השתלת חניכיים


השתלת חניכיים היא הליך שמבצעים על מטופלים על מנת לתקן את ההשפעה שנוצרת בעקבות נסיגה של החניכיים. ההליך הוא יחסית מהיר ופשוט וכולל הסרה של רקמת חניכיים בריאה מגג הפה ושימוש באותה רקמה על מנת לבנות חזרה את החניכיים באזור הנסיגה. הנסיגה שנוצרת כאשר רקמת החניכיים גורמת לחשיפת יתר של שורש השן. פעולה זו יוצרת רגישות מוגברת באזור החניכיים במיוחד כאשר הם באים במגע עם מזון חם או קר וללא טיפול מתאים, התוצאה יכולה להגיע לבסוף לאובדן של שיניים. השתלת חניכיים מבוצעת גם במקרים שבהם המטופל מעוניין לעבור הליך קוסמטי שישפר את מראה השיניים ויהפוך את החיוך ליותר אסתטי.

דר' ראווי אסעד
דר' ראווי אסעד
מומחה לרפואת חניכיים

הליך השתלת חניכיים

ישנם מגוון סוגים של השתלות חניכיים שמבוצעים בהתאם לחומרת הנזק, היקף הטיפול הנדרש וההעדפה האישית של המטופל. רופא שמומחה בתחום החניכיים ידון עם המטופל האפשרויות השונות הקיימות וימליץ על האופציה הכי מתאימה. לפי ביצוע ההליך, המטופל יקבל הרדמה מקומית על מנת להקהות את מקום הטיפול ולמנוע תחושת כאב בזמן ביצוע ההליך. הטיפול יכול לכלול גם הרמה של רקמת החניכיים הקיימת על מנת לחשוף ולנקות היטב את שורשי השן. השתלות חניכיים מתחלקים לשלושה סוגים:

  • השתלת חניכיים חופשיה – שיטה שלרוב מועדפת במקרים שבהם המטופל עם רקמת חניכיים יחסית דקה שמצריכה השתלת רקמה נוספת על מנת להגדיל את החניכיים. הליך זה כולל הסרה של רקמות ישירות מהשכבה העליונה שנמצאת על גג הפה ותפירה של רקמה לאזור החניכיים הקיים.
  • השתלת רקמת חיבור – הליך שמצריך הסרה של רקמות מגג הפה על ידי יצירת טלאי קטן ולקיחה של רקמה מתחת לשכבה העליונה. לאחר מכן, הרופא מבצע תפירה של הרקמה על רקמת החניכיים על מנת לכסות את שורש השן החשוף ולבסוף תפירה של הטלאי על גג הפה במקום שבו נלקחה הרקמה.
  • השתלת חניכיים פדיקלית – שיטה שבה משתמשים לרוב במקרים שבהם קיימת צמיחה מוגברת של חניכיים לצד שורש השן החשוף.  הרופא מבצע השתלה של רקמה מהחניכיים שנמצאים מסביב לשן או בסמוך לה, חותך באופן חלקי את הרקמה תוך שהוא מקפיד שקצה אחד של הרקמה יישר מחובר, מותח את הרקמה כך שהיא תכסה את שורש השן ומקבע אותה באמצעות תפרים.

הכנה לניתוח השתלת חניכיים

לאחר שאפשרויות טיפולי החניכיים השונים נבחנו והוחלט על סוג ניתוח השתלת חניכיים המתאים ביותר, המטופל לא נדרש לבצע הכנות מיוחדות להליך ההשתלה אלא רק לדאוג למלווה שיוכל להסיע אותו הביתה בתום הטיפול.  הסיבה לכך היא שבתום ההליך, המטופל עלול לחוות תחושת אי נוחות ואף כאב ולא מומלץ שינהג תחת השפעה של משככי כאבים שהרופא המנתח ימליץ עליהם. בתום ההליך, המטופל יקבל הנחיות שנוגעות לתהליך ההתאוששות לפני השחרור הביתה על מנת לוודא שתהליך הריפוי יסתיים בהצלחה.

התאוששות לאחר ניתוח השתלת חניכיים

ההנחיות לשלב ההתאוששות לאחר השתלת חניכיים כוללים הימנעות משימוש בחוט דנטאלי וצחצוח השיניים באזור שבו בוצע הטיפול. המטופל צריך לעשות שימוש במי פה מיוחדים שיימנעו הצטברות של פלאק על השיניים ואף נטילה של אנטיביוטיקה על מנת למנוע את האפשרות של התפתחות זיהום. יש להימנע גם מפעילות גופנית מאומצת, מזונות שקשים יותר ללעיסה והימנעות מעישון. הכאב ואי הנוחות יכולים להימשך מספר ימים והם לרוב תלויים במקור הרקמה בה השתמשו למטרת הטיפול. מטופל שעבר השתלת חניכיים שנלקחו מהרקמה בגג הפה יחווה תחושת כאב זמן רב יותר לעומת מטופל שהושתלה אצלו רקמה שהתקבלה מבנק רקמות. הליך הריפוי לרוב מסתיים לאחר כשבועיים שמהלכם המטופל רשאי ליטול משככי כאבים שנרשמו על ידי הרופא על מנת למנוע כאב ואי נוחות.  חזרה לעבודה היא לרוב אפשרית יום למחרת הטיפול אך המטופל נדרש להימנע מצריכה של מזונות חמים וקרים. המטופל יתבקש להגיע אל הרופא לפגישת ביקורת על מנת להסיר תפרים (במידת הצורך) ולוודא שתהליך הריפוי מתקדם כמתוכנן. בתום הליך הריפוי, החניכיים ייראו אחרת וגם ירגישו יותר מתוחות ומוצקות.

התמודדות עם כאב בזמן ולאחר השתלת חניכיים

בזמן הליך השתלת חניכיים, בין אם מדור בטיפול מקיף או יותר מצומצם, הרופא עושה שימוש בהרדמה מקומית על מנת למנוע הופעה של תחושת אי נוחות וכאב. בתום הטיפול, הרופא מבצע חבישה מעל מקום השתלת החניכיים על מנת להגן עליהם במהלך תקופת ההחלמה. לאחר שההרדמה המקומית פגה, עלולה להופיע נפיחות באזור הטיפול והמטופל עלול לחוות כאב במשך מספר ימים. רופא השיניים יוציא מרשם של משככי כאבים שמומלץ ליטול לאחר השתלת חניכיים ואף אנטיביוטיקה שתמנע התפתחות של זיהום. על מנת לצמצם את הכאב בזמן הליך הריפוי ועל מנת למנוע אפשרות של סיבוכים מיותרים, מומלץ לפעול על פי ההנחיות של הרופא שיינתנו לאחר סיום הטיפול. הנחיות אלה כוללות הנחה של פד גזה משני צידי אזור הניתוח אך לא ישירות עליו במידה ונוצר דימום מהחניכיים, הימנעות מפעילות גופנית למשך כ – 24 שעות לאחר הניתוח, הימנעו ממשיכה של השפתיים על מנת לבחון את אזור הניתוח ואיסור על הסרת החבישה. הנחיות נוספות כוללות גם הימנעות מצחצוח ושטיפה של הפה ביום הניתוח, הימנעות ממזונות חמים וקרים והקפדה על מזון רך בשבוע הראשון של ההחלמה. לאחר שחוזרים לצחצח את השיניים, יש להקפיד שלא לגעת באזור ההשתלה בחודש הראשון שלאחר הניתוח. על מנת לנקות את המקום, יש ליישם תנועות עדינות תוך שימוש במברשת מאוד רכה.

סיבוכים אפשריים לאחר השתלת חניכיים

להליך השתלת חניכיים יכולים להיות סיבוכים אך הם בדרך כלל מינימאליים ולא מאוד שכיחים. עם זאת, חשוב להיות מודעים לכך ולהיערך בהתאם. הסיבוכים האפשריים יכולים להיות דימום ונפיחות באזור החניכיים, תחושה זמנית של ריפיון השיניים, מרווחים שנוצרים בין השיניים, רגישות באזור הפה והידבקות של החניכיים. במקרים נדירים שבהם הרקמה שהושתלה איננה נצמדת לאזור הניתוח כראוי, המטופל יידרש לעבור הליך חוזר של השתלת חניכיים. במקרים שבהם ההליך נעשה בגלל שיקולים קוסמטיים והמטופל אינו מרוצה מהתוצאה, יידרש גם כן הליך נוסף על מנת שהרופא יוכל לעצב מחדש את החניכיים.

מה אוכלים לאחר השתלת חניכיים?

להשתלת חניכיים לוקח כשבועיים להחלים ובמהלך התקופה הזו יש לעקוב בקפידה אחר ההוראות שנוגעות למזון שיש לצרוך. הנחיות אלה עלולות להשפיע על איכות תוצאת הליך הריפוי. ההמלצה הגורפת היא לא לצרוך מזונות קשים ושהטמפרטורה שלהם חמה או קרה מדי. מזונות כמו יוגורט, רסק תפוחים, פסטה, אורז, גלידה,  חביתה, גבינה רכה, פודינג וג'לי הם חלק מהתזונה המומלצת לאחר השתלת חניכיים.

מאכלים אסורים וחזרה לתזונה רגילה

על מנת להגן על החניכיים ולמנוע גירוי שיכול להאט את תהליך הריפוי, יש להימנע מלעיסה של מזון קשה כמו ירקות חיים ובשר בקר. מוצרי מזון כמו אגוזים, קרח, בייגלה, סוכריות גומי אסורים בהחלט. בנוסף, מומלץ להימנע ממזון פיקנטי כמו פלפל חריף או מזון בעל חומציות גבוהה כמו עגבניות. יש להימנע גם מצריכת אלכוהול, שתייה מוגזת ולימונדה. ככל שיעבור הזמן והליך הריפוי יתקדם כמצופה, המטופל יוכל לגוון את התזונה היומית אך חשוב להתייעץ עם הרופא לפני שמבצעים שינוי כלשהו. במרבית מן המקרים, חזרה לתזונה שגרתית מתאפשרת לאחר כשבועיים מיום הניתוח.

כיצד למנוע ניתוח השתלת חניכיים נוסף?

הליך השתלת חניכיים נחשב למאוד יעיל בפתרון של מחלות חניכיים כמו נסיגת חניכיים אך הטיפול אינו מבטיח ומונע את האפשרות של בעיות חניכיים שיתעוררו בעתיד. במקרים אלו, המטופל יידרש לעבור ניתוח השתלת חניכיים נוסף. הדרך הטובה ביותר למנוע זאת היא באמצעות ביקורת קבועה אצל רופא השיניים והקפדה על היגיינת שיניים  שתמנע נזקים חמורים. הקפדה על צחצוח שיניים פעמיים ביום במשחת שיניים פלואוריד, שימוש בחוט דנטאלי, שטיפה עם מי פה, הקפדה על תזונה מאוזנת ובריאה והימנעות מעישון יקטינו משמעותית את הסיכוי להופעת בעיות נוספות בחניכיים ובפה.

שאלות נפוצות

למה כאב מופיע כמה ימים לאחר ההשתלה?

חלק מהליך הריפוי כולל התנפחות של אזור הניתוח כך שהרקמה סביב השיניים מתנפחת ומזיזה מעט את השיניים ממקומן. פעולה זו מתרחשת לרוב בין יומיים לארבעה ימים לאחר הניתוח ויכולה להימשך כארבעה ימים. כתוצאה מכך, רפלקס הנשיכה עלול להיות מופעל באופן לא מודע על מנת לנסות ולמקם מחדש את השיניים. עבור מטופל בעל הרגל של שחיקת שיניים, פעולה זו עלולה להיות מאוד לא נוחה שכן השיניים נדחפות חזרה אל שקעים רכים ונפוחים, לגרות את החיבור שבין הרקמות ולגרום לכאב באזור הלסת מעל ומתחת לאזור הניתוח. הכאב יכול להיווצר גם כתוצאה מהתכווצויות של שרירים באור הלחי, הרקה, האוזן ואפילו בחלק האחורי של הראש אך מדובר בתופעה שכיחה. חשוב להקפיד על ההנחיות שניתנו על ידי הרופא ובמידה ועולה חשש כלשהו, ליצור קשר עם המרפאה ואף להגיע לביקורת על מנת לוודא שתהליך הריפוי מתקדם בצורה תקינה.

כמה זמן עד להחלמה סופית מניתוח השתלת חניכיים?

הרופא המטופל ייקבע למטופל תור לביקורת כשבוע לאחר השתלת חניכיים על מנת לוודא שאזור הניתוח מתרפא היטב. במידה והכל נמצא תקין במהלך הביקורת, הרופא כנראה יאשר למטופל להתחיל לצחצח שיניים תוך שימוש במברשת מאוד רכה ולהימנע מצחצוח אגרסיבי באזור הניתוח. יכול להיות שהרופא יבקש להמתין עם הצחצוח עד הביקורת הנוספת (לאחר עוד כשבוע) על מנת שלא לפגוע בתהליך הריפוי. לאחר כשלושה שבועות ניתן לקבל אינדיקציה לאופן שבו החניכיים ייראו בתום תקופת הריפוי אך את התוצאות הסופיות של הליך השתלת חניכיים ניתן לראות רק לאחר מספר חודשים.

האם ניתן לזרז את תהליך הריפוי באמצעות ויטמינים?

הקפדה על ההנחיות שניתנות על ידי הרופא היא הדרך הטובה ביותר להבטיח תהליך ריפוי תקין ומהיר. עם זאת, ישנן דרכים לתמוך בגוף ולחזק אותו. ישנם ויטמינים שיכולים לסייע בהתמודדות עם דלקת ולתמוך בהליך הריפוי כמו למשל מזונות שעשירים בוויטמין A כמו תרד, גזר או בטטה ומזונות שעשירים בוויטמין C כמו ברוקולי, פירות הדר, תותים או נבטים. ויטמין A שומר על לחות ופעילות תקינה של הריריות בגוף – תכונות אלה מונעות את האפשרות של היווצרות יובש בפה שעלול למנוע את החלמת החניכיים. חשוב להקפיד על לחות בחניכיים בזמן הליך הריפוי כיוון שהיא מסייעת לריפוי ולהחלמה של החניכיים. אף על פי שפירות הדר מכילים כמות גבוהה של ויטמין C, יש להימנע מצריכתם כיוון שהם יכולים לגרום לתחושת צריבה בפה ובחניכיים בגלל החומציות הגבוהה בהם. מוצרי מזון המכילים ויטמין C כמו תרד או נבטים מומלצים יותר במקרים של החלמה לאחר השתלת חניכיים. כאשר צורכים פירות וירקות אלה, חשוב לוודא שמסננים אותם ונמנעים מצריכת עיסה או זרעים.