רופא שיניים לתינוקות

תינוקות נולדים ללא שיניים כמובן, השן הראשונה בוקעת סביב גיל 6 חודשים כאשר קשת שיניי חלב מלאה מסיימת את התפתחותה סביב גיל שנה וחצי עד שנתיים. כדי לשמור על בריאות חלל הפה, לאבחן מצבים מולדים של הלסתות והלשון וכדי לוודא ששיניי החלב אכן בוקעות כראוי, חשוב לקחת את התינוק אל רופא שיניים לתינוקות. באיזה גיל לוקחים תינוק לבדיקה ראשונית ? מה הרופא בודק?

מתי יש לקחת תינוק מתחת לגיל שנה לבדיקת רופא שיניים?

אלא אם כן הומלץ לאחר לידה או בטיפת החלב, לרוב אין צורך לקחת תינוק לבדיקת במרפאת השיניים לפני בקיעת השן הראשונה. רק כאשר השן הראשונה בוקעת זה הוא הזמן בו אפשר ורצוי להגיע לבדיקה ראשונית אצל רופא השיניים. בבדיקה זו הרופא בוחן את חלל הפה, מבנה הלסת והצמיחה של השן הראשונה. הרופא יכול לבדוק את הפנים, החניכיים, מבנה העצמות ובמקרים רבים כבר בשלב זה להתריע על בעיה התפתחותית או צורך במעקב נוסף. בגיל שנה חשוב מאוד להגיע לבדיקה כדי לוודא שהשיניים אכן בוקעות כפי שהן אמורות, במנח תקין ומבנה נכון. כמו כן, המפגשים הראשונים הם הזדמנות מצוינת עבור ההורים לקבל הדרכה על היגיינה דנטלית בתינוקת וילדים, לשאול שאלות אודות התפתחות תקינה של קשת השיניים ולהתייעץ על הרגלי אכילה ככל שאלו קשורים לשיניים.

מהי לשון קשורה וכיצד מטפלים בה?

למרות שמרבית התינוקות אינם זקוקים לאבחון או טיפול במרפאת השיניים בחודשים הראשונים לחייהם, יוצאי דופן הם תינוקות הסובלים מלשון קשורה. לשון קשורה היא מצב מולד בו מיתר מחבר את הלשון בחוזקה אל רצפת הפה או החניכיים התחתונות. בעוד שלכולנו ישנו מיתר כזה, במיעוט מן התינוקות הוא הדוק במיוחד או קצר, תופעה אשר מקשה מאוד על הנקה ועשויה לגרום לכאבים לאם וקושי לתינוק עד לכדי בעיות בעלייה במשקל ליונקים בלעדיים. בהמשך, לשון קשורה עשויה להיות גורם תורם לבעיות בדיבור, קושי בניקוי השיניים על ידי הלשון, הפרעות מכניות שונות ועוד.

הטיפול בלשון קשורה מתבצע במרבית המקרים במרפאת שיניים לתינוקות על ידי התרה של המיתר כדי לאפשר תנועה תקינה של הלשון. ביצוע ההליך לצד תרגול ביתי וייעוץ הנקה המתמחה בלשון קשורה עוזרים רבות לשיפור משך ואיכות ההנקה. יש לציין כי תינוקות שאינם יונקים לרוב לא יזדקקו להתרת לשון קשורה אלא אם כן מדובר על מום משמעותי ביותר ומרבית הילדים בעלי לשון קשורה מתגברים על הליקוי בהמשך החיים ולא סובלים מתופעות לוואי מיוחדות. כאשר רופא השיניים סבור שיש צורך במעקב או בירור נוסף בשל הלשון הקשורה הוא יתריע כמובן בפני ההורים.

האם יש צורך בצילומי שיניים בגילאים הללו?

ההחלטה האם לבצע צילומי שיניים בכל גיל תלויה בצורך האבחוני והם נתונים לשיקול דעתו של הרופא יחד עם ההורים. חשוב לזכור שצילומי שיניים נעשים רק כאשר הם נדרשים ובמקרים רבים, ללא הצילום הרופא לא יוכל לאבחן בעיה בעומק הלסת, לשלול נזק בשל חבלה למשל, לאבחן עששת ואת חומרתה וכדומה. למעשה, ללא צילום, הרופא עשוי שלא לגלות בעיות שיניים בזמן. אבחון מוקדם מקל על הטיפול, מקצר אותו וכמובן עלותו נמוכה יותר.

כל כמה זמן מומלץ להגיע לבדיקה תקופתית?

כאשר לא התגלו בעיות מיוחדות, אין עששת, כשמבנה השיניים תקין והרופא מאשר כי הבריאות הדנטלית של הילד מצוינת ניתן להגיע לבדיקה תקופתית כל 6-12 חודשים. אך במידה והרופא סבור כי ישנו צורך במעקב הוא יבקש להגיע לעיתים קרובות יותר.