עקירה כירורגית


המטרה של רפואת השיניים היא כמובן לשמר את השיניים הטבעיות שלנו, לשמור על בריאותן ועל האסתטיקה שלהן. אך במצבים מסוימים אין ברירה ורופא השיניים יבקש להסיר שן חולה לחלוטין. במקרים בהם עקירה רגילה אינה אפשרית תתבצע עקירה כירורגית על ידי מנתח דנטלי. עקירה כירורגית היא הליך ניתוחי לכל דבר ועניין הדורש היערכות מתאימה. עם זאת, לא מדובר בפרוצדורה מורכבת למטופל, תופעות הלוואי מינימליות וההחלמה קצרה.

ד"ר אבי בביוב מייסד ומנהל רפואי
ד"ר אבי בביוב 
מייסד ומנהל רפואי

למה עוקרים שן?

עקירת שן היא מוצא אחרון ברפואת השיניים. רופא השיניים ישאף תמיד להציל שן טבעית בכל אמצעי העומד לרשותו. אך במקרים בהם אין דרך להציל שן חולה (וכמה נוספים שתיכף נפרט) הרופא יאלץ לעקור אותה. שן עשויה להגיע למצב שבו חייבים לעקור אותה בעקבות:

  • עששת חמורה – הסיבה מס' 1 לעקירת שיניים היא כמובן העששת. עששת היא למעשה זיהום חיידקי התוקף את השיניים. חיידקים בחלל הפה המתרבים ללא בקרה גורמים להרס חומר השן. ללא התערבות החיידקים יכולים להגיע לעומקי השורשים ולהתפשט אפילו לחניכיים ולעצם הלסת.
  • דלקות חניכיים – דלקת חניכיים תוקפת את הרקמות הרכות של החניכיים ועשויה לגרום להרס האחיזה של השן בעצם הלסת. כאשר אין דרך (או לאחר ניסיונות רבים) להחזיר לשן את אחיזתה, הרופא יאלץ לעקור אותה.
  • טיפולים אורתודנטיים – לעיתים, יש להסיר שיניים עודפות או שיניים המפריעות ליישור שיניים אורתודנטי.
  • טיפולים רפואיים – טיפולים רפואיים אגרסיביים מסוימים, תרופות הפוגעות בשיניים באופן בלתי הפיך וכדומה עשויים לתרום להיחלשות השיניים ולצורך לעקור שן.

מה ההבדל בין עקירה רגילה לעקירה כירורגית? מתי מבצעים עקירה כירורגית?

עקירת שן היא פעולה פשוטה בדרך כלל, כל מה שהרופא צריך לעשות הוא לאחוז את השן בחוזקה באמצעות צבת ולשלוף אותה ממקומה. מכיוון שהאזור מורדם, המטופל לא מרגיש דבר למעט תחושת לחץ קלה באזור העקירה. כל ההליך כולו כולל ההרדמה ימשך כרבע שעה עד 20 דקות ולעיתים אפילו פחות. מכיוון ששן חולה גם כך מאבדת את אחיזתה בלסת, היא תהיה קלה להסרה ולא נדרש כוח רב או ציוד דנטלי מיוחד לשם כך. מדובר בהליך שכל רופא שיניים מוסמך לבצע.

לאומת זאת, עקירה כירורגית היא הליך ניתוחי שמבוצע על ידי כירורג דנטלי. במהלך העקירה הכירורגית יש לבצע פעולות מורכבות יותר מן העקירה הרגילה תוך שימוש בציוד דנטלי ייעודי וציוד כירורגי. ההליך נמשך בין חצי שעה לשעה ודורש לא אחת חיתוך של רקמת החניכיים כדי להוציא את השן החולה ממקומה בשלמותה. עקירה כירורגית מבוצעת כאשר:

  • שן שחוקה או שבורה – כאשר השן שחוקה עד כדי כך שלא ניתן לאחוז בה ולשלוף אותה או כאשר יש להוציא אותה בחלקים.
  • שן טוחנת – במרבית המקרים, שיניים טוחנות (אחוריות) יש להוציא בעקירה כירורגית מכיוון שהגישה אליהן לא קלה והן דורשות הסרה בחלקים.
  • בעיות בשורשי השן – כאשר שורש השן עקום או שבור יש קושי להוציא את השן על שורשיה ונדרשת התערבות של כירורג.
  • שן בינה – שיני הבינה הן השיניים האחרונות בשורת השיניים, מכיוון שהן בוקעות בתחילת שנות ה-20 יש להן נטייה לא לבקוע כראוי או להישאר כלואות בעצם הלסת. שן בינה שלא בקעה עד הסוף או נותרה כלואה עשויה לגרום ללא מעט בעיות ויש להסירה. מכיוון שהגישה אליהן מורכבת ובמיוחד כשמדובר בשן בינה כלואה תעשה עקירה כירורגית.

איך להתכונן לקראת עקירה כירורגית?

לפני ביצוע עקירה כירורגית, רופא השיניים יבקש לעשות צילומי שיניים כלליים וצילום פנורמי, במקרים מורכבים במיוחד ייתכן ויהיה צורך גם בצילום CT. חשוב מאוד ליידע את הרופא בדבר תרופות הנלקחות באופן קבוע כולל תוספי תזונה טבעיים. ייתכן ותתבקשו להפסיק או להחליף את התרופה או התוסף בשבועות שלפני העקירה. מעשנים יתבקשו להפסיק כ-6 שבועות לפני ולא לשוב לעשן כחודשיים לאחר ההליך מחשש לסיבוכים המאפיינים מעשנים בהליכים כירורגיים. אם הרופא רשם לכם אנטיביוטיקה יש ליטול אותה לפי הוראותיו, אין לקחת אנטיביוטיקה ללא הוראת הרופא. ייתכן שהרופא ימליץ על טיפול שיננית כשבועיים-שלושה לפני העקירה כדי לוודא שחלל הפה נקי מחיידקים ומוכן לקראת הליך כירורגי.

אין צורך בהכנות מיוחדות לקראת העקירה עצמה, אין צורך להיות בצום או לשנות את שגרת החיים. חשוב לישון שנת לילה טובה ולהגיע למרפאה רעננים לאחר ארוחה קלה כשעתיים לפני העקירה. ניתן ואף חשוב לשתות מים לפני ההליך. בבוקר העקירה יש לצחצח את השיניים כרגיל.

איך מבצעים עקירה כירורגית?

הכירורג הדנטלי ירדים את אזור העקירה בזריקה ולאחר המתנה של כמה דקות יוודא שהאזור אכן מורדם והמטופל לא מרגיש דבר. הוא ישתמש בציוד דנטלי ייעודי כדי לשחרר את השן ממקומה. במקרים מסוימים יש צורך להסיר את השן בחלקים, לעיתים יחד עם חלק קטן מעצם הלסת. כל עקירה כירורגית מותאמת לנתוניו של המטופל ואין שתי עקירות זהות. הכירורג יבצע את ההליך תוך שימת דגש על התערבות מינימלית ושמירה על תפקוד האזור כולל עצבים העוברים סמוך ללסתות ולשורשי השיניים. בתום העקירה ייתכן שהרופא יתפור את החלל שנוצר בתפרים (לרוב מסיסים שלא דורשים הסרה). כל ההליך כולו ימשך בין חצי שעה לשעה.

מה ארגיש לאחר העקירה? איך ניתן להקל על תופעות הלוואי?

מיד לאחר העקירה לא תרגישו דבר, לחומרי ההרדמה לוקח כשעתיים להתפוגג. מומלץ לא לנהוג חזרה או לנסוע בתחבורה ציבורית. לאחר התפוגגות חומרי ההרדמה וכ-48 שעות לאחר העקירה צפויות תופעות לוואי כגון נפיחות, שטפי דם וכאב.

ניתן להקל על כאב ואי נוחות עם משככי כאבים ללא מרשם או לבקש מרופא השיניים תרופה חזקה יותר. מומלץ להניח קומפרסים קרים על הלחי בצד העקירה למשך 10 דקות בכל פעם כדי להקל על הנפיחות. כל תופעות הלוואי צפויות לעבור לאחר כשלושה ימים ללא התערבות נוספת. מרבית האנשים חוזרים לשגרה בזמן זה ללא בעיות מיוחדות.

האם יש הנחיות מיוחדות לאחר העקירה?

מכיוון שעקירה כירורגית היא הליך ניתוחי חשוב מאוד לשמור על הנחיות הרופא המטפל לתמיכה בריפוי והחלמה מהירה. חלק מהוראות הרופא יהיו:

  • אין לשתות מים או לאכול, אין לירוק או להשתמש בקשית שעתיים לאחר העקירה.
  • אין לשטוף את הפה שעתיים לאחר העקירה.
  • ב-24 השעות הראשונות אין לאכול מזון קשה או חם.
  • יש לשטוף את מקום העקירה וחלל הפה בשטיפה שהרופא ימליץ עליה או מי מלח למשך 5 ימים, בזהירות וללא פעולת שטיפה חזקה.
  • אין לצחצח שיניים אלא לאחר 24 שעות, אין לצחצח את מקום העקירה עד לאישור מהרופא (לרוב כ-7 ימים).
  • יש להימנע משתיה מקשית או ביצוע פעולות יניקה כלשהן למשך תקופת ההחלמה הראשונית.
  • יש לאכול מזונות רכים וקרים עד להתפוגגות הכאב לחלוטין. ניתן ללעוס מזונות קשים בצד בו לא בוצעה העקירה, בזהירות ורק לאחר ההחלמה הראשונית (3 ימים).
  • יש להימנע לחלוטין מעישון (כולל מכשירי אידוי) למשך 6 שבועות לאחר העקירה. מעשנים חשופים לסיבוכים בהליכים כירורגיים.
  • אין לבצע פעילות גופנית בימים הראשונים.

למרות שעקירה כירורגית היא ניתוח ההחלמה לא נחשבת למורכבת, מרבית המטופלים יחזרו לשגרה לאחר כשלושה ימים. עם זאת, ישנה חשיבות למנוחה, מומלץ לקחת חופש מן העבודה וממטלות הבית, לא להרים חפצים כבדים, לנוח כמה שניתן ופשוט לאפשר לגופכם להחלים ולהבריא.

האם יש סיכונים לעקירה כירורגית? איך ניתן למזער אותם?

כמו כל הליך ניתוחי גם בעקירה כירורגית ישנם סיכונים מסוימים, אלו כוללים זיהום, פגיעה עצבית זמנית, תופעת המכתשית היבשה ועוד. את כל הסיכונים ניתן למזער ראשית על ידי בחירת כירורגי דנטלי מקצועי, מנוסה ובעל מיומנות גבוהה ושנית, על ידי שמירה קפדנית על הוראות הרופא לפני ואחרי ההליך. כירורג אחראי יבצע בדיקות מקיפות, יתכנן את מהלך העקירה היטב ויבצע אותה לאט, בעדינות הנדרשת ותוך התערבות מינימלית ככל שניתן. בידיו של כירורג דנטלי מקצועי העקירה תעבור בשלום, ללא תופעות לוואי מיוחדות וההחלמה לא תמשך זמן רב.

מה עושים עם החלל שנוצר אחרי העקירה?

למעט לאחר עקירת שן בינה, הרופא המטפל ימליץ על השתלת שיניים כדי לשמור על בריאות הלסת ויכולות הלעיסה. השתלת שיניים יכולה להתבצע במקרים רבים מיד לאחר העקירה אך לעיתים הרופא יעדיף להמתין לריפוי האזור לפני. השתלות שיניים מבוצעות כיום באחוזי הצלחה גבוהים מאוד גם במטופלים בהם בעבר השתלה לא הייתה אפשרית. אם אתם צפויים לעבור עקירה כירורגית התייעצו עם רופא השיניים לגבי פתרונות אפשריים, שיטות השתלה שונות, כתרים ושתלים. לאחר השתלת שיניים איכותית, השן החדשה תתפקד בדיוק כמו השן הטבעית ותשמור הן על בריאות הלסת באזור, הן על השיניים הסמוכות לה וכמובן על לעיסה תקינה ואסתטיקה דנטלית גבוהה.

תשובות לשאלות נפוצות:

איך להתמודד עם חשש וחרדה מפני עקירה כירורגית?

טיפולי שיניים עשויים להיות מקור לחשש ואפילו חרדה מסוימת למרות שרפואת השיניים המודרנית הפכה אותם למהירים ובטוחים מאי פעם. \אם אתם סובלים מחשש מוגבר מפני ההליך, ניתן להיעזר בתרופות הרגעה טבעיות או לבקש מרופא המשפחה תרופת הרגעה קלה שאפשר לקחת לפני הטיפול (יש ליידע את רופא השיניים בכל אחד מן המקרים). עבור מי שסובל מחרדה דנטלית ישנה אפשרות של סדציה בנוכחות מרדים או שימוש בגז צחוק. עבור מקרים מורכבים או מטופלים שלא ניתן להשיג את שיתוף הפעולה שלהם ישנה אפשרות של ביצוע עקירה כירורגית בהרדמה כללית, אך מקרים אלו נדירים מאוד.

האם כל רופא שיניים יכול לבצע עקירה כירורגית?

עקירה כירורגית נעשית אך ורק על ידי כירורג דנטלי, כלומר מנתח המתמחה בניתוחים של חלל הפה. רופא שיניים כללי בהחלט יכול לבצע עקירה רגילה אך כשמדובר בחיתוך רקמות בחלל הפה, תפרים והליכים מורכבים אחרים הרופא הכללי יפנה את המטופל אל כירורג דנטלי לביצוע ההליך.

האם עקירה כירורגית כואבת?

העקירה עצמה אינה כואבת כלל, למעשה המטופל לא מרגיש דבר בשל חומרי ההרדמה. כל מה שמרגישים היא תחושת לחץ קלה באזור. לאחר שחומרי ההרדמה מסיימים את פעולתם (כשעתיים) ניתן לשכך את תחושת הכאב ואי הנוחות בעזרת משככי כאבים. מרבית המטופלים יוכלו להפסיק ליטול תרופות משככות כאב לאחר כשלושה ימים.

האם אפשר לעשות עקירה כירורגית בהריון?

באופן עקרוני, כל הליך דנטלי או רפואי נהוג לדחות לאחר תקופת ההריון. אך במידה ואין מנוס, ניתן לעבור עקירה כירורגית בהריון. צילומי שיניים כמו גם צילומי CT אפשר לעבור בהריון תוך הגנה על העובר באמצעים ייעודיים, חומרי ההרדמה המשמשים ברפואת השיניים ניתנים להתאמה לנשים הרות ללא חשש לשלום העובר. בידיו של כירורג דנטלי מנוסה ניתן לעבור את העקירה במידת הצורך.  נציין שוב שמדובר בהליך חירום בלבד ובמידה וניתן לדחות אותו עדיף לעשות זאת.