שיניים רקובות

הזנחה ממושכת ומחלות שיניים לאורך זמן, מובילות לשיניים רקובות. מצב ריקבון הו מצב בו העששת כבר חדרה את מעטפת השן והגיע לשכבות הפנימיות של השן – הדנטין והמוך.

הגורמים לשיניים רקובות

  1. תזונה לקויה – צריכת מאכלים עשירים בסוכר המושפעים מגורמים ביולוגים, התנהגותיים, חברתיים וסביבתיים רבים הנה קרקע פורייה לצבירת חיידקים הגורמים לעששת.
  2. החשש מרופא שיניים וטיפולי שיניים. אנשים רבים נוטים לדחות טיפול ואף להמנע ממנו לחלוטין כתוצאה מחוויה בעיתית היוצרת חרדה דנטלית. דחיה זו יוצרת הזנחה בעקבותיה מתפתחת עששת המובילה לריקבון השן.
  3. חוסר מודעות לצחצוח נכון. לבחירת המברשת, טכניקת הצחצוח ולזמן הצחצוח חשיבות רבה. צחצוח מהיר וחזק יכול לפגוע בחניכיים ובשכבה החיצונית של השן.
  4. עישון – בסיגריה קיימים חמרים כימיים כגון ניקוטין הנצמדים לשן ופוגעים באמייל השכבה החיצונית של השן ברגע שזו חשופה קל יותר לזיהומים לחדור אל השכבות הפנימיות ולגרום לדלקת בשן .
  5. שן שנחבלה – הינה מקור לחדירת זיהומים ובמקרה של הזנחה וחוסר טיפול מוקדם השן מהר מאוד תפתח ריקבון.
  6. גנטיקה – אין ספק שטיבן של השיניים מושפעות מגנטיקה. אם לאבא או אמא מבנה השן היה חלש אין עוררין שנמצא שיניים חלשות גם בקרב הילדים.

שיניים רקובות אצל ילדים

מחקרים אחרונים מגלים כי בקרב 15% מהילדים מתחת לגיל 6 שנים המגיעים למרפאה, השיניים כבר במצב רקבון והחמורים ביניהם אף מתחת לגיל 3 שנים, נשאלת השאלה למה?

  1. הרדמות הילד עם בקבוק ממותק.
  2. הנקות ממושכות בלילה לאחר בקיעת השיניים.
  3. נמצא קשר ישיר בין השמנת יתר בקרב ילדים לעלייה בשכיחות מקרי עששת. עיקר ההשמנה נגרמת מצריכת מזונות ופחמימות ממותקים וכן מיצים עתירי סוכר המהוות מקור לחומצות המרסקות את אמייל השן.
  4. בתרכובות המזון לתינוקות וכל תחליפי החלב למיניהם נמצאו רמות גבוהות של סוכר.

השלכות לרקבון שיניים

ברמה האסטטית – שיניים שנרקבו נהפכות לשחורות ולכן אנשים הסובלים משיניים רקובות נמנעים מלחייך ולדבר ובעקבות כך לא פעם זה מוביל לפגיעה בביטחון העצמי.

ברמה הבריאותית תפקודית – כאבים עזים שלא מאפשרים התנהלות יום יומית ואפילו הפשוטה ביותר. היכולת לאכול נפגעת משמעותית, מתפתחת רגישות גבוהה לחום וקור הגורמת לכאבים מתמשכים.

רגישות בשן – רגישות של השיניים לחום או קור יכולים להעיד על קיומה של עששת בשן או אפילו חור, לכן במידה של רגישות יש להקדים ולבוא למרפאה, לא להזניח ולקבל טיפול מתאים.

איך מונעים ריקבון בשיניים

  1. תזונה – הקפדה על אוכל בריא ללא תוספי סוכר במוצרים עצמם, הפחתה בצריכת ממתקים שוקולדים ושתייה ממותקת.
  2. שתייה מרובה של מים – עוזרת בתהליך יצור רוק ומעלה את כמות הרוק בפה שנלחם בחומציות בחלל הפה ובשטיפת הפה.
  3. הגיינה – הקפדה של צחצוח שיניים ביום ובלילה. בחירת מברשת בהתאם רכה ולא קשה שיכולה במקרים מסויימים לפצוע וצחצוח עדין ולא גס שיכול לפגוע בשכבה החיצונית של השן. צחצוח שיניים בין 2-3 דקות הוא זמן אופטימלי. החלפת המברשת אחת לשלושה חודשים, שטיפות פלואוריד וכן שימוש יומי בחוט דנטלי להמשך ניקוי במקומות אליהן המברשת לא הצליחה לחדור.

איך מטפלים בשיניים רקובות?

לטיפול בשיניים רקובות לזמן יש השפעה קריטית. ככל שתקדימו להגיע למרפאה יפחת הנזק הבריאותי וניתן יהיה להציל את השן. כמובן שקדימות תמנע נזק נוסף וטיפול ארוך ויקר שיחסוך לכם הרבה כסף. היות והטיפול תלוי במצב השן ובזמן שהחלטתם להגיע הפתרונות נחלקים לשניים:

במידה והנזק הוא הפיך עדיין ניתן להציל את השן ולשקם אותה והטיפול המומלץ יהיה בהתאם לצורך: שחזורים, טיפולי שורש וכתרים. להרחיב מה כל פתרון נותן (יתרון/חסרון)

במידה והנזק הוא בלתי הפיך אין מנוס אלא לעקור את השן ולבצע השתלה. מדובר בשיקום קבוע שמדמה בצורה רבה את השיניים הטבעיות ואחוזי ההצלחה הם טובים מאוד מעל 90%. פרמטרים נוספים שנלקחים בחשבון הם האסתטיקה היציבות והיעילות המוכיחים רמה גבוהה מאוד.

סובלים משיניים רקובות? אל תתמהמהו. צרו איתנו קשר עוד היום לקביעת תור לבדיקה.