שמירה על בריאות השיניים שלנו היא מטרת העל של רפואת השיניים המודרנית. אך מה קורה אם בכל זאת מתפתחת עששת שהורסת את השיניים? מה עושים עם הדלקת התפשטה לעומק השן והיגעה עד לשורשים? הפתרון הוא טיפול שורש יסודי לניקוי וריפוי השן. איך מתבצע טיפול שורש? האם יש תופעות לוואי? איך ארגיש אחרי טיפול שורש? כל התשובות לשאלות אלו ונוספות תוכלו למצוא במדריך הבא.
מהו שורש השן? למה הוא צריך טיפול?
כשאנחנו מסתכלים על השיניים שלנו אנחנו רואים את כותרת השן, החלק העליון שלה הבולט מתוך עצם הלסת. החלק שאנחנו לא רואים הם שורשי השיניים שנמצאים בתוך הלסת והם אלו שמחזיקים את השן במקומה. השן על שורשיה היא רקמה חיה המחוברת לעצם הלסת במערכת כלי דם ורקמות והיא חלק ממערכת שכל גורמיה תלויים אחת בשנייה – בריאות השן תלויה בבריאות הלסת והחניכיים ובריאות הלסת והחניכיים תלויה בבריאות השיניים.
כאשר מתפתח זיהום באחד מהחלקים במערכת הלסת-שן הוא ישפיע על האחרים. עששת היא הסיבה הנפוצה ביותר לזיהום דלקתי, עששת המתפתחת בכותרת השן יכולה לחדור לשורשי השיניים ואם לא תטופל היא תמשיך לחניכיים וללסת. כדי לסלק את כיסי הדלקת ולחטא את האזור מחיידקים מזיקים הרופא יבצע טיפול שורש – ניקוי וחיטוי של שורשי שן שחלתה בעששת חמורה.
איך אדע אם אני צריך לעבור טיפול שורש?
לרוב, הצורך בטיפול שורש מתגלה רק כאשר המטופל סובל מכאבים ומגיע למרפאת השיניים. לאחר בדיקה וצילומי שיניים, הרופא יגלה את כיסי הדלקת בשורשים וימליץ על הטיפול. למרבה הצער, כשמגיעים לשלב זה, בדרך כלל הטיפול יאלץ להיות נרחב.
את הצורך לעבור טיפול שורש אפשר לגלות גם לפני השלב בו מתחילים כאבי שיניים.
סימנים מוקדמים כוללים רגישות למזונות קרים או חמים במיוחד, כאב בזמן לעיסה וריח רע מהפה. אך לפעמים אין כל סימן לדלקת בשורשי השן והצורך בטיפול מתגלה בזמן בדיקות שגרתיות או בצילום למטרת טיפול בשן סמוכה. אם אתם חושדים שמשהו לא לגמרי כשורה עם שן אחת או יותר, סובלים מחוסר נוחות בלעיסה, רגישות או כאב כדאי לא להמתין ולגשת אל רופא השיניים לבירור מעמיק. כמובן שעדיף להגיע לרופא באופן סדיר – אחת לחצי שנה לבדיקה וניקוי שיניים יסודי.
למה הרופא ממליץ על טיפול שורש? למה פשוט לא לעקור שן חולה?
מטרת העל של רפואת השיניים היא לשמר את השיניים הטבעיות שלנו – רופא שיניים לא ימהר להמליץ על עקירה של שן שניתן להציל. למרות שכיום אפשר לעבור השתלת שיניים איכותית מאוד, עדיין אין תחליף לשן טבעית ובריאה שיכולה לשרת אותנו עשרות שנים קדימה (שתל דנטלי כ-15 שנה). לכן, רופא השיניים יעשה את כל המאמצים לטפל בשן חולה ולשמור אותה במקומה. אך ורק כאשר כל האפשרויות ברפואת השיניים המודרנית מוצו הרופא יאלץ, בלית ברירה לעקור את השן. בנוסף, כדאי לזכור שעקירת שן היא לא פרוצדורה נעימה והיא נעשית רק כאשר אין ברירה אחרת.
האם יש הכנות מיוחדות לפני טיפול שורש?
כהכנה לטיפול השורש הרופא ירצה לבצע בדיקה של חלל הפה וצילומי שיניים (או במרפאתו או דרך מכון צילום שיניים). לאחר שיקבל את תוצאות הבדיקות הוא יוכל לתכנן את מהלך הטיפול ולהעריך האם יש צורך בטיפול בודד או מספר מפגשים.
אין הכנות מיוחדות לפני טיפול שורש אם כי ייתכן והרופא יבקש מכם לקחת אנטיביוטיקה. מעבר לכך, אין צורך להיות בצום לפני טיפול שורש, תוכלו להמשיך לאכול ולשתות כרגיל (אם כי מומלץ להפסיק לאכול כשעתיים לפני כל טיפול שיניים), אפשר לצחצח שיניים כבכל בוקר. הגיעו למרפאה לאחר שנת לילה טובה וארוחת בוקר מלאה.
מה עושים בטיפול שורש?
טיפול שורש בדרך כלל אורך כחצי שעה עד שעה, אם כי הזמן הדרוש לטיפול משתנה מאוד מאדם לאדם ובהתאם לצורך הדנטלי. במקרים רבים לא יהיה מנוס מלחלק את הטיפול למספר מפגשים, על מנת להפחית את הטראומה לחלל הפה ולמנוע נזק לשיניים ולרקמות באזור כתוצאה מטיפול יתר.
את מהלך הטיפול, ניתן לחלק לשלושה שלבים מרכזיים:
בשלב הראשון – הרופא יסיר את חלקי השן שנפגעו כתוצאה מהעששת וינקה את רקמות הדלקת בשורשי השן והאזורים הסמוכים אליהם. הניקוי מתבצע בעזרת מחטים דקות וזעירות ביותר, כדי להפחית נזק לרקמות במהלכו.
בשלב השני – מוחדרות מעין פצירות זעירות שנקראות "פצרים" אל תוך תעלת השורש, חלקה התחתון של השן שבה מטפלים. הפצרים הינם גמישים ודקים, עובדה המאפשרת לרופא השיניים לבצע ניקוי יסודי של התעלות. לאחר מכן, תבוצע שטיפה של התעלות בעזרת חומר חיטוי ויסולקו רקמות דלקתיות מהאזור. לעיתים יהיה צורך להחדיר תרופות קוטלות חיידקים לתעלת השורש לשיקום מלא של השן.
בסיום התהליך – תתבצע סתימה של תעלת השורש, בדרך כלל מתערובת של שרף ותחמוצת אבץ. אלו חומרים שמאפשרים סגירה הרמטית ואיכותית של החלל המטופל. במידת הצורך, יותקן מבנה וכתר על השן כתר שנועד לפצות על אובדן חלקים ממנה כתוצאה מהעששת.
האם אפשר לעבור טיפול שורש בהרדמה מלאה? בסדציה?
באופן עקרוני אפשר לעבור כל טיפול שיניים תחת סדציה (טשטוש לווריד) או הרדמה מלאה כולל כמובן טיפול שורש. עם זאת, טיפול שורש לא נחשב להליך קשה עבור המטופל והוא גם לא הליך ארוך במיוחד. מי שחושש מטיפולי שורש יכול להיעזר בדרכים אחרות כדי להתמודד עם החשש ובהחלט רצוי להתייעץ עם רופא השיניים לגבי חששות מטיפול. למרות הנאמר, מי שעתיד לעבר סדרת טיפולים הכוללת טיפולי שורש מורכבים יכול לבחור לעשות זאת תחת סדציה. היתרון הוא שאפשר למעשה לחסוך "זמן כיסא" ולבצע מספר טיפולים יחד. בנוסף, מי שסובל מחרדה דנטלית חמורה ייתכן שלא יוכל לעבור טיפול ללא סדציה, ובמקרים קיצוניים אפילו הרדמה כללית.
מהם מבנה וכתר בטיפול שורש?
טיפול שורש משאיר את השן חלולה חלקית או לגמרי בנוסף להסרת חומר שם מן הכותרת. כשמדובר בטיפול נרחב, סתימה לא תמיד מספיקה כדי לשמור על שלמות השן ויש צורך לשחזר אותה באמצעים עמידים יותר. כאן נכנסים לתמונה מבנה וכתר. המבנה למעשה מחליף את תוכן השן ואילו הכתר מכסה אותה. סוג המבנה והכתר, החומרים מהם הם עשויים ושיטת האפליקציה שלהם תלויה בכמה חומר שן נותר לאחר הטיפול, הבריאות הדנטלית הכללית, גילו של המטופל ושיקולים רפואיים נוספים. רופא השיניים ייתן את המלצותיו לגבי המבנה והכתר שהוא בחר תוך התחשבות כמובן גם בתקציב של המטופל.
איך ארגיש אחרי טיפול שורש?
טיפול שורש לא נחשב להליך קשה, מרבית המטופלים לא חווים תופעות לוואי יוצאות דופן וחוזרים לשגרת החיים לאחר כיומיים-שלושה. כמובן שקצב החלמה הוא אינדיבידואלי ולכן מומלץ לנוח ולתת לעצמכם זמן להחלים.
בשעות הראשונות – מיד לאחר הטיפול ועד להתפוגגות חומרי ההרדמה לא תרגישו כל חוסר נוחות או כאב. האזור המטופל והלחי בצד בו עברתם טיפול שורש יישארו רדומים כשעתיים. תוכלו לשתות משקאות פושרים או קרים ולאכול מזונות רכים וקרים כמו יוגורט או גלידה מיד לאחר הטיפול, אם כי ייתכן שההרדמה תקשה עליכם. לאחר שההרדמה תפוג יכול להיות שתרגישו כאב ואי נוחות באזור הפה – זה הזמן להיעזר במשככי כאבים. ניתן לקחת משככי כאבים ללא מרשם או לבקש מרופא השיניים מרשם לתרופה חזקה יותר בעת הצורך. ההמלצה היא לנסות לישון או לכל הפחות לנוח ללא הפרעה ולתת לעצמכם זמן להתאושש.
24-72 שעות לאחר הטיפול – טיפול שורש אמנם לא נחשב לטיפול קשה אך בכל זאת כדאי לקחת לפחות 24 שעות הפסקה משגרת החיים, מהעבודה, ממטלות הבית ומפעילות גופנית. בזמן זה ייתכן ותרגישו אי נוחות שמקורה בנפיחות באזור הטיפול. ניתן להיעזר בקומפרסים קרים על הלחי ל-15 ד' בכל פעם להורדת הנפיחות. רגישות לחום וקור תיתכן בתקופה זו, לרוב היא תעבור לאחר כיומיים-שלושה.
הנחיות כלליות אחרי טיפול שורש – אנשים רבים מופתעים לשמוע שאין כמעט איסורים לאחר טיפול שורש. תוכלו לצחצח שיניים כרגיל ואין צורך לדלג על השן שטופלה, תוכלו לאכול ולשתות מזונות רכים (קשים כדאי להמתין כמה ימים עד שבוע), אין צורך לקחת אנטיביוטיקה אחרי הטיפול, אין מניעה עקרונית לבצע פעילות גופנית והחזרה לשגרת החיים מהירה וקלה. ההנחיה היחידה שחשוב לשמור עליה היא לא לטוס או לצלול בין טיפולים כי שינויים בלחץ בתעלות השן עלולים להפריע להמשך הטיפול.
ומה לגבי כאב לאחר טיפול השורש?
בשעתיים הראשונות – מכיוון שטיפול שורש נעשה בהרדמה מקומית, עד להתפוגגות חומרי ההרדמה לא מורגש כל כאב ולא אמורה להופיע אי נוחות מיוחדת. כמובן שהאזור בו בוצע הטיפול ישאר רדום וחסר תחושה כך שיכול להיות קושי לדבר ולשתות למשל (מומלץ להמתין בכל מקרה לאחר טיפול שורש ולא למהר לשתות או לאכול). ניתן לקחת מראש משככי כאבים כדי למנוע הופעת כאב. רצוי להגיע הביתה (עדיף לא לנהוג בכוחות עצמכם ולא לנסוע בתחבורה ציבורית מחשש ל"נפילת מתח") ולנוח, אם אפשר, כדאי ללכת לישון מעט.
ב-24 השעות הראשונות – לאחר התפוגגות חומרי ההרדמה מרבית המטופלים מדווחים על הופעת כאב אחרי טיפול שורש, ייתכנו כאבי ראש קלים ותחושת לחץ באזור השן שטופלה, נפיחות בחניכיים וחוסר נוחות כללי באזור הלסת בה נעשה הטיפול. אלו תופעות לוואי טבעיות שאינן מהוות סימן לדאגה בשלב זה. אפשר לקחת משככי כאבים ללא מרשם או לבקש מהרופא משכך כאבים חזק יותר אם הכאב משמעותי.
ביומיים-שלושה הראשונים לאחר הטיפול – לאחר כיומיים עד שלושה ימים מרבית המטופלים לא מרגישים כאב ויכולים להפסיק לקחת משככי כאבים, לחזור לאכילה רגילה (אם כי יש להימנע ממזונות קשים במיוחד או חמים במיוחד). תיתכן אי נוחות מסוימת בשלב זה אל היא כמובן עדיין בגדר הנורמה.
5-10 ימים לאחר הטיפול – כחמישה ימים לאחר הטיפול לא אמור להופיע כאב, אם כי כמובן שסיבולת לכאב והחלמה הם אינדיבידואליים לכל אדם באופן אישי. במידה וישנו שיפור הדרגתי אין סיבה לדאגה אך במידה ומופיע כאב חזק בשלב זה אם ישנה החמרה, אם מופיע כאב פתאומי אחרי שיפור יש לגשת למרפאת השיניים לבדיקה. במקרים נדירים תיתכן תגובה מוגברת של המערכת החיסונית לטיפול השורש כשהביטוי המרכזי שלה הוא דלקת באזור והופעת כאב שלא מאפיין החלמה סטנדרטית. רופא השיניים יכול לטפל בדלקת באמצעות תרופות.
שבועיים ויותר אחרי טיפול השורש – במידה ומופיע כאב לאחר שבועות או חודשים מטיפול השורש יש להגיע למרפאת השיניים ללא דיחוי לבדיקה. אמנם הסיכוי לסיבוכים בשלב זה נמוך אך כאב הוא אינדיקציה לבעיה שלא מומלץ להזניח.
האם לטיפול שורש יש תופעות לוואי או סיכונים כלשהם?
טיפול שורש הוא בין הטיפולים הבטוחים ובעלי אחוז ההצלחה הגבוה ביותר ברפואת השיניים. עם זאת, במקרים נדירים ייתכן סיכון של זיהום או פגיעה עצבית. תופעות אלו מאוד נדירות וניתנות למניעה כמעט לחלוטין על ידי בחירה במרפאת שיניים העומדת בתנאי הרישוי של משרד הבריאות, עובדת בשיטות מודרניות ועם ציוד חדיש ומתקדם. שמירה על כללי ההיגיינה הרפואית במרפאה ובזמן הטיפול יבטיחו למזער את הסיכוי לזיהום וקיומו של ציוד הדמיה מתקדם יאפשר לרופא לבחון את מהלכיו תוך כדי טיפול.
בנוסף למרפאה, גם לבחירת הרופא חשיבות גדולה – ככל שהרופא מיומן יותר כך הוא יעבוד מהר יותר ובאופן מדויק יותר עם מינימום מגע ברקמות הרכות. רופא שיניים מיומן ומנוסה ידע לתכנן את מהלך הפרוצדורה כך שיוכל להימנע מפגיעה בעצבים וכלי דם סמוכים ולמזער את תופעות הלוואי (נפיחות, כאב ואי נוחות).
לבסוף, גם למטופל חלק בניהול סיכונים ותופעות הלוואי לאחר טיפול שורש. הרופא ינחה אתכם כיצד לשמור על היגיינה דנטלית למניעת זיהום, יורה לכם להימנע מעישון, יריקה, שתיית אלכוהול ואכילת מזונות חמים או קשים אחרי טיפול השורש כדי לא לפגוע בתהליך ההחלמה. הרופא גם יקבע לכם פגישות מעקב וניקוי שיניים יסודי אצל השיננית. אם נשכיל לשמור על הוראות הרופא, נוכל לעזור למנוע סיכונים ולמזער את תופעות הלוואי.
כמה זמן טיפול שורש "מחזיק"?
שן שטופלה בטיפול שורש אינה פגיעה יותר או פחות לגורמים המשפיעים על השיניים האחרות לרעה – עששת ומחלות חניכיים, חיידקים מזיקים בחלל הפה, עישון מוצרי טבק והיגיינה דנטלית לקויה. כל עוד נשמור על הבריאות הדנטלית שלנו ונקפיד לנקות את השיניים כראוי, לא לדלג על טיפולי שיננית ולהמעיט בצריכת מוצרים עתירי סוכר השיניים שלנו יישארו שלמות ובריאות – כולל שן שטופלה בטיפול שורש.
מהו חידוש טיפול שורש ומתי הוא נחוץ?
במקרים מסוימים יהיה צורך לחזור על טיפול השורש לאחר מספר חודשים או שנים. הצורך בטיפול חוזר מתגלה בדרך כלל בבדיקה שגרתית בה הרופא רואה כיסי עששת באזור השורשים, למרות שהשן עברה טיפול לסילוק הדלקת. הסיבה לחזרה של הדלקת היא בדרך כלל חוסר היגיינה דנטלית נאותה, בעיקר דילוג על ניקוי שיניים יסודי אצל השיננית. ללא ניקוי נכון של השיניים לחיידקים המזיקים יש כר פורה להתרבות ולחדור שוב אל תעלות השן. סיבות נוספות כוללות מבנה שורשים המקשה על סילוק כל הדלקת כראוי (לא תמיד מתגלה בבדיקות ראשוניות), קושי להגיע לאזור השורשים בשל מיקום השן (בעיקר בשיניים אחוריות) ולמרבה הצער, במקרים מסוימים גם טיפול על ידי רופא חסר ניסיון. אמנם לא תמיד ניתן למנוע את הצורך בחידוש טיפול שורש אך בהחלט ניתן למזער את הסיכוי על ידי בחירה ברופא שיניים המחזיק בניסיון נרחב בטיפולי שורש כולל טיפולים מורכבים ושיטות טיפול מגוונות. טיפולי שורש שנעשו תוך שימוש בטכניקות מתקדמות וציוד חדיש, על ידי רופא מיומן ובעל ניסיון יכולים "להחזיק" עשרות שנים.
מיהו אנדודונט (Endodontist) מומחה לטיפול שורש? מה ההבדל בינו לבין רופא שיניים כללי?
אנדודונטיה הוא התחום ברפואת השיניים העוסק במחלות שורש וסב חוד השורש בלסת והוא אחת מההתמחויות שרופא שיניים יכול לבחור בהן. על מנת להיקרא אנדודונט בישראל, על רופא שיניים לעבור התמחות של כ-3 שנים בנוסף ללימודי רפואת השיניים הכללית (שנמשכים כ-6 שנים). לאחר סיום ההתמחות על הרופא לעמוד בהצלחה בבחינות משרד הבריאות ולקבל רישיון לעסוק באנדודונטיה.
תשובות לשאלות נפוצות:
האם טיפול שורש כואב?
טיפול שורש נעשה תמיד בהרדמה מקומית כך שבזמן הטיפול אין כל תחושה, בטח ובטח שלא כאב. התחושה היחידה שניתן לתאר כלא נעימה היא הזריקה שהרופא משתמש בה כדי לאלחש את המקום. כל עוד ההרדמה לא פגה, לא תרגישו דבר. לאחר התפוגגות חומרי ההרדמה ניתן לקחת משככי כאבים ללא מרשם או לבקש מן הרופא תרופה חזקה יותר במידת הצורך כדי להקל על תחושת כאב ואי נוחות.
מה יותר כואב? טיפול שורש או עקירה?
כאב מטיפולי שיניים הוא אינדיווידואלי. ישנם מטופלים שמדווחים על רמות מינימליות של אי נוחות ואילו אחרים חווים כאב בעוצמה גבוהה. עם זאת, טיפול שורש לא נחשב לכואב ותופעות הלוואי אינן חמורות כלל. עקירת שן אינה כואבת בזמן הטיפול שכן הוא נעשה תחת הרדמה מקומית. לאחר הטיפול ייתכן כאב שימשך מספר ימים ולכן מומלץ להיעזר במשככי כאבים.
מזה טיפול שורש כירורגי?
טיפול שורש כירורגי או אפיסקטומי, הוא ניתוח דנטלי בו הרופא "פותח" גישה לשורשי השן דרך החניכיים. בטיפול שורש סטנדרטי, הגישה היא דרך כותרת השן ובמרבית המקרים לרופא לא יהיה קושי לבצע טיפול שורש מקיף ומוצלח בדרך זו. במקרים בהם צילומי השיניים מראים על דלקת חמורה מאוד או שמבנה השן לא מאפשר להגיע אל האזורים הנדרשים דרך הכותרת טיפול שורש אפיסקטומי הוא האופציה הטובה ביותר. לפעמים טיפול שורש מסוג זה מבוצע אחרי שטיפול רגיל לא הצליח.
אפשר לעבור טיפול שורש בהריון?
ההמלצה הכללית היא להמתין עם כל הליך רפואי (לא רק דנטלי) עד תום ההיריון. במידה וניתן לדחות טיפולים רפואיים שונים ללא השלכות בעתיד רוב הרופאים ימליצו לנשים הרות לעשות זאת. עם זאת, במידה והתעורר הצורך לעבור טיפול שורש בזמן ההיריון, המתנה עד לאחר הלידה עשויה לסכן את השן ולגרום להתפשטות הדלקת לאזורים סמוכים. החשש בטיפולי שיניים בהריון הוא הצורך לקבל זריקות הרדמה וכמובן צילומי שיניים. מבחינת חומר ההרדמה אין כל חשש לאם ולעובר, החומר הנפוץ בשימוש הוא לידוקאין שאינו עובר לעובר. מבחינת צילומי שיניים, ניתן לעבור צילומים בהריון ללא חשש לשלומו של העובר כל עוד הבטן ההריונית מכוסה במגן נגד קרינה. במידה ונדרשת נטילת אנטיביוטיקה, גם כאן, הרופא יכול להתאים את התרופה לנשים הרות.
איך להתמודד עם חשש ולחץ לפני טיפולי שורש?
חששות ולחץ לפני טיפולי שיניים הן תחושות נפוצות מאוד וטבעיות. אם אתם מתקשים לווסת את עוצמת הרגש לפני הטיפול תוכלו להיעזר בתרופות הרגעה טבעיות (כמו רסקיו ורגיעון למשל) או לבקש מרופא המשפחה תרופת הרגעה קלה במרשם (יש לידע את רופא השיניים על כל תרופה במרשם או ללא מרשם שאתם נוטלים). התייעצו עם רופא השיניים שלכם לגבי דרכים נוספות להרגעת החשש כמו שימוש בגז צחוק. עבור מי שסובל מחרדה דנטלית של ממש קיימת אפשרות של טשטוש בנוכחות מרדים ובמקרים קיצוניים אפילו טיפול שורש בהרדמה מלאה.
האם כל רופא שיניים מוסמך לעשות טיפולי שורש?
באופן עקרוני כן, בהחלט. טיפולי שורש הם חלק מההכשרה של כל רופא שיניים ועל פי החוק הישראלי והנחיות משרד הבריאות, כל רופא שיניים שסיים את לימודיו בהצלחה וקיבל רישיון לעסוק במקצוע רשאי לערוך את כל מגוון טיפולי השיניים, כולל טיפול שורש. כמובן שככל שלרופא יותר ניסיון כך עולים אחוזי ההצלחה של הטיפול, תופעות הלוואי פוחתות בעוצמתן והתהליך כולו מהיר יותר.