דנטופוביה

דנטופוביה או חרדה דנטלית, היא פחד עז ובלתי רציונלי מטיפולי שיניים. בעוד שכמחצית מהאוכלוסייה חווה רמה מסוימת של חשש מביקור אצל רופא השיניים, דנטופוביה היא הפרעה חרדתית המשפיעה על כ-20% מהאוכלוסייה. אנשים הסובלים מדנטופוביה חווים תסמינים פיזיים משמעותיים כמו דופק מואץ, הזעה מוגברת, קוצר נשימה, סחרחורות ובמקרים קיצוניים אף התעלפות. פחד זה משפיע באופן משמעותי על בריאות הפה והשיניים שלהם, שכן הם נמנעים מטיפולים שגרתיים וחיוניים. איך דנטופוביה באה לידי ביטוי? כיצד ניתן להתמודד עם החרדה ולקבל טיפולי שיניים?

כיצד מתבטאת חרדה דנטלית?

חרדה דנטלית מתבטאת במגוון דרכים שמקשות על המטופל ועל הרופא המטפל. ההתבטאות השכיחה ביותר היא הימנעות מוחלטת מביקור במרפאת השיניים, אפילו לבדיקות שגרתיות וניקוי. מטופלים רבים מבטלים תורים ברגע האחרון או לא מגיעים אליהם כלל. בזמן הטיפול עצמו, המטופלים עשויים לחוות חוסר שקט קיצוני, תנועות בלתי רצוניות של הראש והגוף, רפלקס הקאה מוגבר ולעיתים אף מבקשים לעצור את הטיפול באמצע. רבים מהם חווים תסמיני חרדה כמו רעד, בכי והזעה עוד לפני תחילת הטיפול.

דנטופוביה ותסמונת הפה ההרוס

תסמונת הפה ההרוס היא תוצאה ישירה של הימנעות ממושכת מטיפולי שיניים בשל דנטופוביה. כאשר מטופלים נמנעים מטיפולי שיניים שגרתיים, מצב השיניים שלהם מידרדר באופן משמעותי. עששת קטנה שניתן היה לטפל בה בקלות הופכת לנרחבת, מחלות חניכיים מתפתחות ללא טיפול ושיניים נחלשות עד כדי שבירה או אובדן. לרוב, מטופלים אלו מגיעים לטיפול רק כאשר הכאב בלתי נסבל או כשאין ברירה אחרת ואז נדרשים טיפולים מורכבים ויקרים לשיקום מצב הפה.

מהם הגורמים האפשריים לדנטופוביה?

דנטופוביה יכולה להתפתח ממגוון גורמים:

  • חוויה טראומטית בעבר במרפאת השיניים, זה יכול להיות טיפול שורש כואב, עקירה מסובכת או אלחוש לא מספק שגרם לכאב משמעותי.
  • יחס לא מקצועי או לא אמפתי מצד הצוות הרפואי בעבר עלול גם הוא לתרום להתפתחות הפוביה.
  • במקרים רבים, טיפולי שיניים כפויים בילדות או חוויות שליליות במרפאת השיניים בגיל צעיר משפיעים על התפתחות החרדה.
  • לעיתים, דנטופוביה מתפתחת כחלק מחרדה כללית מטיפולים רפואיים.

ישנם מטופלים שיכולים להצביע על אירוע ספציפי שגרם להתפתחות החרדה ואילו אחרים אינם יודעים את מקורה. במקרים מסוימים, אנשים החווים חרדה כללית בחייהם יחוו גם חרדה גבוהה מטיפולי שיניים. במקרים אחרים, מטופלים אינם נוטים לחרדה כללית בחייהם ואף לא חוששים כלל מקבלת טיפולים רפואיים, רק טיפולי שיניים מעוררים רמות גבוהות של חרדה.

כיצד ניתן להתמודד עם דנטופוביה?

ההתמודדות עם דנטופוביה מתחילה במציאת רופא שיניים המתמחה בטיפול במטופלים חרדים. רופא כזה יפגין סבלנות, אמפתיה והבנה למצב המטופל. סביבת טיפול מודרנית ורגועה, עם אווירה מקצועית ונעימה, יכולה לסייע בהפחתת החרדה. חשוב ליצור תקשורת פתוחה עם הרופא ולשתף אותו בחששות ובטריגרים שמעוררים את החרדה. טכניקות הרפיה, נשימות עמוקות ומדיטציה יכולות לסייע בהפחתת החרדה. במקרים מסוימים, טיפול פסיכולוגי או קוגניטיבי התנהגותי עשוי להיות מועיל.

איך מטופלים הסובלים מדנטופוביה חמורה יכולים לקבל טיפול?

עבור מטופלים הסובלים מדנטופוביה חמורה, קיימות מספר אפשרויות טיפול מתקדמות. האופציה הנפוצה ביותר היא שימוש בגז צחוק (סדציה נשאפת), המספק הרגעה קלה ותחושת ריחוק מהטיפול. אפשרות נוספת היא סדציה לווריד, המאפשרת טיפול במצב של טשטוש עמוק כשהמטופל אינו זוכר את הטיפול. במקרים קיצוניים, ניתן לבצע טיפולי שיניים תחת הרדמה כללית במרפאה מורשית, במרפאה שמתמחה בהתאמת טיפולי שיניים לאנשים עם חרדות או בבית חולים, המאפשרת ביצוע טיפולים מורכבים ונרחבים בביקור אחד.