל לאחר נפילה על הפנים או לאחר תאונת דרכים.
  • מחלות מסוימות יכולות לגרום לדלקות במפרקי הלסת כמו גאוט, ארטריטיס או מחלות כגון אוסטיאופורוזיס המחלישות את העצמות.
  • פגיעה בשרירים או בגידים המייצבים את הלסת בעקבות חבלה או מחלה.
  • טיפולים מסוימים ותרופות המשפיעות לרעה על המפרקים למשל הקרנות באזור הראש והצוואר.
  • זיהום מתמשך שמקורו בשיניים או בחניכיים (נדיר מאוד בימינו).

האם יש קשר בין חריקת שיניים ונעילת לסתות לדלקת בלסת?

בהחלט, ישנו קשר הדוק בין נטייה לחרוק שיניים ולהדק לסתות לבין דלקת בלסת ובמיוחד במפרקי הלסת. עומס מתמשך על מפרקי הלסת בשל נעילת לסתות והידוק שרירים לאורך היום וחריקת שיניים בלילה עשויים לגרום לנזק מצטבר. לכן מי שסובל מברוקסיזם למשל חשוף יותר לפיתוח דלקת מסוג זה.

האם דלקת בלסת כואבת? איך יודעים מתי ללכת לבדיקה

אחד התסמינים הבולטים ביותר של דלקת בלסת הוא אכן כאב. הכאב יכול להיות מורגש בלסתות עצמן ככאב עמום בזמן לעיסה או דיבור או במפרקי הלסת – גם בזמן מנוחה. כמו כן, יכול להופיע כאב חד באזור הלסת בעקבות חבלה או דלקת המערבת את השיניים. בנוסף, דלקת בלסתות יכולה לגרום גם לכאבי ראש וזה הוא אכן תסמין נפוץ. פעמים רבות מטופלים הסובלים מכאבי ראש ופנים ללא הסבר אחר מגלים בסופו של דבר שהבעיה נובעת מן הלסתות או מפרקי הלסת. כמו כן, כאבי אוזניים וכאבי צוואר ללא מקור ברור יכולים להצביע גם הם על דלקת באזור הלסתות. ההמלצה היא ללכת לבדיקה במרפאה של מומחה פה ולסת בכל מצב בו מופיעים כאבים באזור הראש והפנים ללא הסבר מספק אחר. חשוב מאוד לזכור כי דלקות אינן נוטות להשתפר עם הזמן ללא טיפול ולכן אבחון נכון, מדויק ומוקדם יכול להיות ההבדל בין פתרון פשוט לבין טיפול מורכב יותר.

איך מאבחנים דלקת בלסת?

לרוב, האבחון נעשה על ידי מומחה פה ולסת, ראשית על ידי התרשמותו של הרופא מסיפורו של המטופל. מטופלים מגיעים למרפאה עם תלונות אופייניות כמו כאבים בלסתות, כאבי ראש, קושי בלעיסה ללא בעיות שיניים, קושי בהנעת הלסת וכדומה. לאחר בדיקה פיזית של חלל הפה והפנים הרופא יבקש לבצע בדיקות כדי לאתר את מקור חוסר הנוחות והקושי של המטופל. בדיקות אלו יכולות לכלול אחד או יותר מן הבאים: צילום רנטגן, CT, אולטרסאונד או MRI כדי לבדוק האם ישנם שינויים מבניים במפרקי הלסתות או האם מופיעה דלקת בעצם הלסת עצמה. בדיקות אלו אינן פולשניות ונעשות ללא הרדמה.

איך מטפלים בדלקת בלסת?

לאחר ביצוע האבחנה, הרופא יציג למטופל את אפשרויות הטיפול המתאימות בהתאם למיקום הדלקת (במפרק או בעצם הלסת עצמה), חומרתה והסיבות שלדעתו הובילו להתפתחותה. האפשרויות הטיפוליות כוללות שימוש בנוגדי דלקת ומשככי כאבים, הזרקת חומרים מחלישי שריר למפרק הלסת, ניקוז נגע זיהומי וניקוי העצם ועוד. הרופא יסביר בדיוק כיצד כל טיפול מתבצע, מה תופעות הלוואי האפשרויות שלו ומה משך ההחלמה. במרבית המקרים אפשר לבצע את הטיפולים במרפאה ללא צורך בהרדמה מלאה או אפילו אלחוש. אך במידה ומדובר על דלקת חמורה שדורשת התערבות כירורגית ייתכן שיהיה צורך בהליך ארוך יותר ומורכב יותר תחת הרדמה מלאה (מדובר על מקרים נדירים יחסית).

האם אפשר למנוע את חזרתה של הדלת אחרי הטיפול?

אחד הגורמים המרכזיים לדלקת בלסת ובמיוחד במפרקי הלסתות הוא מתח ולחץ המתבטא בחריקת שיניים ונעילת לסתות. לאורך זמן, אלו עשויים לגרום להיחלשות השרירים, הרצועות והגידים בפנים ולנזקים מצטברים למפרקי הלסתות ועצמות הלסת עצמן. לכן, ישנה חשיבות גדולה לשמירה על אורח חיים בריא, למנוחה, להימנעות ממצבי לחץ גדולים ובאופן כללי להיות מודעים לנטייה לחרוק שיניים ולנעול לסתות.

במקרים מסוימים, שינויים באורח החיים הכוללים פעילות גופנית ופעילויות מתונות כמו יוגה, פילאטיס, ספורט תחרותי קל וכדומה יכולים לחולל שינוי משמעותי בנטייה לנעול לסתות ולחרוק שיניים. עבור מטופלים רבים, החורקים שיניים או נועלים לסתות דווקא בשעות הלילה, סד לילה יכול לעזור לשמור על הלסת מפני נזקים מצטברים. כמו כן, מומלץ להיות מודעים לפעולות שאנו עושים עם הלסת והשיניים כמו למשל פיהוק בחוזקה רבה מידי, לעיסת עט, לעיסת מזון בחתיכות גדולות וכדומה שעשויים לתרום ללחצים בלתי בריאים למערכת הלסתות. כמובן שחשוב מאוד להיות במערב של מומחה פה ולסת כדי לוודא שהדלת לא חוזרת ואם היא אכן מראה סימני חזרה לטל בה באון מהיר ואפקטיבי טרם החמרה.