כמו שבקומקום שלכם מצטברת אבנית שמחייבת ניקוי אחת לכמה זמן ואין בדיוק דרך למנוע את זה, כך גם על השיניים של רובנו מצטברת עם השנים התערובת העיקשת הזאת של חיידקים, מלח, זרחן וסידן. אנשים מאמינים כי רק היגיינת פה לקויה תורמת להופעת האבנית הלא רצויה, אך האמת היא שהיא יכולה להתפתח גם בפה של אלו שעושים הכול "לפי הספר" והיא מושפעת מגורמים רבים שלא כולם נמצאים בשליטתנו.
גורמים להיווצרות אבנית בחלל הפה
ייצור אבנית על השיניים נגרם כתוצאה מהשילוב בין הרוק שלנו לחיידקים הרבים שחיים על השיניים. השילוב של מינרלים מסוימים מהרוק ביחד עם בקטריות לא רצויות גורם להיווצרות שכבת האבנית בצבע לבן-צהבהב. עם הזמן, השכבה הזאת יכולה גם להתקהות, בייחוד אם לא מסירים אותה במשך זמן רב או כאשר צורכים חומרים שמחתימים את השיניים כמו ניקוטין, יין, קפה או תה.
בעוד שכאמור האבנית לא נוצרת רק אצל אנשים שמתקשים לשמור על היגיינת הפה, היא אכן מופיעה בשכיחות גבוהה יותר אצל אנשים אלו וגם, כפי שכבר הבנו, משפיעה מאוד על צבע השיניים כאשר לא מסירים אותה בזמן.
גם טיפולים ליישור שיניים עלולים לתרום להופעת האבנית ולהחמרת הבעיה. זאת מכיוון שהסמכים שמשמשים ליישור השיניים (הידועים גם בכינוי המוכר יותר "גשר") מקשים מאוד על ניקוי השיניים והאזורים שבהם האבנית נוטה להצטבר. לכן בתקופה הרגישה הזאת חשוב לשמור אפילו יותר מהרגיל על היגיינת הפה, להיות מודעים לסכנות שבהיווצרות האבנית ולפעול להסרתה.
מהן ההשלכות של הצטברות אבנית בחלל הפה?
מלבד ההשפעה הברורה של האבנית על גוון השיניים, המראה שלהן והאסתטיקה הכללית של החיוך, יש לה גם השפעה די משמעותית על בריאות חלל הפה שחשוב להכיר. האבנית כאמור מורכבת משילוב של חיידקים וחומרים נוספים שמצויים ברוק שלנו. כאשר האבנית מתרבה בחלל הפה, כך גם החיידקים הלא רצויים שעלולים להתרבות ולהתפתח בקצב מהיר ומבהיל למדי.
החיידקים האלו עלולים לגרום לשורה של בעיות בחלל הפה. הנפוצה ביותר שבהן היא היווצרות של דלקות חניכיים, אשר גורמות לחניכיים להיות נפוחות מהרגיל, לדמם וגם לייצר ריח רע מהפה שלא חולף בצחצוח השיניים.כאשר לא מטפלים בדלקת היא גם עלולה להחמיר ולהוביל עם הזמן לאובדן שיניים.
מה אפשר לעשות?
הדרך הטובה ביותר להילחם באבנית היא כמובן לשמור על היגיינת פה מצוינת. חשוב שכל אחד מאיתנו יקפיד לצחצח שיניים לפחות פעמיים ביום, לנקות את האזורים שבין השיניים באמצעות חוט דנטלי, קיסמים רפואיים או זרם סילוני וכן לשטוף את הפה עם תכשירים ייעודים.
עם זאת, חשוב לזכור שאת האבנית עצמה לא ניתן להסיר באמצעות צחצוח עצמאי. לכן, חשוב ביותר להגיע לניקוי מקצועי של חלל הפה אצל שיננית אחת לכמה חודשים כדי לשפר את הבריאות הדנטלית, להשיג חיוך אסתטי יותר וגם להימנע מהופעת בעיות ומחלות לא רצויות בעתיד.